Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 03 /17:20

Vakarų Europą siaubiant audrai „Ciaran“ žuvo 12 žmonių

Vakarų Europą siaubiant audrai „Ciaran“, atnešusiai rekordinį vėją, kurio greitis siekė 200 km per val., potvynius, elektros tiekimo pertrūkius ir didelius kelionių sutrikimus, žuvo mažiausiai 12 žmonių.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.
Temos: 2 Audra Italija

Italų pareigūnai penktadienį pranešė, kad Toskanoje, kurioje iškrito rekordinis kritulių kiekis ir paskelbta nepaprastoji padėtis, žuvo mažiausiai penki žmonės.

Toskanos gubernatorius Eugenio Giani (Eudženijas Džanis) sakė, kad tarp aukų yra 85-erių vyras, kuris buvo rastas nuskendęs savo namo pirmame aukšte Montemurle į šiaurės vakarus nuo Florencijos.

„Tai, kas šįvakar įvyko Toskanoje, turi pavadinimą – klimato kaita“, – rašė jis socialiniame tinkle „X“.

Florencijos miesto meras Dario Nardella (Darijus Nardela) sakė, kad, Arno upės lygiui ir toliau kylant, padėtis mieste yra kritiška.

Europoje daugiausia žmonių žuvo nuo smarkaus vėjo nulaužtų medžių. Gente, Belgijoje, krentančios šakos užmušė penkiametį ukrainietį ir 64 metų moterį.

Anksčiau Prancūzijos šiauriniame Enos regione virstantys medžiai užmušė sunkvežimio vairuotoją. Prancūzų pareigūnai taip pat pranešė apie Havro uostamiestyje iš balkono iškritusio vyro mirtį.

Dėl audros taip pat žuvo vyras Venrajuje, Nyderlanduose, moteris Madrido centre ir dar vienas žmogus Vokietijoje.

Audrai užklupus šiaurės vakarų pakrantę, apie 1,2 mln. Prancūzijos namų ūkių liko be elektros. Energijos tiekimo bendrovės „Enedis“ duomenimis, ketvirtadienio vakarą be elektros buvo likę beveik 700 tūkst. gyventojų.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) penktadienį turėjo apsilankyti audros nuniokotame Bretanės regione, pranešė Eliziejaus rūmai.

Audra sutrikdė geležinkelių, oro ir jūrų eismą Belgijoje, kur buvo uždarytas Antverpeno uostas ir sutriko skrydžiai iš Briuselio.

Vakarų Bretanės regione vėjo gūsiai buvo išskirtiniai ir buvo pasiekta daug absoliučių rekordų, sakė Prancūzijos meteorologijos agentūra „Meteo-France“ socialiniame tinkle „X“.

Vietos departamento prefektas teigė, kad Raso kyšulyje, esančiame Šiaurės vakarų pakrantėje, buvo užfiksuoti net 207 km per val. greitį siekiantys vėjo gūsiai, o Bresto uostamiestyje vėjo greitis siekė 156 km per valandą.

Sutriko transportas

Pietų Anglijoje buvo uždaryta šimtai mokyklų, kol pakrantėje siautėjo didelės bangos, kurių vėjo greitis siekė 135 km per valandą.

Džersio saloje Lamanšo sąsiauryje naktį teko evakuoti gyventojus į viešbučius, vėjui, kurio greitis siekė iki 164 km per valandą, apgadinus namus, pranešė vietos žiniasklaida.

Amsterdamo Schipholio oro uoste, kuris yra svarbus Europos transporto mazgas, buvo atšaukta daugiau kaip 200 skrydžių.

Keliose šalyse buvo atšaukti arba ilgai vėlavo lėktuvai, traukiniai ir keltai.

Audros padariniai buvo jaučiami net Ispanijos ir Portugalijos pietuose, o ispanų pareigūnai perspėjo, kad Atlanto vandenyno pakrantėje gali kilti net devynių metrų aukščio bangos.

Ispanijoje 11 oro uostų buvo atšaukta daugiau nei 80 skrydžių.

„Daug nusivylusių veidų“

Kiekvienais metais Nyderlanduose rengiamo dviračiu prieš vėją čempionato dalyviai buvo nusivylę.

Varžybos ant Ostercheldės užtvankos Nyderlanduose gali vykti tik tuomet, kai vėjo greitis yra didesnis nei 61 km per valandą.

Tačiau siaučiant „Ciaran“ audrai sportininkai buvo priversti varžybas atidėti.

Buvo „daug nusivylusių veidų“, vietos agentūrai ANP sakė organizatorius Robrechtas Stoekenbroekas (Robrektas Stukenbrukas) pažadėjęs, kad varžybos vyks, kai audra praeis.

Prancūzijos meteorologijos tarnyba pranešė, kad audros tęsis ir penktadienį, ypač šalies pietvakariuose ir Korsikos saloje.

Penktadienį traukinių eismas vakarinėje šalies dalyje ir toliau bus sutrikęs, sakė susisiekimo ministras Clement'as Beaune'as (Klemanas Bonas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius