Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Times“ įvardijo, kas gali tapti nauju V.Putino ginklu

Kremlius pareiškė, kad Rusijos „specialioji karinė operacija“ Ukrainoje peraugo į „karo padėtį“. Ši eskalacija įvyko po tariamos Vladimiro Putino pergalės rinkimuose ir didžiausios nuo karo pradžios raketų ir dronų atakos prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą.
TATENA ekspertų misija lankosi Zaporožės atominėje elektrinėje
TATENA ekspertų misija lankosi Zaporožės atominėje elektrinėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinės Karalystės laikraštis „The Times“ visame šiame kontekste užsimena, kad Zaporižios atominė gali tapti nauju Vladimiro Putino ginklu.

„The Times“ rašo, kad penktadienį, kovo 22 d., Maskvos regione įvykdytas teroristinis išpuolis, per kurį žuvo daugiau kaip 140 žmonių, dar labiau įpila alyvos į ugnį, nepaisant to, kas už tai atsakingas. Nėra abejonių, kad jei V.Putinas ir turėjo kokias nors ribas, dabar jos išnyko, ir jis gali manyti, kad savo tikslams pasiekti gali panaudoti bet kokį ginklą, net branduolinį ar cheminį.

Šie oro antskrydžiai prieš Ukrainą vėl sukėlė pavojų Zaporižios atominei elektrinei, kurią kontroliuoja Rusija. Buvo nutrauktas gyvybiškai svarbus elektros energijos tiekimas, kad reaktoriai būtų atvėsinami; galimo išsilydymo ir katastrofiškos branduolinės „avarijos“ galima išvengti tik naudojant senovinius elektros generatorius.

Buvęs Jungtinio cheminių, biologinių, radiologinių ir branduolinių pajėgų pulko vadas Hamishas de Brettonas-Gordonas savo komentare laikraščiui „The Times“ prisiminė 1986 m. Černobylio atominėje elektrinėje įvykusią katastrofą. Nors Zaporižios atominė yra naujesnė nei Černobylio ir turi daugiau apsaugos priemonių, ji yra daug didesnė ir tiesiog nesaugi be elektros energijos.

Taip pat pažymima, kad Rusijos raketos pataikė į didžiausią Ukrainos užtvanką.

Pasak komentaro autoriaus, Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi Damaske tuo tarpu flirtuoja su prezidentu Basharu al Assadu, siūlydamas padėti Sirijai su branduoline energija, užuot saugojęs atominę elektrinę.

Pasak Hamisho de Brettono-Gordono, siekiant paremti TATENA ir JT pastangas, aplink Zaporižios atominę turėtų būti nustatyta demilitarizuota zona, kad būtų užkirstas kelias dar vienai didelei ekologinei ir humanitarinei katastrofai. Galbūt tokios šalys kaip Kinija ir Indija galėtų skirti savo karius šiai užduočiai atlikti, nes mažai tikėtina, kad V.Putinas juos puls.

„V.Putinas tikriausiai neatmeta galimybės panaudoti Zaporižios atominę kaip savadarbį branduolinį užtaisą. Jis kiekvieną savaitę grasina branduoline ataka. Be to, panašu, kad užterštumas būtų nukreiptas į vakarus, o ne į rytus“, – sakoma komentare.

Pasak apžvalgininko, branduolinė energija gali išgelbėti planetą nuo klimato kaitos arba sunaikinti ją tokių tironų kaip V.Putinas, B. al Assadas ir kiti despotai rankose. JT ir TATENA pirmiausia turi užtikrinti atominės elektrinės saugumą, kad būtų išvengta visos Europos radioaktyvaus užteršimo ir tolesnio karo eskalavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius