-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakariečius pritraukianti sukarinta krikščionių organizacija Irake padeda atremti IS teroristus

Nuo pilietinio karo Sirijoje pradžios daugybė užsieniečių įsitraukė į kovą prieš džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS). 2015 m. pradžioje Irake įkurta karinė krikščionių organizacija „Dwekh Nawsha“ tapo prieš islamistus kovojančių vakariečiu traukos magnetu, rašo naujienų svetainė al-monitor.com.
Prie „Dwekh Nawsha“ prisijungę vakariečiai kovotojai
Prie „Dwekh Nawsha“ prisijungę vakariečiai kovotojai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nepaisant didžiulio „Dwekh Nawsha“ savanorių entuziazmo, leidimas pastariesiems dalyvauti kariniuose veiksmuose prieš IS buvo išduotas visai neseniai. To priežastis – mėnesių mėnesius trukęs Irako Kurdistano valdžios delsimas ir svarstymas.

Nepaisant didžiulio „Dwekh Nawsha“ savanorių entuziazmo, leidimas pastariesiems dalyvauti kariniuose veiksmuose prieš IS buvo išduotas visai neseniai.

„Reikėjo daugybės pastangų tam, kad būtume išleisti į frontą“, – sako vienas iš organizacijos savanorių Louisas, savo pavardės nenorėjęs atskleisti dėl saugumo priežasčių. Jis yra buvęs JAV karinių jūrų pajėgų ir Afganistano karo veteranas, o „Dwekh Nawsha“ priklauso jau šešis mėnesius.

Irako Kurdistano valdžios delsimo leisti sukarintai krikščionių organizacijai kovoti fronte su islamistais, jis nedramatizuoja ir dėl to kaltina tik politinius procesus.

„Irako Kurdistano vyriausybė nerimavo dėl to, kad vakariečiai gali būti sužeisti“, – sako savanoris ir priduria, kad galiausiai vietos valdžią jam pavyko įtikinti būtinybe leisti „Dwekh Nawsha“ į kovos lauką.

Šiaurės Irake veikiančios „Asirų patriotinės partijos“ generalinis sekretorius Emmanulis Khoshaba taip pat teigia, kad vietos kurdų vyriausybė sprendimą, ar uždegti žalią šviesą „Dwekh Nawsha“ eiti į frontą, lėmė tai, kad savanorių daugumą sudaro vakariečiai.

„Nebuvo jokių taisyklių, reglamentavusių, kaip turi būti elgiamasi su vakariečiais kovotojais“,  – sakė E.Khoshaba.

Savanoris Louisas sako, kad lyginant su situacija ankstesniais mėnesiais, šiuo metu fronte jie turi daugiau darbo. Pasak jo, dauguma kovoti su islamistais atvykstančių savanorių iš Vakarų jau turi kovinės patirties ir suteikia daug vertingų žinių vietos kurdams.

„Dwekh Nawsha“ savo veiksmus koordinuoja su vietos kurdų kariniais junginiais – pešmerga.

„Dwekh Nawsha“ savo veiksmus koordinuoja su vietos kurdų kariniais junginiais – pešmerga.

„Jie yra toje pačioje fronto pusėje ir padeda gintis nuo IS“, – apie sukarintos krikščionių organizacijos veiklą pasakoja Louissas.

„Jeigu esi fronto linijoje, privalai bendradarbiauti su šalia esančiomis pajėgomis. Taigi, mes bendradarbiaujame su pešmerga“, – priduria savanoris.

„Dwekh Nawsha“ 2014 m. įkūrė „Asirų patriotinė partija“.

„Tai įvyko po to, kai IS okupavo mūsų žemę ir mūsų miestus Ninevijos lygumoje. Mūsų misija – parodyti pasauliui, kad krikščionys asirai nebijo kovoti už savo teises ir gali apginti savo žemę, jeigu turi paramą“, – pasakojo E.Khoshaba.

Politikas pridūrė, kad „Dwekh Nawsha“ siekiama suteikti viltį Ninevijos lygumoje gyvenantiems krikščionims, kurie dėl islamistų siautėjimo masiškai bėga iš Irako.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius