-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Terorizmo grėsmė Didžiojoje Britanijoje: kasdienės evakuacijos ir civilių panika

Praėjusią savaitę Londono gyventojus šiurpino bene kasdienės viešųjų vietų evakuacijos bei miestą iš visų kampų stebintys ginkluoti pareigūnai. Po teroristinių išpuolių Europoje, Jungtinėje Karalystėje sustiprintas policininkų patruliavimas gatvėse bei aktyviai prašoma civilių bendradarbiavimo.
Didžiosios Britanijos pareigūnai ruošiasi užkirsti kelią teroristų išpuoliams.
Didžiosios Britanijos pareigūnai ruošiasi užkirsti kelią teroristų išpuoliams. / Flickr.com

Lapkričio 23-iąją Didžiojoje Britanijoje prasidėjo Nacionalinė budrumo kovojant su terorizmu savaitė. Jos metu visuomenei primenama, kad gyventojai užima labai svarbų vaidmenį užkertant kelią bei apsaugant šalį nuo teroristinių išpuolių.

Kaip teigia policijos atstovai, piliečiai grėsmės akivaizdoje tapo dar aktyvesni nei iki šiol ir išvydę įtartiną asmenį ar daiktą skubiai praneša pareigūnams. „Policijos veikla jau kurį laiką sustiprinta, suimame daugiau žmonių, atliekame daugiau tyrimų. Ne mažiau svarbu ir tai, kad sulaukiame vis daugiau civilių skambučių ir jų pateikiamos informacijos, kuri mums itin naudinga“, – sakė Kovos su terorizmu skyriaus komisaro pavaduotojas Neilas Basu.

Piliečių aktyvumas atsispindi ir policijos vykdomose operacijose. Lapkričio 18 d. Londone evakuota „Tooting Broadway“ metro stotis. Ginkluotosios pajėgos atvyko į stotį gavusios civilio pranešimą apie įtartiną asmenį. Evakavus ir apieškojus stotį, apibūdinimą atitinkančio ginkluoto vyro nerasta.

Vėliau policija išplatino pranešimą, kad tebeieškoma vyro, metro stotyje žirklėmis grasinusio kitiems keleiviams. Įvykio liudininkai buvo šokiruoti, mat atvykę pareigūnai niekam nieko neaiškino, tik liepė pasišalinti iš stoties bei jame sustojusių traukinių.

Piliečiai grėsmės akivaizdoje tapo dar aktyvesni nei iki šiol ir išvydę įtartiną asmenį ar daiktą, skubiai praneša pareigūnams.

Netrukus stotis buvo atidaryta, tačiau jos teritorijoje liko budėti rajono policininkai, o ginkluotosios pajėgos papildomai patikrino ir kitą, „South Wimbledon“ stotį. Evakuoti gyventojai socialiniuose tinkluose dalijosi patirtu siaubu. „Išvysti aplink zujančius iki dantų ginkluotus pareigūnus buvo turbūt baisiausia patirtis mano gyvenime“, – potyriais dalijosi iš traukinio išlaipintas vyras.

Kitos dienos ryte londoniečiai patyrė dar vieną evakuaciją, piko metu dėl kilusio pavojaus liepta išeiti „Aldgate“ stotyje bei joje sustojusiuose traukiniuose buvusiems keleiviams. Taip pat buvo sustabdyta stotį kertančios „Circle“ traukinių linijos veikla. Pasak įvykio liudininkų, pareigūnams nepaaiškinus, kas nutiko, gyventojai evakuacijos metu išliko gana ramūs, tačiau baimė pasirodė išėjus iš stoties.

„Stotyje pasigirdo įspėjimas išeiti. Dažniausiai tokioje situacijoje keleiviai truputį lūkuriuoja, bando įsiklausyti, tačiau šįkart taip nebuvo. Visi staiga atsistojo ir pradėjo keliauti išėjimo link. Žmonės elgėsi ramiai, tačiau buvo jaučiamas išgąstis“, – pasakojo evakuaciją patyrusi Samantha Westaway ir pridūrė, kad nors pastato viduje keleiviai elgėsi ramiai, išėję į lauką visi puolė bėgti.

Flickr.com/Aptikus įtartiną radinį ar išvydus asmenį į įvykio vietą atskuba specialieji pareigūnai.
Flickr.com/Aptikus įtartiną radinį ar išvydus asmenį į įvykio vietą atskuba specialieji pareigūnai.

Vėl atvėrus stoties duris pareigūnai išplatino pranešimą, kad buvo ieškoma įtartino asmens, tačiau visuomenei pavojus nekilo, niekas nenukentėjo ir nebuvo sulaikytas.

Evakuacijos ir sprogdinimai – kasdien

Panikai mieste stiprėjant tos pačios dienos vakare pareigūnai atliko operaciją „kontroliuojamas sprogimas“. Netoli pačioje Londono širdyje esančios „Baker Street“ stoties pastebėtas įtartinas automobilis. Viduryje gatvės stovinti transporto priemonė mirksinčiu avariniu signalu patraukė praeivių dėmesį.

Įvykio liudininkai buvo šokiruoti, mat atvykę pareigūnai niekam nieko neaiškino, tik liepė pasišalinti.

Į įvykio vietą netrukus atskubėjo antiteroristinis būrys ir evakavo metro stotį bei uždarė aplinkines gatves. Įtardami, kad automobilis gali būti pavojingas, mat jo durelės buvo paliktos praviros, o variklio dangtis – atvertas, pareigūnai transporto priemonę susprogdino vietoje. Ištyrę automobilį policininkai išplatino pranešimą, kad tyrimas nutraukiamas, o grėsmė dėl įvykio civiliams nekilo.

Kita diena po susprogdinto automobilio pareigūnams prasidėjo dar viena evakuacija. Pagrindinėje Enfyldo rajono gatvėje akyliems praeiviams pastebėjus be priežiūros paliktą krepšį, rytinio piko metu evakuota gatvė, aptverta teritorija bei iškviestas specialusis būrys. Susirūpinus, kad krepšyje gali būti sprogmenų, į įvykio vietą atvykę išminuotojai jį sunaikino.

Šios operacijos metu sostinėje įvykdytas antras „kontroliuojamas sprogimas“ per 12 valandų. Ištyrus krepšį paaiškėjo, kad jame pavojingų medžiagų nebuvo, o pavojus aplinkiniams nekilo.

Lapkričio 21 d. Anglijos sostinės gatvėse vėl šurmuliavo ginkluotosios pajėgos bei greitosios pagalbos ir ugniagesių ekipažai. Miesto centre evakuota gatvė, aptverta didžiulė teritorija, o gyventojams įsakyta nekišti nosies laukan ir užsidaryti langus. Policininkai sustabdė vogtą BMW markės automobilį su belgiškais valstybiniais numeriais.

Į orą pakelti policijos sraigtasparniai, o įtarimų sukėlę du automobilio keleiviai ir vairuotojas buvo sulaikyti. Savaitgalį Belgijoje vykdyti reidai bei kratos ieškant su terorizmo išpuoliais Paryžiuje susijusių asmenų, tad ir Jungtinėje Karalystėje atmosfera tapo įtempta.

Išvysti aplink zujančius iki dantų ginkluotus pareigūnus buvo turbūt baisiausia patirtis mano gyvenime.

Dalis išpuolius Prancūzijoje rengusių IS kovotojų, kaip skelbiama, buvo Belgijos piliečiai, tad automobilis su šios valstybės numeriais Londono pareigūnams sukėlė įtarimų. Oficialiais policijos duomenimis, trys sulaikytieji įtariami transporto priemonės vagyste, tačiau nesiejami su teroro aktais.

Tos pačios dienos vakare evakuota dalis Kente esančio didžiulio „Bluewater“ prekybos centro. Aptikus be priežiūros paliktą paketą buvo uždarytos kelios parduotuvės, aptverta teritorija bei įvykdytas „kontroliuojamas sprogimas“.

Ištyrus radinį paaiškėjo, kad jame nebuvo pavojingų daiktų ar medžiagų, o Kento policija ieško aplaidaus gyventojo, ant kojų sukėlusio specialiąsias pajėgas. Policijos atstovai atsisakė komentuoti konkrečius praėjusios savaitės įvykius, mat jie dar tiriami, tad duomenų pateikti neleidžiama.

Ragina nebijoti ginkluotų pareigūnų

Didžiosios Britanijos visuomenė sunerimusi, ypač jaudinamasi dėl ginkluotų pareigūnų gatvėse, mat įprastai šalies policininkai šaunamųjų ginklų neturi ir jais nesinaudoja. Komisaras Seras Bernardas Hoganas-Howe'is LBC radijuje ramino gyventojus, teigdamas, kad ginkluotųjų pajėgų pagalba šiuo metu – būtina norint užtikrinti saugumą.

„Mūsų policijos pareigūnai – neginkluoti, ir mes tuo didžiuojamės. Kiek žinau, pasaulyje yra tik keturios šalys, kurių policininkai nesinešioja šaunamųjų ginklų. Paryžiaus atakos mums parodė, kad privalome turėti mobilųjį ginkluotų pareigūnų rezervą“, – kalbėjo komisaras.

Dalis išpuolius Prancūzijoje rengusių IS kovotojų, kaip skelbiama, buvo Belgijos piliečiai, tad automobilis su šios valstybės numeriais Londono pareigūnams sukėlė įtarimų.

Sustiprinus patruliavimą didžiuosiuose šalies miestuose ginkluoti pareigūnai ir specialiųjų būrių nariai gavo nurodymą „šauti be įspėjimo“, kuris taip pat neramina prie ginklų neįpratusius gyventojus. Policijos atstovai tikina, kad šis įsakymas įsigalioja tik kraštutiniais atvejais ir nekaltiems civiliams pavojaus tikrai nekelia.

„Šis įsakymas negalioja kasdienėse situacijose. Specialiai parengti pareigūnai ginklą gali panaudoti tik stabdydami sunkų nusikaltimą arba gelbėdami auką, kurios gyvybei gręsia pavojus. Mano pareigūnai turi žinoti, kad yra palaikomi, kai kuriuos sprendimus jie turi priimti per pusę sekundės, tad įsakymas duotas tam, kad abejonės netrukdytų greitai ir tinkamai reaguoti. Mes norime, kad kitoje barikadų pusėje esantys teroristai žinotų, jog mes – pasirengę ir nedvejosime imdamiesi veiksmų“, – leidimą šauti be įspėjimo aiškino komisaras.

Nacionalinės kovos su terorizmu metu didelis dėmesys skiriamas ne tik specialiems pareigūnų apmokymams, bet ir visuomenės informavimui. Gyventojai skatinami suprasti savo svarbą Europą krečiančių išpuolių fone. Šalies policija įkūrė antiteroristinę karštąją linija, kurios darbuotojai pataria gyventojams, kaip elgtis susidūrus su pavojumi bei apsisaugoti įtariant grėsmę. Taip pat klausimus galima užduoti policijos Twitter paskyroje.

Dažniausiai antiterorizmo pareigūnams užduodami klausimai:

  • Ką daryti pastebėjus ekstremistinio ar teroristinio pobūdžio turinį internete.
  • Kaip elgtis, jei įtariate, kad artimas žmogus gali būti įtrauktas į radikalų gretas.
  • Kaip apsaugoti verslą nuo fizinių bei kibernetinių teroristų atakų.
  • Kaip apsaugoti asmeninį kompiuterį bei techninę įrangą nuo kenkėjiškų įsibrovimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius