-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos opozicija reikalauja daugiau nuolaidų ir amnestijos visiems suimtiems protestuotojams

Ukrainos opozicija trečiadienį pareikalavo daugiau nuolaidų iš prezidento Viktoro Janukovyčiaus, įskaitant amnestiją kalinamiems protestuotojams, kad būtų išspręsta žmonių gyvybių pareikalavusi politinė krizė, nors jau atsistatydino premjeras ir visa jo vyriausybė.
Arsenijus Jaceniukas
Arsenijus Jaceniukas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Numatoma, kad Europos Sąjungos išorės politikos vadovė Catherine Ashton Kijeve dalyvaus derybose dėl šios krizės, kurias temdo Rusijos prezidento Vladimiro Putino perspėjimas Vakarų šalims nesikišti į Ukrainos vidaus reikalus.

JAV taip pat atidžiai stebi padėtį: viceprezidentas Joe Bidenas kalbėjosi telefonu su V.Janukovyčiumi, o prezidentas Barackas Obama išreiškė palaikymą protestuotojams savo metiniame pranešime „Apie Sąjungos padėtį“.

Siūloma skelbti amnestiją

Kitą dieną po to, kai atšaukė sausio 16-ąją priimtus įstatymus, varžančius teisę protestuoti, Aukščiausia Rada pradės naują nepaprastąją sesiją 11 val. Lietuvos laiku, per kurią bus svarstomas pasiūlymas paskelbti amnestiją kalinamiems aktyvistams.

Deputatai negalėjo balsuoti dėl amnestijos prieš tai, kai derybos įstrigo dėl valdžios reikalavimo, jog protestuotojai turi palikti Kijeve užimtus pastatus ir gatves.

Dešimtys aktyvistų buvo suimti nuo pirmųjų susirėmimų sausio 19 dieną. Per šiuos neramumus žuvo jau trys protestuotojai.

Saugumo pajėgos tvirtina nesančios kaltos dėl tų žmonių žūties, bet protestuotojai šiuos pareiškimus vertina nepatikliai.

Protestus varžantys įstatymai buvo atšaukti vakar, kai atsistatydino premjeras Mykola Azarovas ir visas jo ministrų kabinetas, siekiant sumažinti įtampą gatvėse.

Vyriausybės vadovo pareigas laikinai perims pirmasis premjero pavaduotojas Serhijus Arbuzovas. Kai kurie analitikai kelia prielaidą, kad į premjero postą gali iškilti opoziciją palaikantis verslo magnatas Petro Porošenka.

Šios nuolaidos buvo didžiausios iš tų, kurias iki šiol padarė valdžia, mėgindama apraminti protestuotojus, jau ilgiau nei du mėnesius okupavusius gatves ir kai kuriuos vyriausybinius pastatus Kijevo centre. Tačiau opozicija leido suprasti norinti daugiau.

M.Azarovo atsistatydinimas „yra labai svarbus žingsnis, bet pavėluotas“, opozicinės partijos „Batkivščyna“ lyderis Arsenijus Jaceniukas pareiškė antradienį televizijai „5 kanal“.

Tuo tarpu partijos UDAR lyderis, pasaulio bokso profesionalų čempionas Vitalijus Klyčko pareiškė: „Azarovas turėjo atsistatydinti prieš du mėnesius. Dabar logiškas žingsnis turėtų būti Viktoro Janukovyčiaus atsistatydinimas.“

Kalinama ekspremjerė Julija Tymošenko, kurią opozicija laiko V.Janukovyčiaus politinio keršto auka, sakė, kad antradienį padarytos nuolaidos buvo „pirmas tikras rezultatas, kurį davė į gatves išėjusių žmonių kova“. Tačiau ji pridūrė: „To negana. Nesustokite!“

Ukrainos žiniasklaida citavo valdančiosios Regionų partijos deputatus, kurie sakė, kad gali būti svarstoma galimybė grįžti prie 2004 metais priimtų konstitucijos nuostatų, suteikiančių prezidentui mažiau galių.

Buvusi Regionų partijos atstovė Aukščiausioje Radoje Ina Bohoslovska, kuri perėjo į opozicijos pusę įsiplieskus krizei, sakė „5 kanal“, kad valdžia negalėjo susitarti dėl nepaprastosios padėties įvedimo, nes tam priešinosi vyriausybę palaikantys verslo magnatai Rinatas Achmetovas ir Serhijus Tihipka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius