Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 11 /2015 09 12

Tragedija Saudo Arabijoje: virsdamas kranas užmušė mažiausiai 107 žmones, daugiau nei 230 sužeista

Saudo Arabijoje žuvo mažiausiai 107 žmonės, daugybė sužeista, kai didžiulis statybinis kranas nuvirto ant Didžiosios mečetės Mekoje, pranešė Saudo Arabijos pareigūnai; nelaimė įvyko likus kelioms dienoms iki hadžo. Socialiniame tinkle „Twitter“ civilinės gynybos tarnyba nurodė, kad avarinės gelbėjimo grupės buvo pasiųstos į nelaimės vietą, kur „kranas nuvirto į Didžiąją mečetę“, vieną labiausiai garbinamų islamo šventovių.
Temos: 1 Saudo Arabija

Maždaug valanda anksčiau ta pati tarnyba buvo pranešusi apie „vidutinio stiprumo ar stiprias liūtis“, o socialiniuose tinkluose paskelbtose vaizduose matyti žaibas.

Dviejų šventųjų mečečių atstovas Ahmedas bin Mohammadas al Mansoori sakė oficialiajai naujienų agentūrai „Saudi Press Agency“ (SPA), kad dalis krano griuvo 17 val. 10 min. vietos (ir Lietuvos) laiku „dėl stipraus vėjo ir liūčių“.

Praėjusiais metais hadžo apeigose dalyvavo daugiau negu 2 mln. žmonių

Mečetėje dirbantis Abdel Azizas Naqooras sakė naujienų agentūrai AFP, kad kranas virto audros veikiamas.

Ši nelaimė įvyko kaip tik tuo metu, kai šimtai tūkstančių musulmonų iš viso pasaulio rengiasi hadžui – kasmetinei piligrimų kelionei, prasidedančiai rugsėjo 21 dieną.

„Jeigu ne al Tavafo tiltas, sužeistųjų ir žuvusiųjų būtų buvę daugiau“, – pažymėjo A.A.Naqooras, turėdamas omenyje dengtą galeriją, supančią šventąją Kaaba, kuri sustabdė griūvantį kraną.

Kaaba yra didelis kubo pavidalo statinys tos mečetės centre, į kurį atsigręžę meldžiasi viso pasaulio musulmonai ir kuris yra labai svarbus per hadžo apeigas.

„Twitter“ vartotojų paskelbtose incidento nuotraukose matyti kruvini kūnai, gulintys mečetės kieme, o viršutinė krano dalis, sulankstytomis ir lūžusiomis konstrukcijomis įsirėžusi į pastatą.

Viename vaizdo įraše, paskelbtame portale „YouTube“, girdima, kaip rūko gaubiamoje šventovėje pasigirsta didžiulis trenksmas, išsigandę žmonės pradeda šaukti ir bėgti.

Penktadienį, musulmonų pagrindinių savaitinių pamaldų dieną, Didžiojoje mečetėje kaip įprasta buvo daugybė žmonių.

Dar daug tikinčiųjų turėjo susirinkti į vakarines (magribo) pamaldas, kurios prasidėjo praėjus maždaug valandai nuo šios tragedijos.

Prašymai paaukoti kraujo

Mekos regiono gubernatorius princas Khaledas al Faisalas nurodė pradėti tyrimą dėl šios nelaimės ir išvyko į Didžiąją mečetę, sakoma jo oficialioje „Twiiter“ paskyroje @makkahregion.

Ši nelaimė įvyko kaip tik tuo metu, kai šimtai tūkstančių musulmonų iš viso pasaulio rengiasi hadžui

Vienas iš Mekoje įsikūrusio Islamo paveldo tyrimų fondo įkūrėjų Irfanas al Alawi šios avarijos sukeltą nuniokojimą lygino su bombos sprogimo žala.

Jis tvirtino, kad institucijos elgėsi aplaidžiai, pastačiusios kelis kranus šalia mečetės.

„Jiems nerūpi paveldas; jie nesirūpina sveikatos apsauga ir saugumu“, – vyras aiškino AFP.

I.al Alawi dažnai kritikuoja plėtrą musulmonų šventovėse, esą nušluojančią bet kokius apčiuopiamus ryšius su pranašu Mohammedu.

„Twitter“ aktyvistai ragino Mekos gyventojus duoti kraujo ligoninėms.

Kol kas nepaskelbta, kurių šalių piliečiai yra šios katastrofos aukos.

Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA citavo Hadžo organizacijos vadovą Saeidą Ohadi, kuris sakė, kad tarp sužeistųjų yra 15 iraniečių maldininkų.

Dauguma jų jau išrašyti iš ligoninės, suteikus pagalbą, sakė S.Ohadi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Įvykio vietoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Įvykio vietoje

Indijos premjeras Narendra Modi, kurio šalyje gyvena dešimtys milijonų musulmonų, savo „Twitter“ paskyroje reiškė sielvartą dėl šios nelaimės.

„Mano mintys ir maldos su šeimomis tų, kurie prarado gyvybes per krano griūtį Mekoje. Linkiu, kad sužeistieji greitai pasveiktų“, – rašoma jo paskyroje @narendramodi.

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas savo „Twitter“ žinutėje taip pat parašė: „Mano mintys ir maldos su tai, kurie šiandien prarado mylimus žmones #Mekoje.“

Šiuo metu Mekoje vyksta didžiulės statybos; Didžiąją mečetę planuojama išplėsti 400 tūkst. kvadratinių metrų, kad joje vienu metu tilptų iki 2,2 mln. žmonių.

Nors hadžo apeigas anksčiau neretai aptemdydavo tokie pražūtingi įvykiai kaip potvyniai, spūstys miniose ir gaisrai, pastaruoju metu jų beveik nebūdavo dėl milijardus dolerių kainavusių pastangų pagerinti infrastruktūrą.

Vykdant statybų projektus buvo išplėtoti susisiekimo tinklai ir kita infrastruktūra, užtikrinanti lengvesnį žmonių judėjimą.

SPA paskelbė, kad beveik 800 tūkst. maldininkų penktadienį atvyko ruošdamiesi hadžui, kurį turėtų bent kartą gyvenime atlikti kiekvienas musulmonas, jeigu yra pakankamai sveikas ir turi lėšų tai padaryti.

Praėjusiais metais hadžo apeigose dalyvavo daugiau negu 2 mln. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius