-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrėjai nustatė antros mirtininkės, surengusios sprogdinimą Maskvos metropolitene, tapatybę (atnaujinta 15.18 val.)

Rusijos tyrėjams pavyko nustatyti ir antrosios mirtininkės, surengusios sprogdinimą Maskvos metropolitene, tapatybę.
Žmonės išreiškia pagarbą žuvusiems.
Žmonės išreiškia pagarbą žuvusiesiems. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip antradienį pranešė Rusijos Nacionalinio antiteroristinio komiteto (NAK) Federalinis operatyvinis štabas (FOŠ), tai jauna moteris iš neramios Dagestano respublikos.

„Federalinė saugumo tarnyba su Rusijos VRM atliko kompleksą operatyvinių paieškos priemonių, per kurias gauta žinių ir daiktinių įrodymų, leidžiančių daryti aiškią išvadą, kad teroristė, susisprogdinusi metropoliteno Lubiankos stotyje, yra Mariam Rasulovna Šaripova“, – sakė šios jėgos žinybos atstovas spaudai.

Turimais duomenimis, mirtininkė, 1982 metais gimusi Dagestano Uncukulio rajono Balachanio gyvenvietėje, buvo šios su Čečėnija besiribojančios Kaukazo respublikos teritorijoje veikiančio kovotojų lyderio Magomedalio Vagapovo žmona, pabrėžiama NAK pranešime.

Gauta medžiaga perduota į Tyrimų komitetą prie Rusijos prokuratūros, kad būtų toliau procesiškai įtvirtinta. Teisėsaugos institucijos toliau tiria šį nusikaltimą, praneša NAK FOŠ.

Anksčiau buvo nustatyta tapatybė mirtininkės, įvykdžiusios teroro aktą Kultūros parko stotyje. Tai 18 metų Džanet Abdurachmanova.

Dagestano milicininkams ši mirtininkė buvo žinoma iki teroro akto Maskvoje. Operatyvinėse suvestinėse ji buvo minima kaip vadinamojo Dagestano emyro Umalato Magomedovo, pravarde Al Baro, žmona. Jis buvo nukautas pernai gruodžio 31 dieną Chasaviurte. Su juo žuvo dar keturi ieškomi kovotojai.

Per sprogimus metropoliteno Lubiankos ir Kultūros parko stotyse kovo 29 dieną 40 žmonių žuvo, dar 143 keleiviai buvo sužeisti. Dviejų aukų kūnai iki šiol neatpažinti.

Praėjus savaitei po teroro aktų metropolitene nukentėjusieji vis dar kreipiasi pagalbos į gydytojus. Nepaprastųjų situacijų ministerijos duomenimis, pastarąją parą buvo paguldyti į ligoninę dar du žmonės. Iš viso 16-oje sostinės ligoninių dabar yra 83 žmonės.

Antradienį, devintą dieną po dviejų teroro aktų metropolitene, maskviečiai ir sostinės svečiai vis dar atneša gėlių, ikonų ir žvakių prie tragedijos vietų. Visose Maskvos šventovėse vyksta pamaldos už žuvusiuosius per teroro aktus.  

Nepaaiškinamas dukters poelgis

Anksčiau Dagestano Balachanio gyventojas Rasulas Magomedovas atpažino 28 metų M.Šaripovą iš nuotraukos, paskelbtos internete po teroro akto.

Dukra buvo labai pamaldi, bet jokių jos radikalizmo požymių aš nepastebėjau, – R.Magomedovas„Aš mačiau jos išlikusios galvos nuotrauką. Tai mano duktė. Iš tikrųjų. Jokių abejonių“, – pareiškė R.Magomedovas interviu agentūrai „Interfax“.

Vietos mokyklos mokytojas R.Magomedovas sakė negalįs paaiškinti dukters poelgio. „Ji buvo auklėjama kaip paprasta kalnų mergaitė. Dukra buvo labai pamaldi, bet jokių jos radikalizmo požymių aš nepastebėjau. Kaip pasklido gandai, kad ji ištekėjo už Magomedalio Vagapovo, aš paklausiau jos apie tai, ji nepatvirtino“, – papasakojo R.Magomedovas.

„Aš visiškai atmetu tai, kad ją kas nors galėjo psichologiškai paveikti. Ji pati turėjo psichologo diplomą, – sakė jis. – Nuolat gyveno su mumis namie, dirbo mokytoja mokykloje. Ir visada buvo matoma“.

Pasak M.Šaripovos tėvo, mergina dėstė informatiką mokykloje ir turėjo du diplomus - matematikos ir psichologijos. R.Magomedovas pridūrė, kad jo duktė nuolat gyveno su tėvais, ir jis netiki, kad ji galėjo ištekėti, nepranešusi apie tai tėvui.

Pasak R.Magomedovo, pastarąjį kartą jis matė savo dukrą kovo 26 dienos vakarą. Kitą rytą ji išvažiavo į Machačkalą, kur sekmadienį, kovo 28 dieną, Mariam atvažiavo su motina į turgų. Dieną Mariam sakė, kad eis aplankyti draugės. Po poros valandų paskambino motinai ir pasakė, kad jai viskas gerai, ir ji pati sugrįš namo. Daugiau tėvai jos nematė.

R.Magomedovas įsitikinęs, jog jo duomenys prieštarauja versijai, kad abi mirtininkės atvažiavo į Maskvą autobusu iš Kizliaro. Mariam tam nebuvo laiko: kelionė iš Kizliaro į Maskvą reisiniu autobusu trunka maždaug 36 valandas.

Mariam Šaripova (visiems vaikams šioje šeimoje duodama pavardė Šaripovai pagal senelį), gimė Balachanio gyvenvietėje mokytojų šeimoje.

Tėvas visą gyvenimą dėstė rusų kalbą ir literatūrą vietos mokykloje, o motina - ten pat biologiją. Šią mokyklą Mariam ir baigė. Po to įstojo į Dagestano pedagoginį universitetą, kurį baigė su raudonu diplomu 2005 metais. Baigusi universitetą sugrįžo į Balachanį. Nuo 2006 metų dėstė informatiką vietos mokykloje. Gyveno namie su tėvais.

Pasak žmogaus, artimai pažįstančio Magomedovų šeimą, „Mariam buvo ramus ir nuosaikus žmogus, visada mėgo mokytis. Buvo trijų mokslinių darbų bendraautorė. Niekas ir niekada nepastebėjo jos jokių ekstremistinių teiginių ar neadekvataus elgesio“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius