-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Independent“: virš Arkties aptikta didžiulė ozono skylė

Didžiosios Britanijos leidinys „The Independent“ savo interneto svetainėje rašo, kad virš Arkties aptikta didžiulė ozono skylė.
Ozono sluoksnis nuo 2011 m. kovo sumažėjo 20 km ruože
Nuo kovo mėnesio ozono skylė padidėjo. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ozonas

Jos plotas itin įspūdingas – maždaug penkių Vokietijų ploto. Leidinys rašo, kad jau šį pavasarį padidintą ultravioletinių spindulių dozę gaus šiaurinė Kanada, Rusija ir Europos dalis. Skylės riba yra visai netoli Lietuvos.

Ši dviejų milijonų kvadratinių kilometrų dydžio skylė yra labai panaši į kitą – susiformavusią virš Antarktidos. Apie ją spalio 2 d. rašė žurnalas „Nature“.

Leidinys praneša, kad virš Arkties, maždaug 20 km aukštyje, yra išnykę iki 80 proc. ozono sluoksnio! Dėl to reikėtų kaltinti ne tik žmogaus veiklą, bet ir šaltus orus. Mat esant itin žemai temperatūrai chloro junginiai, kurie veikia atmosferos darinius, yra žymiai pavojingesni ir kenksmingesni.

Mokslininkai iškėlė hipotezę, kad dėl tokių šalčių Arktyje gali būti kaltas globalinis klimato atšilimas. Šiltnamio efekto dujos šildo tik žemės paviršių. Paradoksalu, bet aukštutiniuose atmosferos sluoksniuose vyksta atvirkštinė reakcija – temperatūra ekstremaliai atvėsta, tokiu būdu paspartindama kenkėjišką chloro junginių veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius