-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 21 /20:45

V. Zelenskis teigia, kad nėra teisinga neapriboti rusiškų grūdų importo į Europą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį Europos Sąjungos vadovų aukščiausiojo lygio susitikime pareiškė, kad yra neteisinga leisti neribotai įvežti rusiškus grūdus į Europą ir riboti jų importą iš Ukrainos. 
Ukraine Presidency/Ukrainian Pre / ZUMAPRESS.com
Ukraine Presidency/Ukrainian Pre / ZUMAPRESS.com

„Rusijos patekimas į Europos žemės ūkio rinką vis dar neribojamas“, – nuotoliniu būdu nurodė V. Zelenskis. 

„Ir kai ukrainietiški grūdai išmetami keliuose ar ant geležinkelio bėgių, į Europą vis dar vežami rusiški produktai, taip pat prekės iš (Vladimiro) Putino kontroliuojamos Baltarusijos – tai nėra sąžininga“, – pridūrė Ukrainos prezidentas. 

ES valstybės narės ir europarlamentarai trečiadienį pasiekė susitarimą apriboti kai kurių ukrainietiškų grūdų rūšių neapmuitintą importą, kuris buvo leistas prasidėjus Rusijos invazijai, tačiau sukėlė didelius ūkininkų protestus daugelyje bloko šalių.

Remiantis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisyklėmis, Rusijos importuojamiems žemės ūkio produktams iki šiol nebuvo taikomi jokie ES importo muitai.

Po to, kai 2022-ųjų vasarį V. Putinas pasiuntė savo karius į Ukrainą, ES įvedė eilę sankcijų Rusijai. Tačiau jos nepalietė žemės ūkio ir trąšų sektorių, baiminantis, kad tai destabilizuos pasaulinę grūdų rinką ir pakenks apsirūpinimo maistu saugumui Azijoje ir Afrikoje.

Tačiau praėjusią savaitę Europos Komisija nurodė, kad šiuo metu svarstomi Rusijos žemės ūkio produktų importo apribojimai. Pasak diplomatų, šis pasiūlymas gali būti teikiamas dar šią savaitę. 

Penkios ES šalys – Lenkija, Čekija, Lietuva, Latvija ir Estija – trečiadienį paragino bloką visiškai uždrausti grūdų importą iš Rusijos ir jos sąjungininkės Baltarusijos.

„Esame ES nariai, todėl manome, kad privalome vykdyti savo moralinę pareigą ir sustabdyti bet kokią prekybos veiklą, kuri galėtų paskatinti Rusiją ir Baltarusiją“, – bendrame laiške nurodė šių valstybių žemės ūkio ministrai. 

27 valstybių blokas muitų tarifus Ukrainos eksportui panaikino siekdamas padėti išlaikyti šalies ekonomiką prasidėjus Rusijos invazijai.

Praėjus daugiau nei dvejiems plataus masto karo metams ES šalių ūkininkai skundžiasi, kad pigus importas iš Ukrainos gamintojų, kuriems netaikomos griežtesnės bloke galiojančios taisyklės, pavyzdžiui, dėl gyvūnų gerovės, numuša jų kainas. Šis klausimas daugybėje bloko šalių išprovokavo didelius ūkininkų protestus.

Ketvirtadienį V. Zelenskis įspėjo ES vadovus, kad prekybos su Ukraina apribojimai kenkia Kyjivo gebėjimui pasipriešinti plataus masto Maskvos invazijai. 

„Bet kokie prekybos nuostoliai – tai išteklių, kurie stabdo Rusiją, praradimas“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius