-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos prezidentas pasirašė valstybės vadovo rinkimų įstatymo pataisas

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka ketvirtadienį pasirašė valstybės vadovo rinkimų įstatymo (dėl rinkimų komisijų darbo organizavimo) pataisas, praneša prezidento spaudos tarnyba. Šio įstatymo pataisas vasario 3 dieną priėmė Aukščiausioji Rada.
Ruošiamos balsadėžės.
Ruošiamos balsadėžės. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aukščiausioji Rada priėmė prezidento rinkimų įstatymo pataisas, kurios atšaukia privalomą dviejų trečdalių balsų kvorumą, reikalingą apylinkės ir apygardos rinkimų komisijų sprendimams priimti.

Spaudos konferencijoje Ukrainos prezidento sekretorė spaudai Iryna Vanykova pabrėžė, kad V.Juščenka pasirašė įstatymą, norėdamas, kad nesužlugtų antrasis rinkimų ratas.

„Šiandien susiklostė situacija, kai kyla grėsmė prezidento rinkimams. Todėl Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka pasirašė parlamento priimtas prezidento rinkimų įstatymo pataisas – nors ir supranta, kad jos nėra tobulos – kad kiekvienam piliečiui būtų garantuota teisė, kaip numato Konstitucija, Ukrainos prezidento rinkimuose išreikšti savo poziciją“, – sakė I.Vanykova.

Kandidatė į Ukrainos prezidento postą, premjerė Julija Tymošenko ragino V.Jušenką vetuoti prezidento rinkimų įstatymo pataisas.Ji paaiškino, kad ankstesnė įstatymo redakcija sudarė galimybę sužlugdyti rinkimus, balsavimo dieną į posėdį neatvykus rinkimų komisijos nariams. Ši redakcija numatė, kad komisija laikomas teisėta, jeigu joje dalyvauja ne mažiau kaip du trečdaliai narių. Tai kėlė grėsmę, kad rinkimų apygardos balsavimo dieną gali neatsidaryti, sąmoningai neatvykus kurio nors kandidato atstovams komisijoje.

I.Vanykova taip pat pastebėjo, kad tai sudarė galimybę atidėlioti rinkimų rezultatų patvirtinimą, vieno iš kandidatų atstovui komisijose atsisakant pasirašyti protokolus su rinkimų rezultatais, taip trukdant patvirtinti balsavimų rezultatus rinkimų apygardoje.

„Įvertindamas šiuos pavojus, Ukrainos prezidentas nusprendė pasirašyti Ukrainos Aukščiausiosios Rados priimtas rinkimų įstatymo pataisas“, – sakė ji.

I.Vanykova taip pat pranešė, kad, pasirašydamas šį įstatymą, prezidentas įvertina pavojų, kad į rinkimų apylinkes gali būti neįleisti kandidatų į prezidentus rinkimų komisijos nariai. Pasak jos, apie tai pareiškia šių kandidatų atstovai ir teisėsaugos organai.

„Todėl Ukrainos prezidentas kreipiasi į oficialius stebėtojus, žiniasklaidos atstovus, kviesdamas ypatingą dėmesį atkreipti į tai, kad visiems rinkimų komisijų nariams būtų garantuojamas laisvas ir netrukdomas dalyvavimas posėdžiuose“, – sakė Ukrainos prezidento atstovė spaudai.

Tuo tarpu kandidatė į Ukrainos prezidento postą, premjerė Julija Tymošenko ragino V.Jušenką vetuoti prezidento rinkimų įstatymo pataisas.

J.Tymošenko žadėjo savo požiūrį apie tai, kas laukia priėmus šį dokumentą, išdėstyti Ukrainoje reziduojantiems „visų šalių diplomatams“, sakoma premjerės pareiškime, trečiadienį paskelbtame jos tinklalapyje.

„Dabar imsiuosi ypatingų priemonių. Pirmiausia, kreipsiuosi į Ukrainos prezidentą. Jeigu jis jaučia, kad yra Konstitucijos garantas, kad yra atsakingas už tolesnę demokratijos plėtrą šalyje – jis turi nedelsiant vetuoti šį įstatymą. Jeigu jis to nepadarys, manysiu, kad prezidentas yra aktyvus šių procesų, kurie žlugdo sąžiningus rinkimus, dalyvis“, – pažymėjo premjerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius