-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 21 /16:58

Aiškėja 51 gyvybę nusinešusio sprogimo Turkijoje detalės: mirtininkas buvo 12–14 metų paauglys

Turkijos Gaziantepo mieste vėlai šeštadienį per išpuolį prieš vestuvių šventę, kurį įvykdė sprogdintojas mirtininkas, naujausiais duomenimis, mažiausiai 51 žmogus žuvo ir dar dešimtys buvo sužeisti, pranešė pareigūnai.
Po sprogimo
Po sprogimo Turkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sprogimas šiame netoli sienos su Sirija esančiame mieste yra dar viena ataka prieš strateginę NATO narę, kurią šiais metais sukrėtė virtinė kurdų sukilėlių ir džihadistų surengtų sprogimų, taip pat – kruvinas mėginimas liepos 15-ąją įvykdyti perversmą.

Gaziantepo gubernatoriaus Ali Yerlikayos biuras pranešė, kad per išpuolį su bomba prieš vestuves“ 51 žmogus žuvo, o dar 69 buvo sužeisti. 17 iš jų būklė kritinė. Tarp sužeistųjų yra ir nuotaka bei jaunikis.

„Pareigūnai su policija nuvyko tirti įvykio vietos ir rado sprogdintojo mirtininko liemenės liekanas“, – sakoma Gaziantepo prokuratūros pranešime.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paskelbė, kad ataką per vestuves Gaziantepo mieste įvykdęs mirtininkas buvo 12-14 metų amžiaus.

„Sprogimą sukėlė sprogdintojas mirtininkas, kurio amžius – nuo 12 iki 14 metų. Arba jis susprogdino bombą, arba ją susprogdino kiti“, – spaudos konferencijoje Stambule sakė R.T.Erdoganas.

R.T.Erdoganas sakė, kad atakų, tokių kaip įvykdytoji Gaziantepe, tikslas yra pademonstruoti skilimus tarp įvairių Turkijoje gyvenančių grupių, tokių kaip arabai, kurdai, turkmėnai.

Turkijos prezidentas taip pat pridūrė, kad „tikėtinas kaltininkas“ veikiausiai yra džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

R.T.Erdoganas išplatintame pranešime pažymėjo, kad nėra skirtumo“ tarp JAV įsikūrusio pamokslininko Fethullah Guleno judėjimo, kurį jis kaltina dėl nepavykusio liepos 15-osios perversmo, uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) ir „Daesh (IS), tikėtinos atakos Gaziantepe kaltininkės.

„Mūsų šalis ir mūsų tauta ir vėl turi vieną žinią tiems, kas rengia prieš mus atakas, – jums nepasiseks!“ – sakė jis.

Sprogimas įvyko Gaziantepo Šachinbėjaus rajone, kuriame, kaip pranešama, gyvena daug kurdų. Tas faktas pakurstė spėliones dėl džihadistų. Pranešimuose sakoma, kad minimose vestuvėse dalyvavo daug kurdų.

Prokurdiška Liaudies demokratų partija (HDP) paskelbė, kad vestuvėse buvo daug jos narių, taip pat – moterų ir vaikų.

R.T.Erdoganas sakė, kad atakų, tokių kaip įvykdytoji Gaziantepe, tikslas yra pademonstruoti skilimus tarp įvairių Turkijoje gyvenančių grupių, tokių kaip arabai, kurdai, turkmėnai, ir „skleisti kurstymus etniniu ir religiniu“ pagrindu.

Daugelis džihadistų kurdus laiko vienais pagrindinių savo priešų, nes kurdų ginkluotos grupės vaidina reikšmingą vaidmenį kovoje su IS Sirijoje.

„Šėtoniškos atakos“

Premjeras Binali Yildirimas sakė, kad Gaziantepas pademonstruos tokią pačią dvasią, kaip 1921 metais, kai per Turkijos nepriklausomybės karą nugalėjo prancūzų pajėgas ir prie originalaus savo pavadinimo „Antepas“ gavo priedėlį „Gazi“, kuris reiškia „karo didvyrį“.

„Mūsų sielvartas didelis, bet neabejokite tuo, kad mūsų vienybė ir ėjimas išvien nugalės visas šias šėtoniškas atakas“, – sakė jis.

Gaziantepas, didelis miestas vos 60 km į šiaurę nuo Sirijos sienos, tapo centru nuo pilietinio karo bėgantiems sirams.

Mehmetas Erdoganas, valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) įstatymų leidėjas iš Gaziantepo, sakė, jog kol kas nėra aišku, kas atsakingas už šį kruviną sprogimą, tačiau pridūrė, kad esama didelės tikimybės, jog tai buvusi mirtininko ataka.

Įstatymų leidėjas pridūrė, kad tokio pobūdžio atakas paprastai rengia arba džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), arba Kurdistano darbininkų partija (PKK).

Gaziantepas, didelis miestas vos 60 km į šiaurę nuo Sirijos sienos, tapo centru nuo pilietinio karo bėgantiems sirams.

Tačiau jau seniai nuogąstaujama, kad jame, be pabėgėlių ir opozicijos aktyvistų, yra ir daug džihadistų.

Nuotraukose iš įvykio vietos matyti baltomis paklodėmis uždengti lavonai ir gatvėje guodžiami aukų giminaičiai.

Kurdų kovotojai šiemet jau du kartus kruvinomis atakomis smogė Ankarai, o IS sprogdintojai mirtininkai du kartus žudė turistus Stambulo centre.

Šalis dar nėra atsigavusi po nesėkmingo liepos 15-osios bandymo įvykdyti perversmą, dėl kurio kaltinamas F.Gulenas ir po kurio vykdomas negailestingas „valymas“ visose valstybinėse institucijose.

Ketvirtadienį 12 žmonių žuvo per virtinę bombų sprogimų, kurių taikinys buvo turkų saugumo pajėgos ir dėl kurių yra kaltinama PKK, po nesėkmingo pučo, regis, suintensyvinusi savo atakų kampaniją.

R.T.Erdogano pareiškime sakoma, kad PKK atakos prieš saugumo pajėgas vien per praėjusį mėnesį pareikalavo 70 gyvybių.

Turkija ilgai buvo kaltinama žiūrėjimu pro pirštus į IS kilimą Sirijoje ar net jo skatinimu, bet pati šiuos kaltinimus kategoriškai neigia.

Kaip ir ankstesnių atakų atvejais, Turkijos transliacijų priežiūros institucija RTUK uždraudė rodyti filmuotus reportažus iš atakos Gaziantepe vietos.

„Aktyvesnė Turkija“

Sprogimas Gaziantepe nugriaudėjo tą pačią dieną, kai B.Yildirimas pažadėjo, kad Ankara ateinantį pusmetį vaidins „aktyvesnį“ vaidmenį sprendžiant jau daugiau kaip penkerius metus trunkančio Sirijos pilietinio karo problemą.

Parodydamas ženklą, kad Turkijos pozicija palaipsniui tampa artimesnė Rusijos ir Irano pozicijai, jis pridūrė, kad Sirijos prezidentas Basharas al Assadas laikinai, pereinamuoju laikotarpiu, galėtų likti.

Iranas ir Rusija yra pagrindiniai B.al Assado sąjungininkai, o Turkija visuomet tvirtino, kad jo pasitraukimas yra išankstinė sąlyga konfliktui užbaigti.

Turkija ilgai buvo kaltinama žiūrėjimu pro pirštus į IS kilimą Sirijoje ar net jo skatinimu, bet pati šiuos kaltinimus kategoriškai neigia.

Tačiau Vakarų valstybės sako, kad Turkija po šiemetinių atakų jos teritorijoje, dėl kurių kaltinama IS, pradėjo imtis griežtų veiksmų prieš šią grupuotę ir ėmėsi blokuoti džihadistų judėjimą per sienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius