-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tibeto parlamentas tremtyje: vis blogėjanti situacija Tibete reikalauja tarptautinio įsikišimo

Susideginusių tibetiečių, protestuojančių prieš represinį Kinijos valdymą Tibete, skaičiui pasiekus 124, Tibeto parlamentas tremtyje išplatino pareiškimą, kuriame teigia, kad tarptautinė bendruomenė turėtų nedelsdama reaguoti į šią situaciją, spausdama Kinijos valdžią nutraukti priespaudą ir atkreipti dėmesį į tibetiečių patiriamas kančias.
Protestas už Tibetą
Protestas už Tibetą / „Scanpix“ nuotr.

Šis Tibeto parlamento, įsikūrusio ir veikiančios Indijoje, Dharmsaloje, pareiškimas išplatintas po to, kai pastarosiomis dienomis Tibete susidegino dar vienas vienuolis, o kitas buvo mirtinai nukankintas jį sulaikiusių Kinijos policininkų.

„Kieta ir ypatingai nuožmi Kinijos politika Tibete yra vienintelė priežastis, nulėmusi 124 tibetiečių susideginimus. Tačiau užuot išklausiusi jų troškimų ir pakeitusi represyvią politiką Tibete, Kinijos valdžia ėmėsi dar griežtesnių ir niekuo nepagrįstų baudžiamųjų akcijų, nukreiptų prieš susideginusiųjų šeimas“ – rašoma Tibeto parlamento pareiškime.
Gruodžio 19 d. susidegino 44-erių metų Ačiok vienuolyno vienuolis Tsultrim Gyatsas. Priešmirtiniame raštelyje jis teigė, kad vienintelis susideginimo motyvas – represinė Kinijos valdžios politika Tibete. Taip pat raštelyje jis linki Jo Šventenybės Dalai Lamos sugrįžimo į Tibetą, Pančen Lamos paleidimo iš kalėjimo ir gerovės šešiems milijonams tibetiečių.

„Kinijos valdžia sąmoningai taikosi į Tibeto vienuolius, dirbančius dėl Tibeto kultūros ir tradicijų išsaugojimo. Tokie žmonės nedelsiant yra suimami ir mirtinai nukankinami“ – sakoma Tibeto parlamento pareiškime.

„Kinijos valdžia sąmoningai taikosi į Tibeto vienuolius, dirbančius dėl Tibeto kultūros ir tradicijų išsaugojimo. Tokie žmonės nedelsiant yra suimami ir mirtinai nukankinami“ – sakoma Tibeto parlamento pareiškime.

Vyresnysis budizmo meistras ir tyrinėtojas vienuolis Geše Ngauang Džiamyangas buvo nukankintas jį sulaukiusių policininkų. Kinų valdžios atstovai velionio kūną perdavė šeimai gruodžio 17-ąją ir perspėjo, kad tų, kurie atskleis šią informaciją kitiems, laukia toks pat likimas. Kitų dviejų kartu su Geše Ngauang Džiamyangu suimtų vienuolių likimai nežinomi.

„Iš šių tragiškų istorijų akivaizdžiai matyti, kad tibetiečiai priversti imtis susideginimo veiksmų dėl žiauriosKinijos valdžios agresijos, nukreiptos prieš tibetiečius“ – teigia Tibeto parlamentas.

Pareiškime kviečiama Kinijos valdžią atkreipti dėmesį į tibetiečių poziciją ir gerbti jų gyvybes, nutraukti nekaltų susideginusiųjų asmenų šeimos narių suėmimus bei kankinimus, taip pat nebeklaidinti tarptautinės bendruomenės melagingais pareiškimais dėl padėties Tibete.

„Mes ryžtingai skatiname visas vyriausybes, parlamentus bei kitas tarptautines žmogaus teises, laisvę ir tibetiečių gyvybes gerbiančias organizacijas apsaugoti žmogaus teises Tibete ir spausti Kinijos valdžią nutraukti kietą politiką Tibete“– rašoma Tibeto parlamento pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius