-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsispyrę rytų Ukrainos rinkėjai pasirengę kliūčių ruožui, kad galėtų balsuoti prezidento rinkimuose

Separatistų grupuotėms privertus rinkimų pareigūnus slėptis, niekas nežino, kur sukilėlių kontroliuojamoje rytų Ukrainoje bus įrengtos rinkimų apylinkės. Ir ar iš viso jos ten bus įrengtos.
Neteisėtas „referendumas“ rytų Ukrainoje
Ukraina / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau kai kurie užsispyrę rinkėjai sako, kad yra pasirengę važiuoti valandas, išvengti patikrinimo postų ir atiduoti savo balsus prezidento rinkimuose, kurie turi įvykti gegužės 25 dieną.

„Bus didžiulių problemų“, – pripažino Oleksandras Mosyčukas, dvasininkas iš šalia Donecko esančios Makijivkos.

„Žinau, kad mūsų brangūs separatistai nori užkirsti kelią balsavimui. Visais būdais bandysiu atiduoti balsą, bet neturiu supratimo, kur ar kaip, – sakė jis. – Turime automobilį, tai rusiška mašina, bet dar važiuoja ir mes pasirengę važiuoti dvi ar tris valandas, kad tik galėtume balsuoti.“

Ukrainos rinkimų komisija šeštadienį perspėjo, kad dėl sukilėlių, kurie paskelbė savo nepriklausomas respublikas anglių ir plieno centruose Donecke ir Luhanske, gali būti neįmanoma surengti ten rinkimų.

Žinau, kad mūsų brangūs separatistai nori užkirsti kelią balsavimui. Visais būdais bandysiu atiduoti balsą, bet neturiu supratimo, kur ar kaip. Turime automobilį, tai rusiška mašina, bet dar važiuoja ir mes pasirengę važiuoti dvi ar tris valandas, kad tik galėtume balsuoti.

„Man tai gali būti rizikingas reikalas, bet aš balsuosiu, tai – mano teisė“, – sakė 27 metų Pavlo Kosovliovas, Donecke gyvenantis dviejų vaikų tėvas.

„Noriu, kad mūsų šalis būtų suvereni ir vieninga“, – sakė jis.

Šie rinkimai laikomi takoskyra, nulemsiančia ateitį šalies, kuri šiuo metu yra įtraukta į Šaltojo karo laikų stiliaus kovą tarp Rusijos ir Vakarų ir kuriai gresia skilimas.

Vis dėlto rinkimų apylinkės nenumatomos sukilėlių kontroliuojamuose rytiniuose regionuose, o vietos rinkimų komitetai perspėjo, kad negali garantuoti savo pačių saugumo, jau nekalbant apie rinkėjų saugumą.

Ginkluoti mūšiai tapo įprastu dalyku neramiuose Rytų Ukrainos miestuose, be to, pranešama apie tikslinius nužudymus, pagrobimus, kitokį smurtą ir bauginimus, Ukrainos armijai stengiantis sutriuškinti separatistus,kontroliuojančius daugiau kaip dešimtį miestų.

Kaip rodo praėjusią savaitę paskelbti apklausos rezultatai, tik maždaug trečdalis rinkėjų Rytų Ukrainoje yra pasirengę bent pabandyti atiduoti savo balsus.

„Neturiu galimybių apsaugoti 3,5 mln. rinkėjų“, – sakė Serhijus Tkačenka, nacionalinės rinkimų komisijos pareigūnas, atsakingas už Donecko regioną.

Kaip galima surengti patikimą balsavimą, kai pastatus, kur turi įsikurti rinkimų apylinkės, yra užėmę ginkluoti vyrai, kai rinkimų medžiaga yra sunaikinta, o pareigūnams grasinama, klausė jis.

Paslaptingas „konsultantas“ iš Maskvos Aleksandras Borodajus, kuris buvo paskelbtas Donecko separatistų respublikos premjeru, sakė, kad rinkimams nėra galimybių vykti jo kontroliuojamoje teritorijoje.

„Net nemanau, kad bus būtina daryti kam nors kokį nors rimtą spaudimą (nebalsuoti)“, – sakė jis ir pareiškė, kad Ukraina jau yra žlugusi valstybė.

Tačiau kai kas Donecke kalba, kad balsuoti yra nacionalinė pareiga, nepaisant rizikos.

„Tokiomis aplinkybėmis mes, žinoma, bijome balsuoti. Mes bijome gyventi“, – sakė Ala Moskalec, nenuleisdama akių nuo netoliese žaidžiančios dukters.

„Eisiu balsuoti, nes galvoju, kad šalis šiuo metu yra bejėgė. Tai paskutinė viltis prieš pilietinį karą“, – pridūrė ji.

Rinkimai ten vis tiek turės teigiamą poveikį, kadangi dėl jų „rezultatų tiems, kurie priešinasi Kijevui, bus žymiai sunkiau tvirtinti, jog Kijevo vyriausybė ir išrinktasis prezidentas yra neteisėti“, sakė vokiečių diplomatijos veteranas.

ESBO tarpininkas tikisi „daugmaž“ normalių rinkimų

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) tarpininkas krizės draskomoje Ukrainoje, Vokietijos diplomatas Wolfgangas Ischingeris pirmadienį sakė manantis, jog artėjantys prezidento rinkimai šalyse įvyks „daugmaž“ normaliai.

Rytiniai regionai, kuriuose prorusiški separatistai yra pasiryžę neleisti balsavimo, sudaro „greičiausiai mažiau nei 10 proc.“ šalies rinkėjų, sakė W.Ischingeris vokiečių visuomeniniam radijui „Deutschlandfunk“.

Rinkimai ten vis tiek turės teigiamą poveikį, kadangi dėl jų „rezultatų tiems, kurie priešinasi Kijevui, bus žymiai sunkiau tvirtinti, jog Kijevo vyriausybė ir išrinktasis prezidentas yra neteisėti“, sakė vokiečių diplomatijos veteranas.

„Šia prasme aš laikysiu pažanga tai, kad rinkimai įvyks ir, tikėkimės, greitai bus paskelbti jų rezultatai“, – pridūrė W.Ischingeris, nuo praėjusios savaitės tarpininkaujantis apskritojo stalo susitikimams, kurijose dalyvauja Ukrainos vyriausybės, parlamento ir regionų atstovai.

W.Ischingerį, kuris daug metų dirbo Vokietijos ambasadoriumi Britanijoje ir JAV, o dabar vadovauja Miuncheno saugumo konferencijai, delegavo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), kuri stebės rinkimus Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius