Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Washington Post“: jei Ukraina žlugs, tai bus respublikonų Afganistanas

Atstovų Rūmų respublikonai šią savaitę peikė prezidentą Joe Bideną už katastrofišką pasitraukimą iš Afganistano, ir tai buvo teisinga – tai buvo viena didžiausių užsienio politikos nelaimių Amerikos istorijoje. Tačiau jei respublikonai nutrauks JAV karinę pagalbą Ukrainai, jie sukels tokią pat katastrofišką užsienio politikos nesėkmę – ir jie bus atsakingi už ją taip pat, kaip J.Bidenas – už pasitraukimą iš Afganistano, sako dienraščio „The Washington Post“ apžvalgininkas Marcas A.Thiessenas savo komentare.
Rusijos atakos padariniai Zaporižioje
Rusijos atakos padariniai Zaporižioje / Socialinių tinklų nuotrauka

Pasak jo, Amerikos žmonių atmintyje įsirėžė širdį veriantys vaizdai, kai Talibano pajėgos žygiuoja į Kabulą, o nevilties apimti afganai bėga. Tai paliko neišdildomą dėmę J.Bideno reputacijai, sako žurnalistas. Iki Kabulo žlugimo 2021 m. rugpjūtį jo reitingas niekada nebuvo nukritęs žemiau 50 proc. Vėliau jis „išslydo iš po kojų“ – ir niekada nebepakilo. „Nesėkmingas pasitraukimas buvo lūžio taškas, po kurio daugelis amerikiečių nusprendė, kad J.Bidenas yra nekompetentingas“, – sako apžvalgininkas.

Respublikonai turėtų pažvelgti į tai, kokią žalą J.Bideno geram vardui padarė Kabulo žlugimas, ir įsivaizduoti, ką jų geram vardui padarytų Kyjivo žlugimas.

Jau dabar jų delsimas suteikti naują pagalbą pakreipė mūšio lauką Rusijos naudai. Pernai Rusija nepasiekė jokių karinių laimėjimų sausumoje, o Ukrainai iki šių metų sausio pabaigos pavyko sunaikinti beveik trečdalį Rusijos Juodosios jūros laivyno. Tačiau Kapitolijaus kalvoje užstrigus pagalbos teikimui, Rusija vėl pradėjo užimti teritorijas. Jei respublikonų kontroliuojami Atstovų Rūmai netrukus nepriims karinės pagalbos, ukrainiečiams pradės trūkti pagrindinių ginklų sistemų, o Rusija šiais metais pradės daryti didelę pažangą sausumoje.

Žinodama, kad Kyjivo atsargos senka, Rusija ruošiasi puolimui, kuris prasidės pavasario pabaigoje, kai išdžius žemė. Šiuo metu JAV suteiktos didelio judrumo artilerijos raketų sistemos HIMARS laiko Rusijos pajėgas per atstumą. Tačiau jei šios raketos, taip pat šaulių ginklų šaudmenys ir 155 mm artilerijos sviediniai nebus papildyti, Rusija ims pralaužinėti Ukrainos gynybą.

Štai kaip viskas gali pakrypti

Šiandien JAV oro gynybos sistemos neleidžia Rusijos bombonešiams pakilti į dangų ir leidžia Ukrainos pajėgoms numušti Rusijos dronus ir raketas. Tačiau jei Ukrainai pritrūks priešraketinės gynybos perėmėjų, Rusijos lėktuvai galės nebaudžiamai bombarduoti Ukrainos fronto pozicijas. Jie taip pat galės atakuoti svarbiausią Ukrainos infrastruktūrą, dėl to Ukrainos miestai panirs į tamsą, o šalies ekonomika bus paralyžiuota.

„Tada jie beveik neabejotinai pradės bombarduoti Ukrainos miestus, priversdami Ukrainą naudoti mažėjančias perėmėjų atsargas civiliams gyventojams ginti, o jos fronto linijos liks neapsaugotos“, – pastebi komentaro autorius.

Pasak jo, ilgainiui, kai baigsis raketų perėmėjų ištekliai, civiliai gyventojai liks be gynybos. „Įsivaizduokite vaizdą, kai pilotuojami rusų bombonešiai skraido virš Ukrainos miestų ir juos niokoja. Rezultatas būtų humanitarinė katastrofa. Rusija pridarys tokių civilių aukų, kokių Europoje nebuvo nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, tyčia taikydamasi į mokyklas, ligonines ir gyvenamuosius pastatus, kad palaužtų Ukrainos valią. (Jei tuo abejojate, užtenka pažvelgti į žiaurius Rusijos taikinius ir civilių gyventojų žudynes per barbarišką 2016 m. oro kampaniją Alepe, Sirijoje). Iš šalies pradėtų bėgti didžiulė pabėgėlių banga, dar labiau griaunanti ekonomiką“, – sako „The Washington Post“ apžvalgininkas.

Turėdama pranašumą ore, Rusija galėtų atakuoti ne tik Ukrainos gyventojus ir civilinę infrastruktūrą, bet ir šalies gynybos pramonę. Ukrainoje pagaminti ginklai, tokie kaip jūrinis dronas MAGURA V5, buvo naudojami (kartu su JAV pagamintomis ilgojo nuotolio prieštankinėmis raketomis) Maskvos Juodosios jūros laivynui sutriuškinti ir priversti Rusijos karinį laivyną pasitraukti iš Krymo uostų ir Ukrainos teritorinių vandenų. Tai leido Ukrainai atnaujinti jos ekonomikai itin svarbų grūdų eksportą. Tačiau jei Ukrainai baigsis priešlaivinių raketų pajėgumai, Rusijos karinės jūrų pajėgos sugrįš – tai leis joms nusitaikyti į itin svarbų Odesos uostamiestį, nutraukti grūdų gabenimą ir atakuoti civilius gyventojus Vakarų Ukrainoje, kurie dėl išsekusios Ukrainos priešlėktuvinės gynybos taps naujai pažeidžiami, pastebi apžvalgininkas.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos ataka Kyjive
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos ataka Kyjive

„Ką kaltins amerikiečiai, kai matys, kaip rusų pajėgos žygiuoja į Kyjivą, skerdžia ir plėšia“

Nors šiais metais Ukraina greičiausiai nekris, bus sudarytos sąlygos Rusijos pergalei 2025 m. – kaip tik tuo metu, kai (respublikonai tikisi) Donaldas Trumpas pradės eiti pareigas. Taigi, katastrofiškas Ukrainos žlugimas gali įvykti ne J.Bideno, o respublikonų laikais. Įsivaizduokite pasipiktinimą, kai apstulbę amerikiečiai stebės, kaip Rusijos pajėgos žygiuoja į Kyjivą, skerdžia ir plėšia, kaip tai darė Bučoje karo pradžioje. Kaip respublikonai mano, ką amerikiečiai laikys atsakingu už jų ekranuose vykstančius žiaurumus?

Iš tiesų politinės pasekmės daugeliu atžvilgių šį kartą būtų dar skaudesnės. Bent jau Afganistane J.Bidenas galėjo teigti, kad atėjo laikas išvesti JAV karius iš pavojaus zonos. Tačiau Ukrainoje JAV kariai nėra pavojuje. Respublikonai būtų palikę Ukrainą ne tam, kad išgelbėtų amerikiečių gyvybes, o tam, kad sutaupytų pinigų. Tai gali būti ne toks populiarus sprendimas, kaip jie mano, kai amerikiečiai per televizorių ekranus pamatys be gyvybės ženklų ukrainiečių moterų ir vaikų kūnus, siaubingą paveikslą piešia JAV žurnalistas.

O kaip dėl galimybės leisti Europai kompensuoti šių ginklų trūkumą? Atsakymas paprastas: Europos gyventojai neturi atsargų, kad galėtų tai padaryti. „Tik JAV turi tiek šaudmenų, šarvuotų transporto priemonių ir jų amunicijos bei priešlėktuvinės gynybos perėmėjų atsargų, kad per artimiausias savaites ir mėnesius galėtų smarkiai paveikti konflikto trajektoriją“, – sako Fredas Kaganas, Amerikos verslo instituto Kritinių grėsmių projekto direktorius.

„Svarbiausia: be JAV pagalbos V.Putino pajėgos pradės žygiuoti Kyjivo link, o Ukraina taps nauju Afganistanu. Taigi respublikonams atėjo laikas rinktis: jei nenorite būti kaltinami dėl Kyjivo žlugimo taip, kaip J.Bidenas kaltinamas dėl Kabulo žlugimo, siųskite karinę pagalbą Ukrainai“, – apibendrina apžvalgininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius