-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina piktinasi Lenkijos ūkininkų protestais pasienyje

Ukraina pirmadienį paragino kaimyninę Lenkiją kovoti su ksenofobija po to, kai lenkų ūkininkai per protestus sąjungininkių pasienyje išpylė į Europos Sąjungą eksportuotų ukrainietiškų grūdų krovinį.
Lenkijos ūkininkas
Lenkijos ūkininkas / „Zuma press“/„Scanpix“

Lenkijos policija nurodė tirianti sekmadienio incidentą, kai ūkininkai sustabdė sieną kertantį ukrainietiškus grūdus vežusį sunkvežimį ir išpylė jo krovinį.

Socialiniuose tinkluose išplatintose nuotraukose matyti ant kelio išpilti grūdai, ūkininkams, protestuojantiems prieš ūkio sektoriaus dalyvių iš Ukrainos konkurenciją ir griežtas ES taisykles, visoje Lenkijoje surengus blokadas.

Prieš kelias savaites Lenkijos sunkvežimių vairuotojai, kurie buvo prisijungę prie ūkininkų protestų, nutraukė du mėnesius trukusią sienos blokadą.

„Turime dar vieną smurto eskalaciją prie mūsų bendros sienos, – sakė Ukrainos ekonomikos viceministras Tarasas Kačka. – Lenkijos valdžios institucijų reakcijos į sunaikintą krovinį stoka paskatins dar didesnę ksenofobiją ir politinį smurtą.“ 

Ukrainos žemės ūkio ministerija atskiru pareiškimu griežtai pasmerkė „tyčinį ukrainietiškų grūdų sunaikinimą“.

2022-ųjų vasarį Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Lenkija priėmė daugiau kaip milijoną ukrainiečių pabėgėlių, tačiau pastaraisiais mėnesiais santykiai su Kyjivu pašlijo dėl ekonominių ginčų ir tam tikrų antiukrainietiškų nuotaikų tarp Lenkijos dešiniųjų pažiūrų rinkėjų.

Ukrainos Lvivo miesto, esančio netoli sienos su Lenkija, meras pasmerkė incidentą.

„Ukrainiečiai tiesiogine to žodžio prasme krauju laisto laukus, kuriuose auginami šie grūdai“, – socialinėje žiniasklaidoje parašė Andrijus Sadovas.

„Nuimti kviečių derlių lauke vykstant karui yra tas pats, kas dirbti išminuotoju“, – pridūrė jis. Grūdus išpylusius asmenis jis pavadino prorusiškais provokatoriais.

Sustabdytos Lenkijos vežėjų protesto akcijos lyderis Rafalas Mekleris pirmadienį gynė grūdų išpylimą ir sakė, kad buvo pasienyje.

Šis kraštutinių dešiniųjų vietos politikas pareiškė, kad Ukraina atstovauja nacių kolaborantui Stepanui Banderai ir abortams. Rusija tradiciškai pasitelkia nacizmą savo invazijai į Ukrainą pateisinti.

Žydų organizacijos S. Banderos sekėjus siejo su masiniu žydų žudymu.

Lenkijos vežėjai, norintys, kad jų konkurentams iš Ukrainos būtų vėl įvesti apribojimai įvažiuoti į ES, pažadėjo atnaujinti plataus masto sienos blokadą, jei jų reikalavimai nebus patenkinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius