Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Teroro naktis Akapulke: Meksikos policija susirėmė su ginkluotu narkotikų karteliu

Meksikos pietinės Gerero valstijos gubernatorius pažadėjo, kad bus stiprinamos pastangos sukontroliuoti vietos narkotikų kartelius. Šis jo pažadas nuskambėjo po nakties, kai pakrantės mieste Akapulke sekmadienį policija net keliose vietose susirėmė su ginkluotais gaujų nariais, rašo „Vice News“.
Saugumo pajėgų operacija Akapulke
Saugumo pajėgų operacija Akapulke / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mes sutinkame, kad kriminalines grupuotės, ypač Akapulke, yra ir gerai organizuotos, ir pasirengusios pulti institucijas, – teigė Hectoras Astudillo. – Tai turėtų priversti mus padaryti daugiau, kad būtų duotas atsakas šioms kriminalinėms grupuotėms, ir daryti tą su didesniu ryžtu.“

Jis žadėjo, kad bus stiprinama žvalgyba, naudojamos modernios sekimo priemonės, bus glaudžiau bendradarbiaujama tarp federalinės ir vietos policijų.

Tokie pažadai – nieko naujo Akapulke, kuris kadaise buvo mėgiamas Holivudo žvaigždžių. Tačiau pastaraisiais metais jis žiniasklaidos dėmesio daugiau sulaukia dėl jame policijos vykdomų specialių saugumo operacijų. Nors jos kartais laikinai kiek nuramina įtemptą situaciją mieste, dar nė viena neatnešė ilgesnį laiką besitęsiančios taikos.

Praėjusį sekmadienį nauja smurto banga prasidėjo apie 21.30 val. vietos laiku, kai grupė ginkluotų vyrų įsiveržė į šalia paplūdimio esantį viešbutį, kuriame buvo apsistoję keli federalinės policijos pareigūnai. Jie į miestą buvo atsiųsti, kad sustiprintų vietos saugumo pajėgas.

Kai užpuolikai susilaukė didelio pasipriešinimo, jie spruko. Prasidėjo jų gaudynės vienoje pagrindinių turistinių gatvių.

Socialiniuose tinkluose greitai kilo panika, kai pasklido gandai apie 10 tuo pat metu vykstančių susišaudymų. Tačiau pareigūnai vėliau paskelbė, kad vyko tik trys – įskaitant ir dar vieną pastato užpuolimą, kurį taip pat naudojo federalinė policija.

Ginklų šūviai aidėjo apie valandą. Turistai ir vietos gyventojai buvo užrakinti ten, kur tuo metu buvo – prekybos centruose, kazino, viešbučiuose.

VIDEO: Pareigūnų operacija Akapulke

H.Astudillo teigė, kad iki vidurnakčio į miestą buvo sugrąžinta ramybė. Jis taip pat pranešė, kad per susirėmimus buvo nukautas vienas gaujos narys, buvo sužeistas vienas policininkas. Nebuvo sulaikytas nė vienas asmuo.

Gubernatorius pridūrė, kad sekmadienio užpuolimai galėjo būti atsakas į tai, kad praėjusią savaitę buvo sulaikytas Fredy del Valle Berdelas, pravarde „El Burro“ („Asilas“). Jis laikomas vienu iš Akapulko Nepriklausomo kartelio vadeivų. Šis kartelis – tik vienas iš daugelio grupuočių, kurios kaunasi dėl įtakos šioje valstijoje, kai prieš šešerius metus žlugo iki tol dominavęs Beltrán Leyva kartelis.

Oficialioje statistikoje nurodoma, kad praėjusiais metais Akapulke įvykdyta 902 žmogžudystės. Šiemet per pirmus du mėnesius jau įvykdyta mažiausiai 139.

Prieš tris savaites gubernatorius kreipėsi į vietos žurnalistus, prašydamas rašyti ir kalbėti apie Akapulką kuo teigiamiau. Toks jo prašymas pasirodė praėjus savaitei po to, kai JAV valdžia uždraudė savo darbuotojams važiuoti į Gerero valstiją – įskaitant ir Akapulką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius