Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tony Abbottas pažadėjo: jei australai perrinks vyriausybę, bus balsuojama dėl vienalyčių santuokų

Australijos premjeras Tony Abbottas trečiadienį pareiškė, kad australai gaus progą balsuoti dėl homoseksualių asmenų santuokų legalizavimo, jei ateinančiais metais perrinks jo vyriausybę.
Australijos premjeras Tony Abbottas
Australijos premjeras Tony Abbottas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Premjero politiniai oponentai sako, jog toks pažadas yra vilkinimo taktika, kuria siekiama išvengti šio nesutarimus kurstančio klausimo svarstymo iki visuotinių rinkimų.

T.Abbotto valdančioji konservatyvi koalicija praktiškai pasmerkė įstatymo projektą, kuris atvertų kelią homoseksualių asmenų santuokoms, kai atsisakė leisti savo įstatymų leidėjams laisvai balsuoti šiuo klausimu.

Koalicijai priklausantys įstatymų leidėjai antradienį vakare vykusiame susitikime nubalsavo už tai, kad nariams privalu laikytis partijos kurso, jog teisėta santuoka gali būti tik tarp vyro ir moters.

Tai yra pergalė T.Abbotui, buvusiam katalikų seminaristui, kuris apibūdinamas kaip socialiniais klausimais labiausiai konservatyvus Australijos vyriausybės vadovas per daug dešimtmečių. Vis dėlto balsavimas dėl šio įstatymo projekto gali pakenkti jo valdžiai, jei valdančiosios koalicijos įstatymų leidėjai nesilaikys bendro kurso ir parems gėjų santuokas.

T.Abbottas ištiesė alyvos šakelę gėjų santuokų aktyvistams, pasiūlęs leisti visuomenei plebiscite pareikšti savo nuomonę šiuo klausimu, jei jo vyriausybė po būsimų rinkimų liks valdžioje. Šiuo metu valdančioji koalicija viešosios nuomonės apklausose atsilieka nuo opozicinės Leiboristų partijos.

„Turint galvoje, kad šis klausimas toks asmeniškas ir kad tiek daug žmonių, priklausydami skirtingoms stovykloms, taip jautriai į jį reaguoja, vienintelis būdas sėkmingai ir tinkamai, su mažiausia pagieža, jei galima taip sakyti, jį išspręsti - tai paprašyti žmonių pasirinkti“, - sakė T.Abbotas žurnalistams.

Premjeras pakeitė savo poziciją nuo gegužės, kai atmetė galimybę organizuoti tokį plebiscitą po to, kai Airijoje vykusiame referendume 62 proc. rinkėjų pasisakė už tai, kad būtų pakeista konstitucija ir įteisintos homoseksualių asmenų santuokos.

Federaliniai plebiscitai, kurie, skirtingai nuo referendumų, neturi juridinės galios, nuo 1901 metų, kai buvo suformuota Australijos vyriausybė, buvo organizuoti tik triskart.

Dviejuose plebiscituose buvo pasisakyta prieš šauktinių kariuomenės suformavimą per Pirmąjį pasaulinį karą. Trečiasis plebiscitas, vykęs 1977 metais, pakeitė Australijos nacionalinį himną, kuriuo vietoje „Dieve, saugok karalienę“ tapo „Pirmyn, Australija graži“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius