-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tuniso islamistų partija įtikinamai laimėjo istorinius rinkimus, mieste kilo neramumų

Tuniso pagrindinė islamistų partija ketvirtadienį iškilo kaip pirmųjų Arabų pavasario rinkimų nugalėtoja – ji gavo 90 iš 217 vietų naujojoje asamblėjoje, kuri buvo išrinkta devyni mėnesiai po diktatoriaus Zine'o el Abidine'o Ben Ali nušalinimo.
Tunise prie rinkimų apylinkių išsirikiavo žmonių eilės.
Tunise prie rinkimų apylinkių išsirikiavo žmonių eilės. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Partija „Ennahda“ („Atgimimas“) turi didžiausią vietų skaičių asamblėjoje, kuri perrašys šalies konstituciją, paskirs prezidentą ir formuos laikinąją vyriausybę, sostinėje Tunise žurnalistams sakė rinkimų vadovas Kamelis Jendoubi.

Jis taip pat paskelbė negaliojančiais, pirmiausia – dėl finansinių pažeidimų, šešis kandidatų sąrašus iš „Peticijos teisingumui ir plėtrai“, tarp jų – sąrašą Sidi Buzido mieste.

Ši politinė grupė, kuriai vadovauja Londone gyvenantis verslininkas milijonierius Hechmi Haamdi, esą palaikantis glaudžius ryšius su nušalintuoju diktatoriumi Z.el A.Ben Ali, sugebėjo pasiekti ketvirtą vietą ir gauti 19 vietų asamblėjoje, tačiau po minėtų sąrašų paskelbimo negaliojančiais H.Haamdi pareiškė, kad atšaukia savo kandidatus iš asamblėjos.

H.Haamdi kampanijoje dalyvavo iš Londono per savo palydovinę televiziją „al Mustakilla“. Per vieną transliaciją anksčiau ketvirtadienį jis sakė nuogąstaujantis, kad jo šalininkai pademonstruos savo pyktį, nes „Ennahda“ atsisakė įtraukti jo politinę grupę į derybas dėl naujos vyriausybės formavimo.

Preliminarūs rezultatai rodo, kad antroje ir trečioje vietoje po istorinių sekmadienio rinkimų yra dvi kairiosios pakraipos partijos: Respublikos kongresas (CPR), gavęs 30 vietų, ir „Ettakatol“, gavusi 21 vietą.

Rinkimų komisija ISIE nurodė, kad politinės grupės turi dvi dienas rinkimų rezultatams užginčyti.

Valdant Z.el A.Ben Ali režimui, „Ennahda“ buvo uždrausta ir kaip politinė partija buvo įregistruota tik kovo mėnesį.

Tačiau trečiadienį, dar nesulaukęs oficialaus pergalės patvirtinimo, „Ennahda“ lyderis Rachedas Ghannouchi paskelbė, kad jo partija pradėjo derybas dėl koalicijos ir ketina ne daugiau kaip per mėnesį suformuoti naują vyriausybę.

Ši partija, kuri vaizduoja save kaip nuosaikią islamistinę jėgą, kandidatu į premjerus iškėlė antrąjį pagal rangą savo lyderį Hamadi Jebali.

Demokratinė pažangos partija, kuri prieš rinkimus buvo minima kaip antra pagal populiarumą, liko penktoje vietoje ir turės 17 vietų asamblėjoje.

Tuniso sukilimo lopšyje kilo neramumai dėl rinkimų

Tuniso Sidi Buzido mieste, kur prasidėjo sukilimas, nuvertęs diktatorių Zine'ą el Abidine'ą Ben Ali, ketvirtadienį po rinkimų rezultatų paskelbimo kilo smurtiniai protestai, pranešė liudininkai ir pareigūnai.

Sužinoję, kad šeši „Peticijos teisingumui ir plėtrai“ kandidatų sąrašai buvo apskelbti negaliojančiais, daugiau kaip 2 tūkst. jaunuolių žygiavo prie rinkimus laimėjusios islamistų partijos „Ennahda“ būstinės ir svaidė akmenis į saugumo pajėgas.

„Vyksta smurtinis protestas, saugumo pajėgos bando jį suvaldyti“, – žurnalistams sakė ministerijos atstovas Hichemas Meddebas.

AFP korespondentas pranešė, kad jaunuolių grupė išlaužė „Ennahda“ pastato duris bei langus ir pagrindinėje miesto gatvėje padegė padangas.

Panašus protestas vyko Regebo mieste, esančiame už maždaug 50 km nuo Sidi Buzido, sakė liudininkai. Pasak jų, čia į „Ennahda“ skyriaus būstinę buvo paleistas šūvis.

Šią politinę grupę remia Londone gyvenantis verslininkas milijonierius Hechmi Haamdi, esą palaikantis glaudžius ryšius su nušalintuoju diktatoriumi Z.el A.Ben Ali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius