-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 23 /23:35

Atsakomybę už išpuolį Londone prisiėmė „Islamo valstybė“, paskelbta žudiko tapatybė

Atsakomybę už trečiadienio išpuolį Londone prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“. Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May kiek anksčiau atskleidė, kad užpuolikas, kuris trečiadienį buvo nukautas, gimė Britanijoje. Be to, jis buvo žinomas vidaus žvalgybos tarnybai MI5. Dabar jau žinoma ir jo pavardė.
Užpuolikas Khalidas Masoodas
Užpuolikas Khalidas Masoodas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.
15min nuotr./Kaip buvo surengta ataka Londone
15min nuotr./Kaip buvo surengta ataka Londone

Per trečiadienio popietės išpuolį Londone iš viso žuvo 5 žmonės, įskaitant užpuoliką ir jo subadytą policininką. Penktoji auka žuvo vėlų ketvirtadienio vakarą ligoninėje.

Ketvirtadienį popiet britų policija paskelbė, kad užpuolikas buvo 52 metų Khalidas Masoodas. Jis gimė Kente ir pastaruoju metu gyveno Vakarų Midlandso grafystėje.

Skotland Jardas pranešė, kad pastaruoju metu Kh.Masoodas nebuvo niekuo kaltinamas. Nebuvo ir duomenų apie jo ketinimus surengti teroristinį išpuolį.

Tiesa, vyras buvo žinomas policijai ir anksčiau buvo teistas už sunkų kūno sužalojimą, puolamųjų ginklų laikymą ir viešosios tvarkos pažeidimus.

Pirmą kartą Kh.Masoodas buvo nuteistas dar 1983 metų lapkritį, o paskutinįjį – 2003-aisiais už peilio laikymą. Jungtinės Karalystės žiniasklaidoje Kh.Masoodas vadinamas „nusikaltėliu karjeristu“.

„Islamo valstybė“ (IS) anksčiau per savo naujienų agentūrą pranešė, kad užpuolikas buvo „Islamo valstybės“ karys“.

„Amaq“ pranešime priduriama, kad užpuolikas „įvykdė operaciją atsakydamas į kvietimus taikytis į koalicijoje dalyvaujančių šalių piliečius“.

IS jau kelerius metus ragina savo sekėjus vykdyti išpuolius prieš grupuotės pozicijas Sirijoje ir Irake bombarduojančiai JAV vadovaujamai koalicijai priklausančių šalių piliečius.

Kaip skelbia BBC, Th.May anksčiau Bendruomenių rūmuose ketvirtadienį taip pat patvirtino, kad policija surengė kratas Birmingame ir Londone bei sulaikė aštuonis asmenis.

Suprasti akimirksniu

  • Trečiadienį Londone per ataką šalia Didžiosios Britanijos Parlamento rūmų teroristas nukreipė automobilį į pėsčiuosius, o vėliau mirtinai subadė vieną policininką. Žuvo trys asmenys – du civiliai ir minėtas policininkas, 48 metų Keithas Palmeris.
  • Išpuolį surengęs asmuo buvo nukautas. Jo tapatybė kol kas neatskleista, bet pranešta, kad jis gimęs Didžiojoje Britanijoje ir buvo žinomas saugumo tarnyboms.
  • Iš 40 sužeistų žmonių 29 gydomi ligoninėje. Ketvirtadienį septyni asmenys tebebuvo kritinės būklės. Tarp sužeistųjų – britai, prancūzai, portugalai, kinai, rumunai ir pietų korėjiečiai.
  • Policija surengė reidus šešiuose namuose Londone ir vidurio Anglijos Birmingamo mieste. Per juos buvo suimti septyni žmonės.
  • Policija išpuolį laiko „su islamistais susijusio terorizmo“ aktu, o vadinamoji „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę.

Tiesa, jos teigimu, šiuo metu manoma, kad užpuolikas veikė vienas: „Policija neturi priežasčių manyti, kad yra reali tolesnių atakų grėsmė.“

„Jo (užpuoliko – red.past.) tapatybė yra žinoma policijai ir MI5. Ji bus atskleista leidus aplinkybėms. Galiu patvirtinti, kad vyras gimė Britanijoje, o prieš kelerius metus buvo atsidūręs MI5 akiratyje dėl įtarimų ekstremizmu.

Jis buvo periferinė figūra. Tai istorinis atvejis. Jis nėra dabartinio žvalgybos tarnybų piešiamo paveikslo dalis. Darbinė teorija – kad jį įkvėpė islamistinė ideologija“, – kalbėjo Th.May.

Premjerė atskleidė, kad užpuolikas pražudė tris žmones, o apie 40 sužeidė. Į ligoninę atvežti 12 britų, taip pat – trys moksleiviai iš Prancūzijos, du rumunai, keturi Pietų Korėjos piliečiai, vienas vokietis, lenkas, airis, kinas, italas, amerikietis ir du graikai.

VIDEO: Londoną sukrėtė teroro išpuolis
VIDEO: Londoną sukrėtęs išpuolis: svarbiausia informacija

Vakar teroristiniu aktu bandyta nutildyti mūsų demokratiją. <...> Tačiau mes nebijome, o mūsų ryžtas niekada nesudrebės terorizmo akivaizdoje“, – pareiškė Th.May.

„The Guardian“ šaltinių teigimu, užpuolikas, prieš įvykdydamas išpuolį, išsinuomojo automobilį iš mašinų nuomos kompanijos „Enterprise“. Į automobilį jis įsėdo Birmingamo mieste.

„Galime patvirtinti, kad automobilis buvo mūsų. Mūsų darbuotojas tai nustatė internete, pamatęs mašinos numerį“, – teigė „Enterprise“ atstovas.

Karalienės užuojauta

Tuo metu Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II ketvirtadienį išreiškė „giliausią užuojautą“ visiems, paveiktiems ankstesnę dieną prie parlamento rūmų Londone įvykdytos teroro atakos, ir pasmerkė šį „baisaus smurto“ aktą.

„Scanpix“ nuotr./Karalienė Elizabeth II
„Scanpix“ nuotr./Karalienė Elizabeth II

„Mano mintys, maldos ir giliausia užuojauta – visiems, kad buvo paveiktas vakarykščio baisaus smurto“, – monarchė rašo savo kreipimesi į policiją.

Trečiadienį įvykdytą išpuolį karalienė komentavo pirmąkart.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius