-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainoje kariavusiame Rusijos GRU „specnazo“ dalinyje uždrausti mobilieji ir socialiniai tinklai

Samaros srityje dislokuoto Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) karinio dalinio N21208, kuriam priklauso Ukrainoje sulaikyti kariai Aleksandras Aleksandrovas ir Jevgenijus Jerofejevas, vadovybė uždraudė kariams iki vasaros pabaigos naudotis mobiliaisiais telefonais ir socialiniais tinklais.
Rusijos karys Jevgenijus Jerofejevas.
Rusijos karys Jevgenijus Jerofejevas. / „Scanpix“/AP nuotr.

Kaip televizijos kanalui „Dožd“ sakė šaltinis, taip nuspręsta po to, kai gegužės 22 dieną prie dalinio buvo sulaikytas „Dožd“ žurnalistas Timuras Olevskis.

Įtarę, kad jis filmuoja dalinį, kariškiai atėmė iš žurnalisto dokumentus, o jį patį nusiuntė į policiją. Po kurio laiko žurnalistas buvo paleistas.

Anot šaltinio, kariams visa tai buvo paaiškinta taip: „Pasakykite ačiū „Dožd“ žurnalistui“.

Šaltinis pasakojo, kad po to iš dalinio karių buvo surinkti mobilieji telefonai, jiems liepta ištrinti savo anketas iš socialinių tinklų. Anot šaltinio, kariams visa tai buvo paaiškinta taip: „Pasakykite ačiū „Dožd“ žurnalistui“.

Jis pabrėžė, kad dėl Ukrainos pajėgų sulaikytų A.Aleksandrovo ir J.Jerofejevo dalinyje situacija – įtempta.

Šaltinis pasakojo, kad kariams buvo ne kartą siūloma pasirašyti sutartis, po ko jie būdavo išsiunčiami „prie Ukrainos sienos“.

Rusija savo karių atsižadėjo

Netoli Sčastjos miesto sučiupti rusų kariai viešai pripažino, jog tarnauja Rusijos specialiosiose pajėgose ir vykdė savo misiją Ukrainos teritorijoje. Tai tapo dar vienu akivaizdžiu karinės Rusijos intervencijos Ukrainoje įrodymu.

Tačiau Rusija suskubo jų atsižadėti, neva karių sąrašuose jų nėra. Nors patys kariai teigė, kad iš armijos jie nesitraukė.

Ukrainoje sulaikyti Rusijos kariai teigė, kad iš armijos jie nesitraukė.

Ukraina juos oficaliai apkaltino teroristine veikla, teismas leido karius suimti iki birželio 19 dienos.

Rusijoje veikianti karių teises ginanti organizacija „Soldatskije materi“ pareikalavo valdžios ir prokurorų nurodyti Ukrainoje sulaikytų karių statusą.

Rusija pasiskundė, kad Ukraina neleidžia jos konsului susitikti su sulaikytaisiais, tuo metu Ukrainos žiniasklaida skelbė, kad toks leidimas buvo duotas. Tačiau ar įvyko šis susitikimas, nežinoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius