-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos Rada dar metams pratęsė savo įgaliojimus

Ukrainos įstatymų leidžiamoji institucija – Aukščiausioji Rada konstitucine dauguma pratęsė savo įgaliojimus nuo ketverių iki penkerių metų ir paskyrė eilinius parlamento deputatų rinkimus paskutinį 2012 metų spalio sekmadienį.
Viktoras Janukovyčius Aukščiausioje Radoje
Viktoras Janukovyčius Aukščiausioje Radoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per antrąjį ir paskutinį svarstymą už įstatymo projektą dėl konstitucijos pakeitimų, pratęsiančių parlamentarų įgaliojimus, ir eilinių rinkimų datos paskyrimo spalio 28 dieną balsavo 310 ir prezidentą remiančios daugumos, ir dalies opozicijos deputatų, kai jam priimti pakanka 300 balsų.

Tuo pačiu laiku Rada priėmė per paskutinį antrąjį svarstymą konstitucijos pataisą, kuria eiliniai prezidento rinkimai po penkerius metus valstybės vadovo buvimo prezidento poste paskiriami 2015 metų kovo paskutinį sekmadienį.

Anksčiau konstitucija nenurodė konkrečios, penkeriems metams renkamo prezidento rinkimų datos.

„Numatoma nustatyti tokias rinkimų datas: į Aukščiausiąją Radą – 2012 metų spalio paskutinį sekmadienį ir eilinių prezidento rinkimų – 2015 metų kovo paskutinį sekmadienį“, – sakė įstatymo projektą pristatydamas parlamento pirmininko pirmasis pavaduotojas Adamas Martyniukas.

Šis įstatymo projektas buvo patvirtintas per pirmąjį svarstymą 2010 metų lapkritį po to, kai jį patvirtino Aukščiausiasis teismas.

Anksčiau konstitucija nenurodė konkrečios, penkeriems metams renkamo prezidento rinkimų datos.Buvusios premjerės ir opozicinės partijos „Tėvynė“ lyderės Julijos Tymošenko šalininkai atsisakė remti konstitucinį valdžios siūlymą.

2010 metų rudenį valstybės vadovas Viktoras Janukovyčius susigrąžino didelę dalį prezidento įgaliojimų, kurie 2004–2006 metais buvo perduoti parlamentui. Kai Konstitucinis teismas atšaukė 2004 metų politinę reformą, parlamento įgaliojimų laikas buvo ketveri metai, ir dabartinės sudėties Aukščiausioji Rada turėjo būti iš naujo renkama 2011 metų kovą.

Tada deputatai pasiūlė pagrindinio įstatymo pataisas, kurioms priimti reikėjo Konstitucinio teismo verdikto ir dviejų įstatymo projekto svarstymų.

Konstitucija nereglamentuoja būsimų parlamento rinkimų sistemos. 2010 metų vasarį prezidento rinkimus laimėjusio V.Janukovyčiaus komanda pasiūlė visiškai atsisakyti partinės sistemos ir ketina priimti įstatymą, sugrąžinantį 2002 ir 1998 metų rinkimų praktiką, kai pusę Rados sudarė apygardose išrinkti deputatai, o kitą pusę – pagal rinkimų sąrašus.

V.Janukovyčiaus kritikai, tarp jų ir J.Tymošenko, mano, kad šias įstatymų leidimo naujoves padiktavo V.Janukovyčiaus siekis sukurti „valdžios vertikalę“ ir apriboti demokratiją. Pats prezidentas ir jo bendražygiai Regionų partijoje sakė, kad būtina sugrąžinti šalį į valdomą vagą po kelerius metus trukusio valdžios šakų susipriešinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius