-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos nacionalistai iš „Dešiniojo sektoriaus“ pildo Vladimiro Putino svajones – kodėl?

Kremlius jau daugiau nei pusantrų metų stengiasi, kad kraštutinė dešinioji Ukrainos politinė organizacija „Dešinysis sektorius“ atrodytų kaip galvas pametę kraugeriai. Ir Maskva pagaliau to pasiekė – tik ne savo, o paties „Dešiniojo sektoriaus“ rankomis.
Išpuolis Mukačevėje
Išpuolis Mukačevėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Politologas, Rytų Europos studijų centro (RESC) analitikas Marius Laurinavičius teigia, jog šeštadienio įvykiai, kai „Dešiniojo sektoriaus“ nariai su automatais ir granatsvaidžiais siautėjo Mukačevės mieste, o visa organizacija paskelbė perėjimą į „karinę parengtį“ yra tikras Vladimiro Putino svajonės išsipildymas.

Su nerimu padėtį stebi ir paramą Ukrainos kariams renkančios organizacijos „Blue/Yellow“ vadovas Jonas Ohmanas. Jis su liūdesiu konstatuoja, kad šeštadienio įvykiai parodė dideles problemas Ukrainos viduje.

Kremlius turėtų šokinėti iš džiaugsmo

Rusijos propaganda „Dešiniojo sektoriaus“ žmones nuo pat Maidano pradžios stengiasi vaizduoti kaip galvažudžius. Ir nors organizacijos nariai kartkarčiais įsiveldavo į incidentus, nieko, kas pateisintų Kremliaus piešiamą demonišką vaizdą, neįvyko. Iki šeštadienio, kai gerai ginkluoti organizacijos nariai praliejo kraują ir, kaip skelbiama, granatsvaidžių ugnimi į orą paleido du pareigūnų automobilius.

M.Laurinavičius konstatuoja, kad Mukačevės įvykiai – būtent tai, ko reikia Kremliui.

„Sunku komentuoti nežinant visų detalių. Bet kas yra visiškai aišku – kad tai yra tai, ko Rusija labai norėjo ir siekė ilgą laiką. Tai yra ilgalaikis jų tikslas. Daug kartų kartojau, kad karas Ukrainoje – tas, kuris vyksta dabar – eina į pabaigą. Bent jau didžioji dalis Rusijos elito nori tą karą sustabdyti, t. y. karinę fazę – ne agresiją prieš Ukrainą apskritai. Ir siekti tikslų kitomis priemonėmis. Taigi tai, kas vyksta dabar, yra viena tų priemonių. Negaliu sakyti, kad žmonės, kurie tai daro, yra kokie nors Rusijos agentai. (…) Rusija dažnai sugeba pasiekti tokius dalykus per kitus žmones – kurstydama ir panašiai. Tai, kas įvyko Ukrainoje ir vyksta toliau, yra Rusijos troškimų išsipildymas – visiškai akivaizdu“, – 15min.lt teigė RESC analitikas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Marius Laurinavičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Marius Laurinavičius

Pasak jo, nors organizacijoje netrūksta tikrai patriotiškų žmonių be radikalizmo atspalvių, „Dešinysis sektorius“ traktuotinas kaip viena iš Ukrainos pažeidžiamųjų vietų. Turbūt ir labiausiai pažeidžiama.

Tai pati silpniausia grandis. Ir visuomenės, ir valstybės. Ir Rusija sėkmingai tai išnaudoja, – teigia M.Laurinavičius.

„Rusija sugeba rasti silpniausias kiekvienos valstybės ir visuomenės vietas. Ir būtent kirsti per jas. „Dešinįjį sektorių“ visados buvo galima laikyti ta silpniausia vieta visomis prasmėmis. Ir dėl dalies žmonių, pabrėžiu – dalies, neriboto nacionalizmo, ir dėl dalies žmonių, kurstomų Rusijos. Manau, ten tokių tikrai yra“, – tęsė M.Laurinavičius.

Analitikas primena, jog rinkimai Ukrainoje parodė, kad „Dešinysis sektorius“ turi menką politinį svorį, tačiau radikalioji organizacijos dalis buvo ir toliau bus išnaudojama Kremliaus informacinėms atakoms.

„Tai pati silpniausia grandis. Ir visuomenės, ir valstybės. Ir Rusija sėkmingai tai išnaudoja“, – pridūrė pašnekovas.

Anot jo, radikaliausias „Dešiniojo sektoriaus“ sparnas seniai atrodė kaip tiksinti bomba.

„Dalis tos organizacijos visada pasisakė už visų problemų – ne tik su Rusija – sprendimą kariniu būdu. Kai bent jau dalis organizacijos pasisako už sprendimą kariniu būdu, tai yra labai lengva išnaudoti“, – sakė M.Laurinavičius, primindamas pernai nužudytą „Dešiniojo sektoriaus“ aktyvistą Oleksandrą Muzyčką, kuris itin mėgo svaidytis aštriais pareiškimais ir mojuoti automatu.

Pareiškimai pavojingesni už šūvius

M.Laurinavičius pabrėžia, kad dabartiniame kontekste grėsmingai atrodo ne tiek „Dešiniojo sektoriaus“ narių šūviai Mukačevėje, kiek organizacijos vadovybės užimta pozicija: grasinimai kelti revoliuciją ir „kovinės parengties“ skelbimas.

Tai, kas vyksta, yra baisiai pavojinga, – pabrėžia M.Laurinavičius.

„Tai, kas vyksta, yra baisiai pavojinga. Ir ne tik tai, kas įvyko ten – tas susišaudymas. Bet ir tai, kas vyksta toliau“, – atsiduso M.Laurinavičius.

RESC analitikas pabrėžia, kad incidentų su organizacijos nariais būta, tačiau tai pirmas kartas, kai „Dešiniojo sektoriaus“ vadovybė užima atvirai agresyvią poziciją valstybės atžvilgiu.

„Tai niekados nesibaigdavo tokiais ultimatumais, revoliucijų kurstymu ir panašiai“, – sakė M.Laurinavičius.

Jonas Ohmanas: vėl išryškėjo „feodalinė“ Ukrainos pusė

„Blue/Yellow“ vadovas J.Ohmanas pažįsta daugybę Ukrainos karių ir savanorių, kovojančių su Rusijos remiamais Donbaso separatistais. Gausiame pažinčių rate – ir didelis būrys „Dešiniojo sektoriaus“ narių. Mukačevės įvykius J.Ohmanas stebėjo su dideliu nerimu. Anot jo, šeštadienio įvykiai dar kartą parodo, kad Ukrainoje tebėra gajus „feodalinis“ valdymas, kai prie oficialiosios valdžios yra ir vietiniai „vadukai“ su savo nešvariais verslais ir savo įtakos zonomis.

„Ukrainoje „Dešinysis sektorius“ turi savo dalinius. Yra kai kurie žmonės, kurie, manau, gali būti netinkami, kurie užsiiminėja kontrabanda ar kuo nors tokiu. (…) Per daug stebėtis gal nereikia. Esu sakęs ne kartą: Ukraina yra feodalinė valstybė. Yra vietiniai vadai, vadukai. Yra oficialių, yra neoficialių. Ten yra visiškai kitos taisyklės“, – 15min.lt teigė J.Ohmanas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Jonas Ohmanas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Jonas Ohmanas

Jis neatmeta Ukrainos žiniasklaidoje mirgančių versijų, jog Mukačevėje „Dešiniojo sektoriaus“ nariai su vietiniais vyrukais nepasidalijo pinigų, kontrabandinių prekių ar įtakos zonų. „Gali būti“, – atsiduso J.Ohmanas.

„Blue/Yellow“ vadovas viliasi, kad „Dešinysis sektorius“ susilaikys nuo tolesnio situacijos eskalavimo. „Nustebčiau, jeigu jie pradėtų pulti. Tai neatitinka to, ką aš žinau, ką esu matęs, su kuo esu bendravęs“, – sakė J.Ohmanas.

Anot jo, „Dešiniajame sektoriuje“ netrūksta žmonių, kurie tikrai pasirengę padėti galvas dėl Ukrainos. Tačiau radikaliausi organizacijos nariai pašnekovui kelia didelį nerimą.

„Matome ir potencialą, ir riziką“, – reziumavo J.Ohmanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius