-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos teroristų vadeiva artėja prie pergalės farsu laikomuose rinkimuose

Ukrainos prorusiškų teroristų vadeiva veikiausiai triuškinamai laimės sekmadienį vykusius prieštaringai vertinamus rinkimus, kuriuos Kijevas vadina farsu ir kurie gali dar labiau pagilinti tarptautinę krizę dėl šio konflikto.
Aleksandras Zacharčenka
Aleksandras Zacharčenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aleksandras Zacharčenka, pasiskelbęs separatistinės Donecko „liaudies respublikos“ premjeru, turėtų surinkti 81 proc. balsų, rodo prorusiškų separatistų atliktos balsavusių rinkėjų apklausos rezultatai, paskelbti balsavimui pasibaigus.

Rinkimai Donecke ir kaimyninėje maištingoje Luhansko srityje, yra palaikomi Rusijos ir vadinami galimybe suteikti legitimumo sukilėlių valdymui dviejuose pagrindiniuose pramonės miestuose, užimtuose per ginkluotą sukilimą.

Tačiau balsavimas, kurį griežtai atmeta Vakarų šalys, didina tarptautinę priešpriešą dėl šio konflikto ir dar labiau susilpnino trapias paliaubas tarp Ukrainos vyriausybės ir smarkiai ginkluotų teroristų.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad tas balsavimas buvo „farsas priešais tankų ir automatų vamzdžius“.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad tas balsavimas buvo „farsas priešais tankų ir automatų vamzdžius“, taip pat paragino Maskvą atsisakyti ketinimų pripažinti rinkimų rezultatus.

Ukrainos pareigūnai sekmadienį pranešė, kad per susirėmimu žuvo trys kariai, o dar septyni buvo sužeisti. Tuo tarpu šeštadienį žuvo septyni kariai, o dar bent šeši buvo sužeisti.

Palaiko tik Rusija

Rusija sekmadienį išreiškė palaikymą prorusiškų teroristų vadeivos triuškinamai pergalei rinkimuose teroristų užgrobtame Donbase, kuriuos Europos Sąjunga (ES) pasmerkė kaip „naują kliūtį“ taikai karo nuniokotame šalies rytiniame regione.

Nors Kijevas ir Vakarų šalys perspėjo nepripažinsiančios šių rinkimų, Maskva greitai išreiškė jiems palaikymą, dar labiau gilindama tarptautinę krizę dėl Ukrainos.

„Gerbiame pietryčių (Ukrainos) gyventojų valios pareiškimą, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime, kurį citavo Rusijos naujienų agentūros. – Išrinktieji gavo mandatą spręsti įprasto gyvenimo atkūrimo regione praktinius klausimus.“

Šis skubotas rezultatų pripažinimas neabejotinai sukels diplomatinę audrą, didėjant tikimybei, kad Vakarų sankcijose Kremliui bus dar labiau sugriežtintos.

Prieš Maskvai paskelbiant savo pareiškimą, Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini pareiškė, kad separatistų balsavimas yra „nauja kliūtis kelyje į taiką“.

ES: Ukrainos prorusiškų sukilėlių organizuoti rinkimai yra „nauja kliūtis“ taikai

Europos Sąjunga pareiškė, kad sekmadienį Ukrainos Rytuose prorusiškų teroristų surengti pseudorinkimai yra neteisėti, nebus pripažinti ir tapo nauja kliūtimi ieškant konflikto sprendinio.

„Šios dienos (balsavimą) laikau... nauja kliūtimi kelyje į taiką Ukrainoje“, – sakoma naujosios ES užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini paskelbtame pareiškime.

F.Mogherini pažymėjo, kad šie rinkimai „savo forma ir turiniu“ prieštarauja paliauboms ir taikos susitarimams, kuriuos Kijevas rugsėjį pasirašė su sukilėliais ir kuriuos remia tarptautinė bendrija bei Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius