-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 12 /15:49

Ukrainiečių atsakas į gebelsinę Kremliaus propagandą – Rusijos konsulatas Odesoje apmėtytas makaronais

Ukrainos laikinasis prezidentas antradienį pareiškė, kad jo šalis nenaudos armijos, siekdama užkirsti kelią Krymo atsiskyrimui. Rusų žiniasklaida skelbia, kad Krymas taps į Rusijos sudėtį įeinančia respublika. Tuo metu Lenkijos spauda praneša apie Ukrainos kariams paskelbtą kuriozišką ultimatumą.
Ukrainos kariai laive „Ternopilis“, Sevastopolyje.
Ukrainos kariai laive „Ternopilis“, Sevastopolyje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Papildyta 15.49 val. JAV nuomone, Rusija susijusi su ESBO stebėtojų lankymosi Kryme blokavimu

Rusijos kariuomenė gali būti susijusi su ginkluotomis grupuotėmis, kurios blokavo kelius ir neleido ESBO stebėtojų misijai praėjusią savaitę patekti į Ukrainos Krymo regioną, trečiadienį pranešė Jungtinės Valstijos.

JAV diplomatinė misija prie Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) cituoja stebėtojų grupės ataskaitą, kurioje sakoma, kad ginkluoti asmenys turėjo rusų kariuomenės naudojamą įrangą ir transporto priemones.

Prorusiškos pajėgos perėmė karinius objektus visame Krymo regione, kuriame taip pat yra dislokuota Rusijos karinio laivyno Juodosios jūros flotilė. ESBO karinių stebėtojų grupė, praėjusį šeštadienį mėginusi patekti į Krymą, sulaukė perspėjamųjų šūvių ir buvo priversta grįžti atgal.

„Į Krymą siųstos daugiatautės delegacijos negalėjo į jį patekti – penkis kartus skirtingose vietose joms kelią užkirto gerai ginkluoti kariai be skiriamųjų ženklų“, – nurodoma JAV pareiškime.

Ataskaitoje pažymima, kad esama „reikšmingų įrodymų, jog įvairiose kelio užkardose, prie kurių teko sustoti stebėjimo misijos metu, esanti įranga atitinka (apylinkėse esančio) Rusijos Federacijos karinio personalo“ įrangą.

Joje taip pat nurodoma, kad pagal registracijos numerius sunkvežimiai priklauso Juodosios jūros flotilei, pažymima JAV pareiškime.

„Ši ataskaita didina mūsų susirūpinimą ir akivaizdžiai leidžia įtarti, kad Rusijos Federacija ir jos agentai yra tiesiogiai susiję su tuo, kad nešališkiems beginkliams stebėtojams nebuvo leista atlikti jiems pavesto darbo“, – nurodoma JAV ambasadoriaus ESBO Danielio Baerio pareiškime.

Baltarusija siūlys Rusijai dislokuoti 15 papildomų lėktuvų

Minskas ketina pasiūlyti Maskvai pagal dvišales sutartis sustiprinti jungtinę Rusijos ir Baltarusijos pajėgų grupę, ypač aviaciją, nes NATO intensyvina veiklą prie Baltarusijos sienų, nurodė tos šalies prezidentas Aleksandras Lukašenka.

„Jeigu jie (NATO) perdislokuoja apie 15 lėktuvų iš Italijos (į Baltijos šalis), manau, turėtume susisiekti su Rusijos generalinio štabo viršininku ir pasiūlyti jam (atsiųsti) pastiprinimus, kuriuos jie įpareigoti mums užtikrinti (pagal Rusijos ir Baltarusijos aljanso susitarimus)“, – A.Lukašenka sakė trečiadienį Minske vykusiame Baltarusijos saugumo tarybos posėdyje.

„Tarkime, dabar perkelti ne daugiau nei 12–15 lėktuvų į Baltarusiją ir nuspręsti dėl jų patruliavimo bei aprūpinimo klausimų. Tegul jie dirba ir patruliuoja“, – pridūrė jis.

Papildyta 15.08 val. G-7: Krymo referendumas neturėtų „jokių teisinių pasekmių“

Didysis septynetas (G-7) trečiadienį pareiškė, kad Maskvos palaikomas referendumas Ukrainai priklausančiame Kryme dėl perėjimo prie Kremliaus valdymo neturėtų „jokių teisių pasekmių“ ir paragino Rusiją atsitraukti.

G-7 šalys (Didžioji Britanija, Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija ir JAV), kartu su Europos Sąjungos (ES) lyderiais, paragino Rusiją „baigti visas pastangas pakeisti Krymo statusą kitaip negu numato Ukrainos įstatymus ir pažeidžiant tarptautinę teisę“, – sakoma pranešime, kurį paskelbė Baltieji rūmai.

Odesoje Rusijos konsulatą apmėtė makaronais

Rusijos generalinis konsulatas Odesoje trečiadienį buvo apmėtytas makaronais, praneša „Ukrainskaja pravda“. Prie konsulato buvo surengta protesto akcija, pavadinta „Pietūs pas konsulą“. Ji organizuota norint išsakyti nepritarimą rusiškai propagandai.

Papildyta 14.47 val. Krymo oro uostas buvo užimtas siekiant sustabdyti „provokacijas“

Prorusiška Krymo valdžia paskelbė iki pirmadienio perimanti šio Ukrainai priklausančio pusiasalio pagrindinio oro uosto kontrolę ir iki pirmadienio apribojo skrydžius, siekdama užkirsti kelią „provokatorių“ atvykimui, pranešė vienas aukštas regiono pareigūnas.

Susisiekimas oru bus atkurtas kovo 17 dieną, – pridūrė R.Temirgalijevas.

Krymo premjero pavaduotojas Rustamas Temirgalijevas sakė žurnalistams, kad įprastas skrydžių tvarkaraštis bus atnaujintas po sekmadienį planuojamo surengti referendumo, kuriame bus siūloma pritarti šio neramaus pietinio Ukrainos regiono prisijungimui prie Rusijos.

„Mūsų savigynos pajėgos perėmė kontrolę oro uoste. Privalome apriboti judėjimą – tačiau tik laikinai – kad užkirstume kelią provokatorių atvykimui“, – jis sakė trečiadienį.

„Susisiekimas oru bus atkurtas kovo 17 dieną“, – pridūrė R.Temirgalijevas.

Antradienį buvo įšaldyti skrydžiai iš Kijevo ir Stambulo į Krymo regiono sostinę Simferopolį. Vienas iš Kijevo skridęs lėktuvas buvo priverstas grįžti, kai jam nebuvo duotas leidimas nutūpti.

Tačiau skrydžiai į Maskvą ir iš Maskvos vyko įprastu režimu.

Oro uosto šaltiniai nurodė, kad ginkluotų asmenų būrys įsiveržė į skrydžių kontrolės centrą pirmadienio vakarą ir išvijo darbuotojus.

Didysis septynetas paragins Rusiją nutraukti pastangas „aneksuoti“ Krymą

Didysis septynetas (G-7) paragino Rusiją sustabdyti bet kokias pastangas „aneksuoti“ Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, trečiadienį nurodė Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso.

G-7 lyderiai, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermannas Van Rompuy „ir aš naujoje deklaracijoje paraginsime Rusiją nutraukti visas pastangas aneksuoti Ukrainos autonominę Krymo respubliką“,  – sakoma J.M.Barroso žinutėje, paskelbtoje socialiniame tinkle „Twitter“.

Pirmojoje J.M.Barroso žinutėje buvo nurodyta, kad tas pranešimas bus paskelbtas 11 val. 30 min. Grinvičo (13 val. 30 min. Lietuvos) laiku, bet vėliau Europos Komisijos pirmininkas patikslino, kad tai įvyks 13 val. (15 valandą).

Anksčiau šį mėnesį Didžiojo septyneto šalys pasmerkė Rusiją dėl „aiškaus“ Ukrainos suverenumo pažeidimo ir sustabdė pasiruošimus liepą Juodosios jūros kurorte Sočyje turinčiam įvykti Didžiojo aštuoneto (G-8) susitikimui, kurį organizuoja Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Jos nurodė, kad Rusijos veiksmai Ukrainoje nesuderinami su jos vaidmeniu G-8 grupėje, prie kurios Maskva prisijungė 1997 metais, grįžusi į pasaulio areną po komunizmo žlugimo.

G-7, kurį sudaro Didžioji Britanija, Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija ir JAV, kartu su J.M.Barroso ir H.Van Rompuy anksčiau šį mėnesį pasmerkė Rusijos įvykdytą „aiškų Ukrainos suverenumo ir teritorinio vientisumo pažeidimą, Rusijai pažeidžiant įsipareigojimus pagal Jungtinių Tautų (JT) chartiją ir 1997 metų pagrindų susitarimą su Ukraina“.

Nuo tada Rusija dar labiau įsitvirtino Kryme, kuriame gyvena daug rusakalbių ir veikia Juodosios jūros laivyno bazė.

To regiono prorusiški lyderiai sekmadienį organizuoja referendumą, kuriame bus užduotas klausimas, ar Krymas turėtų prisijungti prie Rusijos. Jeigu tas balsavimas įvyks, tikėtina, kad už prisijungimą prie Rusijos balsuos didžioji dauguma dalyvių.

J.M.Barroso sakė, kad tas referendumas būtų neteisėtas, taip pat paragino nedelsiant sumažinti įtampą.

„Bet kokie mėginimai legitimizuoti referendumą Kryme prieštarauja Ukrainos konstitucijai ir tarptautinei teisei; jie aiškiai neteisėti, – pažymėjo jis. – Jeigu artimiausiomis dienomis neprasidės reikšmingos derybos, o per ribotą laikotarpį nebus pasiekta rezultatų, tai išprovokuos papildomas priemones“, – pridūrė jis.

G-7 pranešimas bus paskelbtas tuo metu, kai Ukrainos laikinasis premjeras Arsenijus Jaceniukas ruošiasi susitikti su JAV prezidentu Baracku Obama, o tarptautinė bendruomenė spaudžiama paskelbti daugiau sankcijų Maskvai.

Papildyta 11.28 val. Paskelbė kuriozišką ultimatumą

Ukrainos gynybos ministerija praneša apie Ukrainos kariams paskelbtą kuriozišką ultimatumą, – informuoja lenkų portalas Gazeta.pl.

Pranešta, kad 20 karių atėjo į Bachčisarajuje dislokuotą Ukrainos kariuomenės dalinį ir pareikalavo pasiduoti. „Aš – majoras iš Žemės planetos“, – skelbiama, kad būtent taip prisistatė Rusijos dalinio vadas. 

Papildyta 8.11 val. Rusų okupantai pradėjo užkasinėti prieštankines minas ir juosti spygliuotą vielą tarp Krymo ir Chersono srities

Tarp Krymo ir Chersono srities pradėta užkasinėti prieštankines minas ir juosti spygliuotą vielą, skelbia naujienų agentūra „Unian“. „Siena“ statoma Chersono žemėje. Be to, elektra į okupantų pasienio punktą eina iš Chersono srities, o už ją moka Vidaus reikalų ministerija. Žurnalistai neprileidžiami arčiau.

Pasirodė pranešimų, kad uniformuoti vyrai užėmė dabar jau buvusio Geničesko rajono valstybinės administracijos pirmininko viešbutį. Tuo pačiu metu sustiprinta Ukrainos kariuomenė ir pasienio punktai. Įrengtas savas kontrolės punktas Čongare. TSN korespondento teigimu, kaimas jau yra niekieno.

Rusijos žiniasklaida skelbia, kad Krymas taps į Rusijos sudėtį įeinančia respublika

Sprendimas dėl Krymo prisijungimo prie Rusijos jau priimtas pačiu aukščiausiu lygiu, – skelbia naujienų agentūra „Unian“, remdamasi Rusijos leidinio Gazieta.ru pranešimu.

„Krymas gali būti priimtas į Rusijos Federacijos sudėtį kaip respublika, kurioje būtų vartojamos dvi oficialios kalbos – rusų ir Krymo totorių“, – skelbia rusų leidinys.

Krymas gali būti priimtas į Rusijos Federacijos sudėtį kaip respublika, kurioje būtų vartojamos dvi oficialios kalbos – rusų ir Krymo totorių, – skelbia rusų leidinys.

Dėl laikotarpio, per kurį Maskva gali oficialiai priimti sprendimą dėl Krymo priėmimo į Rusijos sudėtį, šaltinių pozicijos skiriasi. Kai kurie iš jų esą teigia, kad kol kas tokia data nėra paskirta. Tuo metu kitų teigimu, šis klausimas turėtų būti išspręstas iki kovo pabaigos. Toks prisijungimas bus pagrįstas Tarpvalstybine Krymo ir Rusijos sutartimi.  Rusijos leidinio pašnekovas atmeta Abchazijos ir Pietų Osetijos scenarijaus galimybę, nes Kryme yra Rusijos Juodosios jūros laivynas. Kaip jau skelbta anksčiau, Krymo Rada priėmė „nepriklausomybės deklaraciją“, už kurią balsavo 78 Krymo autonominės respublikos deputatai.

Krymo Rada remiasi 2010 metų liepos 22 dienos Jungtinių Tautų Organizacijos tarptautinio teismo sprendimu dėl Kosovo, kai buvo pripažinta, jog dalies valstybės vienpusis nepriklausomybės paskelbimas nepažeidžia jokių tarptautinės teisės normų.

Krymo totoriai atvirai boikotuos referendumą

Naujienų agentūra „Unian“ taip pat skelbia, kad Krymo totoriai atvirai boikotuos Krymo autonominės respublikos referendumą, nepaisant to, kad jo sprendimas jau yra aiškus.

„Šiandien visi staiga pamilo Krymo totorius. Krymo totorių veiksnys bus esminis. Turime ir toliau veikti kaip liepia sąžinė. Tai yra mūsų žemė. Mūsų niekas neklausė, kai rezgė kažkokius planus. Mano nuomone, referendumo būti negali. Mes atvirai jį boikotuosime, nepaisant to, kad jo rezultatai jau yra aiškūs“, – sakė Medžliso pirmininkas Refatas Čubarovas. 

Ukraina nesiųs savo pajėgų į atsiskirti besiruošiantį Krymą

Ukrainos laikinasis prezidentas antradienį pareiškė, kad jo šalis nenaudos armijos, siekdama užkirsti kelią Krymo atsiskyrimui.

Jie mus provokuoja, kad įgytų pretekstą įsiveržti į Ukrainos pagrindinę teritoriją, tačiau mes negalime vykdyti Kremliaus scenarijaus, – pridūrė O.Turčynovas.

Ši pozicija buvo išsakyta po to, kai Krymo parlamentas nubalsavo už šio strategiškai svarbaus pusiasalio prisijungimą prie Rusijos, o Vašingtonas ir Maskva įsitraukė į vieną iš didžiausių priešpriešų nuo Šaltojo karo laikų.

O.Turčynovas sakė, kad intervencija pietiniame Juodosios jūros pusiasalyje, kurį dabar faktiškai kontroliuoja be atpažinimo ženklų veikianti reguliarioji Rusijos kariuomenė, paliktų atvirą šalies rytinę sieną, kur, anot jo, Rusija sutelkusi „reikšmingas tankų pajėgas“.

„Negalime surengti karinės operacijos Kryme, nes galime palikti atvirą rytinę sieną – tuomet Ukraina būtų neapsaugota“, – O.Turčynovas sakė naujienų agentūrai AFP.

„Jie mus provokuoja, kad įgytų pretekstą įsiveržti į Ukrainos pagrindinę teritoriją, tačiau mes negalime vykdyti Kremliaus scenarijaus“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius