-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Užkrėsti agurkai toliau sėja mirtį Vokietijoje – mirė jau 10 žmonių (atnaujinta 14.54 val.)

Ispanijoje užauginti užteršti agurkai toliau sėja mirtį Vokietijoje – pranešama, kad jie nusinešė jau dešimties žmonių gyvybes ir dar per 1000 asmenų užkrėtė.
Turguje
Agurkai / Aliaus Koroliovo nuotr.

Pranešama, kad mirė devynios moterys ir vienas vyras. Sudėtingiausia situacija yra Vokietijos šiaurėje, infekcija užfiksuota penkiolikoje iš šešiolikos federalinių žemių.

Skelbiama, kad infekcinės ligos, dėl kurių taip pat galima įtarti užkrėstus agurkus, šiomis dienomis užfiksuotos ir Švedijoje, Didžiojoje Britanijoje, Danijoje, Olandijoje.

Dėl E.coli protrūkio kalti agurkai, atvežti iš dviejų Ispanijos provincijų – Almerijos ir Malagos. Kol kas žinoma, kad jie pakliuvo į Vokietiją, taip pat galimai į Čekiją, Vengriją, Austriją, Liuksemburgą. Manoma, kad Vokietijos kompanija „Turan Gastronomie-Service GmbH“ iš Ispanijos įsigijo ir išplatino daugiau nei 23 tonas užterštų agurkų.

Į Lietuvą užkrėsti agurkai nebuvo importuoti, teigia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai.

Ispanijos atsakingos institucijos šiuo metu vykdo intensyvius patikrinimus nurodytose Ispanijos provincijose, norėdami nustatyti konkrečius ekologinius ūkius, kuriuose buvo užaugintos užterštos daržovės.

Europos Komisija ragina tuos Europos gyventojus, kurie neseniai lankėsi Vokietijoje, daugiau dėmesio skirti savo sveikatos būklei ir ligos simptomams, tokiems kaip viduriavimas su kraujo priemaišomis, ir nedelsiant susisiekti su savo šeimos gydytoju.

Vartotojai raginami atidžiau laikytis asmeninės higienos ir maisto ruošimo saugos reikalavimų. Pavyzdžiui, plauti rankas prieš valgį ar prieš pradedant ruošti maistą, atidžiai plauti vaisius ir daržoves po tekančiu vandeniu, ruošiant maistą vengti kryžminės taršos ir saugoti maisto produktus tinkamoje temperatūroje.

Atnaujinta 14.54 val. Kaip praneša Lietuvos radijas, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba aiškinasi, ar į Lietuvą nepateko užkrėstų agurkų iš Ispanijos. Tyrimo rezultatai turėtų paaiškėti pirmadienį.

Tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius sako, kad greičiausiai Lietuvoje apskritai nėra agurkų iš Ispanijos, o šios produkcijos daugiausiai importuojama iš Lenkijos. „Bet žinant, kad šitas sukėlėjas praktiškai plinta panaudojant mėšlą kaip trąšą ir tai yra fekalinis užteršimas, mes atrinkom ir lietuviškos produkcijos mėginius, ir pirmadienį po pietų mūsų laboratorija pasakys, ar turim tokį pavojų. Tiesa, pasidomėjome infekcinėse ligoninėse, atvejų pagausėjimo nėra, panašių susirgimų proveržis neužfiksuotas“, – sakė Z. Stanevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius