-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teksaso Aukščiausiasis Teismas neleido moteriai atlikti skubaus aborto

Teksaso Aukščiausiasis Teismas vėlai penktadienį užblokavo leidimą atlikti abortą moteriai, kurios nėštumas gali kelti grėsmę gyvybei, pranešė JAV žiniasklaida.
Protestas prieš abortų draudimą
Protestas prieš abortų draudimą / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Sprendimas priimtas po to, kai Teksaso generalinis prokuroras Kenas Paxtonas kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą su prašymu neleisti 31 metų dviejų vaikų motinai Kate Cox nutraukti nėštumą, nepaisant apygardos teisėjos leidimo atlikti šią procedūrą.

Šioje konservatyvioje pietinėje valstijoje galioja vieni griežčiausių abortų suvaržymų Jungtinėse Valstijose.

K.Cox ir gydytojai tvirtina, kad dėl mirtinos genetinės ligos, kuri buvo diagnozuota jos negimusiam vaikui – 18 chromosomos trisomijos – ji gali tapti nebevaisinga, jei jai nebus leista pasidaryti aborto.

Ketvirtadienį apygardos teisėja Maya Guerra Gamble pareiškė, kad 20 savaičių nėščiai K.Cox turėtų būti leista pasidaryti abortą pagal Teksaso įstatymo nuostatą, leidžiančią šią procedūrą tais atvejais, kai kyla pavojus moters sveikatai.

Tačiau K.Paxtonas kreipėsi į valstijos Aukščiausiąjį Teismą su prašymu blokuoti žemesnės instancijos teismo sprendimą, todėl vėlai penktadienį Aukščiausiasis Teismas nurodė sustabdyti bylos nagrinėjimą, teigiama K.Cox advokatų išplatintoje nutarties kopijoje.

CNN, „The Houston Chronicle“ ir „The New York Times“ pranešė apie Aukščiausiojo Teismo sprendimą.

Ši byla yra viena iš daugelio bylų, iškeltų visoje šalyje dėl moterų, kurioms buvo atsisakyta nutraukti nėštumą po to, kai JAV Aukščiausiasis Teismas 2022 metų birželį panaikino svarbų sprendimą byloje „Roe prieš Wade'ą“, kuriuo buvo pripažinta konstitucinė teisė į šią procedūrą.

K.Cox atstovaujantis Reprodukcinių teisių centras teigė, kad, jo nuomone, ši Teksaso byla buvo pirmoji nuo 1973 metų, kai buvo priimtas sprendimas byloje „Roe prieš Wade'ą“, kai moteris teismo prašė skubaus aborto.

Ši byla paaštrino diskusijas dėl medicininių išimčių Teksase, kur procedūra draudžiama po šešių nėštumo savaičių.

K.Paxtonas teigė, kad apygardos teismo teisėja M.G.Gamble piktnaudžiavo savo diskrecija, nuspręsdama, kad K.Cox gali būti taikoma išimtis.

Teksase taip pat baudžiami asmenys, bendradarbiaujantys ir padedantys atlikti abortą.

K.Cox ieškiniu siekiama apsaugoti jos vyrą ir gydytoją Damlą Karsan, kuri apžiūrėjo K.Cox ir pasiūlė jai padėti atlikti procedūrą.

Teksaso įstatymas leidžia nutraukti nėštumą retais atvejais, kai gali kilti pavojus motinos gyvybei, tačiau gydytojai teigė, kad formuluotė yra neaiški ir jie rizikuoja sulaukti rimtų teisinių pasekmių.

Ketvirtadienį K.Paxtonas išsiuntė laiškus ligoninėms, įspėdamas jas apie teisines pasekmes, su kuriomis jos gali susidurti, jei atliks abortą.

Teksaso gydytojams, pripažintiems kaltais dėl abortų darymo, gresia iki 99 metų laisvės atėmimo bausmė, bauda iki 100 tūkst. JAV dolerių (92 tūkst. eurų) ir gydytojo licencijos atėmimas.

Reprodukcinių teisių centro advokatas Marcas Hearronas ketvirtadienį sakė, kad K.Paxtonas bando sugriauti teisinę sistemą, kad tokios moterys kaip K.Cox ir toliau kentėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius