Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

„The Wall Street Journal“: Rusija į Ukrainą paleidžia daugiau dronų ir raketų, nei ši gali numušti

Tęsiantis neišprovokuotam karui Ukrainoje, šalies priešlėktuvinė gynyba numuša daug mažesnę dalį Rusijos raketų nei anksčiau. Per pastarąjį pusmetį Ukrainos pajėgos perėmė apie 46 proc. rusų raketų, palyginti su 73 proc. per ankstesnį pusmetį, pažymėjo amerikiečių leidinys „The Wall Street Journal“, remdamasis informacija, gauta išanalizavus Ukrainos karinių oro pajėgų vadovybės duomenis.
Rusijos apšaudymo padariniai Odesoje
Rusijos apšaudymo padariniai Odesoje / „Zuma press“/„Scanpix“

„Praėjusį mėnesį perėmimo rodiklis sumažėjo iki 30 proc. raketų. Nors duomenys apie kelių dienų atakas ir perėmimus buvo neišsamūs, o Ukraina tokią statistiką naudoja propagandos tikslais, ginkluotųjų pajėgų atstovas ir nepriklausomas gynybos analitikas teigė, kad duomenys iš esmės pateikia tikslų vaizdą“, – rašoma straipsnyje.

Anot „The Wall Street Journal“, Ukrainos priešlėktuvinės gynybos būklė blogėja, nes Rusija intensyvina atakas bepiločiais orlaiviais bei raketomis ir paleidžia vis daugiau itin mirtinų ginklų, pavyzdžiui, balistinių raketų.

Kuo mažesnė Ukrainos gynybos grėsmė Rusijos aviacijai, tuo didesnis pavojus Ukrainos sausumos pajėgoms ir kritinei infrastruktūrai.

Negana to, Kyjivui baigiasi rezervai Vakarų tiekiamoms oro gynybos sistemoms „Patriot“, kurios patvirtino savo efektyvumą, apsisaugant nuo tokių atakų.

Pažymima, kad dėl suintensyvėjusių Rusijos oro atakų niokojama infrastruktūra ir miestai. Taip pat "mažėja ir taip menkos raketų atsargos, kurių Ukrainai reikia, kad neleistų Rusijos karinėms oro pajėgoms patekti į jos dangų“.

Vienas Europos karinės žvalgybos pareigūnas mano, kad ateinantys du mėnesiai bus lemiami nustatant, ar pavyks atgrasyti Rusijos oro pajėgas, kol į Ukrainą atvyks naujos Vakarų priešlėktuvinės gynybos priemonės.

„Kuo mažesnė Ukrainos gynybos grėsmė Rusijos aviacijai, tuo didesnis pavojus Ukrainos sausumos pajėgoms ir kritinei infrastruktūrai“, – leidiniui tvirtino Douglas Barrie, Tarptautinio strateginių studijų instituto (angl. International Institute for Strategic Studies) analitinio centro karinės aerokosminės erdvės specialistas.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusija paleidžia raketą
„Scanpix“/AP nuotr./Rusija paleidžia raketą

Per pastarąjį pusmetį Rusija paleido maždaug 45 proc. daugiau bepiločių orlaivių ir raketų nei per ankstesnį pusmetį. Ukrainos karinių jūrų pajėgų atstovas pažymėjo, kad atremiant daugiau atakų senka šaudmenų atsargos. Be to, pasak jo, galingos atakos taip pat gali priblokšti Ukrainos gynybą, nes oro gynybos sistemos kartais negali pakankamai greitai įsikrauti.

„The Wall Street Journal“ apskaičiavo, kad per pastaruosius šešis mėnesius Rusija paleido beveik dvigubai daugiau bepiločių orlaivių „Shahed“ – 2 628 – nei per ankstesnį laikotarpį.

Analitikai pabrėžė, kad rusai iš dalies naudoja dronus, kad išbandytų oro gynybos sistemas prieš paleisdami raketas. Tvirtinama, kad Rusijos pajėgos taip pat paleido 114 balistinių ir 46 hipergarsines raketas „Dagger“ ir „Circon“ (per ankstesnį pusmetį atitinkamai 33 ir 27).

„Per pastaruosius šešis mėnesius Ukraina numušė tik 10 proc. Rusijos paleistų balistinių raketų. Remiantis pranešimais, ji iki šiol šiais metais neperėmė nė vienos į Ukrainą paleistos raketos S-300 ar S-400“, – rašoma straipsnyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
„Maximos“ pigiausių maisto prekių vidutinis krepšelis pigiausias jau 13 mėnesių iš eilės
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius