Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ukraina surinko 550 milijonų eurų naujam Černobylio AE kiautui

Ukraina surinko 550 mln. eurų (780 mln. dolerių) naujam kiautui virš sugriauto prieš 25 metus Černobylio atominės elektrinės ketvirtojo reaktoriaus pastatyti ir kitiems Černobylio projektams, pranešė po šalių donorių tarptautinės konferencijos Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ir Prancūzijos ministras Francois Fillonas.
Paukštis netoli Černobylio
Paukštis netoli Černobylio / „Scanpix“ nuotr.

„Bendromis pastangomis su savo tarptautiniais partneriais mums pavyko šiandien surinkti – mes manome, kad šis skaičius pirminis – 550 mln. eurų Černobylio projektams vykdyti“, – sakė V.Janukovyčius.

„Tokios šalys, kaip Italija, Kanada, Brazilija, Meksika, Bulgarija dar galutinai neapsisprendė, ir mes laukiame jų konkrečių siūlymų dėl dalyvavimo Černobylio fonde“, – pridūrė jis.

1986 metais sprogus ketvirtajam Černobylio AE reaktoriui, radioaktyviosiomis medžiagomis buvo užteršta didelė Ukrainos, Baltarusijos ir Rusijos teritorijos dalis; šimtai tūkstančių žmonių buvo iškeldinti į kitus regionus. Ukrainos valdžios vertinimu, šios katastrofos aukų skaičius buvo didesnis nei 1 milijonas žmonių.

Labai dideliu indėliu prisidėjo Europos Sąjunga – 110 mln. eurų, taip pat Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) – 120 mln. eurų, ateityje ši suma bus padidinta iki 180 mln. Apie Europos Sąjungos indėlį į Černobylio fondą vakar paskelbė Kijeve su vizitu viešintis Europos Komisijos prezidentas Jose Manuelis Barroso.

Iš pradžių Ukrainos valdžia turėjo tikslą gauti iš šalių donorių Černobylio projektams 740 mln. eurų.
ERPB prezidentas Thomas Mirovas sakė po spaudos konferencijos, kad donorų finansuojamus naujo kiauto Černobylio atominėje elektrinėje ir panaudoto branduolinio kuro saugyklos statybos projektus Ukraina gali užbaigti 2015 metais.

Ukrainos valdžios vertinimu, iš viso darbai, susiję su avarijos Černobylio AE likvidavimu, kainuoja maždaug 1,373 mlrd. eurų. Dalis projektų finansuojama iš Ukrainos valstybės biudžeto, už donorų lėšų surinkimą atsakingas ERPB, o Europos Sąjunga yra pagrindinė donorė.

Prieš kelerius metus Černobylio AE pasirašė sutartį su Prancūzijos konsorciumu „Novarka“ suprojektuoti ir pastatyti naują kiautą virš 1986 metų balandžio 26 dieną sugriauto elektrinės reaktoriaus. AE taip pat sudarė 200 mln. dolerių vertės sutartį su Amerikos bendrove „Holtec International“ užbaigti statyti panaudoto branduolinio kuro saugyklą. Statybos darbai pagal šiuos projektus dar tik prasidėjo.

Dabartinis Černobylio AE kiautas, pastatytas iš karto po katastrofos 1986 metais, kaip teigia ekologai, nebesulaiko radiacijos.

Naujo kiauto statytojai garantuoja naujo statinio saugumą 100-ui metų – iki to laiko, kai bus rastas galutinis sprendimas, kaip utilizuoti tūkstančius tonų radioaktyvių atliekų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius