-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 08 /23:39

Užpultas Hurgados viešbutis, kuriame buvo lietuvių: aidėjo Allahu Akbar ir šūviai, yra sužeistų turistų

Penktadienį viename populiariausių Hurgados (Egiptas) viešbučių „Bella Vista Hotel“ surengtas išpuolis. Sužeisti trys užsienio turistai, skelbia BBC. Iki šiol Hurgada buvo laikoma saugiu kurortu. Daugelio užsienio šalių turistai iki šiol vengė kito Egipto kurorto Šarm aš Šeicho, iš kurio pakilusį Rusijos lainerį praėjusių metų pabaigoje susprogdino teroristai.

Papildyta 23.39 val.: Naujausiais duomenimis, trys turistai iš užsienio buvo sužeisti per išpuolį minėtame viešbutyje. 

Du užpuolikus nukovė Egipto saugumo pajėgos. BBC skelbia, kad turistai, kurių tautybės kol kas nežinomos, buvo subadyti, tačiau sužeidimai jų gyvybėms pavojaus nekelia. CNN skelbia apie du peiliu sužalotus turistus iš Švedijos. Kai kurių šaltinių duomenimis, trys sužeistieji – du turistai iš Austrijos ir vienas švedas. ​

Pranešama, kad teroristai buvo su mirtininkų diržais, tačiau nespėjo jų detonuoti. Teroristai buvo sustabdyti prie įėjimo į viešbutį. Operatyviai sureagavusi viešbučio apsauga atidengė ugnį – vienas užpuolikas buvo nukautas, kitas sunkiai sužeistas. 

Egipto žiniasklaida praneša, kad Raudonosios jūros pakrantės administracinių ir turizmo objektų apsaugą perima Egipto kariuomenė, kariškių taip pat pilna ir Hurgados kurorte. 

Anksčiau skelbta, kad, anot naujienų agentūros „Reuters“, užpuolikas kartu su bendrais atplaukė jūra. Tokius duomenis patvirtino šaltiniai Egipto saugume. Vietos žiniasklaida pranešė, kad pareigūnai aptvėrė teritoriją. Vienas turistas išgabentas į ligoninę. 

Kaip praneša mirror.co.uk, šaudynės įvyko viešbučio „Bella Vista Hotel“ vestibiulyje.

Šis viešbutis pamėgtas turistų iš užsienio. Skelbiama, kad atakos metu mažiausiai trys vyrai mosavo juodomis ISIS vėliavomis. Pasirodė pranešimų, kad ISIS prisiėmė atsakomybę už šį išpuolį. 

Išpuolis Egipte

Iš pradžių skelbta, kad per išpuolį sužeisti du žmonės – Danijos ir Vokietijos piliečiai, skelbia BBC. Tačiau ši informacija šiuo metu prieštaringa. Portalas mirror.co.uk skelbia, kad jie žuvo per susišaudymą tarp nežinomo užpuoliko ir saugumo pajėgų. 

„Al Arabiya News“ skelbia, kad vienas Egipto pareigūnas nukovė vieną iš užpuolikų ir sunaikino diržą su sprogmenimis. ​

Ataka Hurgados viešbutyje
Išpuolis Hurgados viešbutyje

Liudininkas iš Lietuvos: aidėjo Allahu Akbar ir šūviai

LRT televizija surado lietuvį turistą, kuris šiame viešbutyje išgyveno teroristų išpuolį.

Saulius Stankevičius iš Šilutės pasakojo, kad tuo metu buvo masažo salone, esančiame viešbutyje. Staiga vyras išgirdo riksmus ir šūvius. Anot jo, vyriški balsai rėkė „Allahu Akbar“ (Dievas yra didis – liet.) ir netrukus pradėjo aidėti šūviai. Masažo salono darbuotojai susijaudino, tačiau nepuolė į paniką. Jie, nutaikę momentą, išleido lietuvį pro duris, o šis kiek įmanydamas greičiau puolė bėgti į savo kambarį viešbutyje. Laimei, pakeliui Saulius nesutiko užpuolikų.

Viešbučio kambaryje lietuviai suvertė ant durų visus baldus, kuriuos galėjo, kad tik teroristai negalėtų įeiti. Anot Sauliaus, šūksniai ir šūviai aidėjo apie 20 minučių. Kai triukšmas nutilo, Saulius išėjo apsidairyti. Anot jo, viešbutyje buvo daug kareivių. Jis pastebėjo vieną nušautą vyrą, jo manymu, teroristą, o vieną sunkiai sužeistą į kojas, Kas jis – teroristas ar turistas – Saulius nežinojo.

Lietuvis Saulius dalijasi viešbučio, kuriame įvyko išpuolis, vaizdais
Lietuvis Saulius Stankevičius šiuo metu yra Hurgadoje

Po uzpuolimo. Taip uzsibarikadavome duris ... vienas nusautas

Posted by Saulius Stankevičius on 2016 m. sausio 8 d.

Viešbutyje buvo daugiau lietuvių 

Hurgados kurortas mėgstamas ir tarp lietuvių. Šiuo metu Hurgadoje yra mažiausiai 180 lietuvių – „Tez Tour“ ir „Novaturas“ klientų. Jie į Lietuvą turi grįžti šeštadienį užsakomuoju „Small Planet Airlines“ reisu. 

Kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovės Ingos Aukštuolytės teigimu, jų klientų šiame viešbutyje nėra – tai patvirtino Hurgadoje esantys partneriai.

„Mūsų turimos žinios negalutinės. Aišku tik tiek, kad „Tez Tour“ klientų nėra, bet lietuvių, atrodo, buvo (šiame viešbutyje). Iš viso Hurgadoje dabar yra apie 180 „Tez Tour“ poilsiautojų. Dalis jų, kaip planuota, šeštadienį skris į Lietuvą“, – 15min ​sakė „Tez Tour“ atstovė.

Ji sakė, jog šiuo metu sekama situacija ir atsižvelgus į naujus duomenis, bus reaguojama: „Jei Hurgadoje taps nesaugu, ryt parskraidinsime visus mūsų klientus“.

Iš viso Hurgadoje šiuo metu yra 222 mūsų turistai iš Lietuvos, 10 iš jų – „Bella Vista“ viešbutyje.

Tuo metu „Novaturas“ rinkodaros ir viešųjų ryšių atstovė Dovilė Zapkutė teigė, kad buvo sureaguota iš karto, kai tik buvo gauta informacija iš atstovų Hurgadoje, kad prie vieno iš viešbučių – „Bella Vista“, sutelktos didžiulės policijos pajėgos: „Į įvykio vietą išvyko ir mūsų atstovai. Nepatikslintais oficialiais duomenimis, prie viešbučio įvyko incidentas, per kurį buvo sužeisti du užsienio turistai. Iš viso Hurgadoje šiuo metu yra 222 mūsų turistai iš Lietuvos, 10 iš jų – „Bella Vista“ viešbutyje. Kontaktuojame su klientais. Susisiekeme su visais iš jų. Nukentėjusių nėra, visi klientai yra saugūs“. 

Ji taip pat tvirtino, kad kontaktuojama su kitais „Novaturas“ klientais, esančiais Hurgadoje, prašoma likti savo viešbučio kambariuose.

„Turime žinių, kad situacija yra likviduota, viešbutį saugo policijos pajėgos. Pabrėžiame, kad atidžiai stebime įvykius Hurgadoje, vadovaujamės Lietuvos užsienio reikalų ministerijos rekomendacijomis, oficialių institucijų Egipte, savo partnerių bei atstovų informacija, nuolat gauname naujausią informaciją ir, esant reikalui, reaguosime pagal aplinkybes nedelsdami“, – teigė D.Zapkutė. 

Panašus kaip Hurgadoje teroristų išpuolis birželio 26-ąją buvo įvykdytas Tunise. Tuomet du teroristai nužudė 38 prabangaus viešbučio turistus. Dauguma jų buvo britai.

Rusija nutraukė skrydžius 

Priminsime, kad Rusija nutraukė visus skrydžius į Egiptą. Tai padaryta po to, kai Sinajaus pusiasalyje nukrito Rusijos avialinijų „Kogalymavia“ lėktuvas, kuriuo skrido 224 žmonės. Netrukus po nelaimės atsakomybę prisiėmė vadinamoji „Islamo valstybė“. Jungtinė Karalystė ir kitos Europos šalys sustabdė skrydžius į Egipto kurortą Šarm el Šeichą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius