Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vašingtono karinių jūrų pajėgų centre siautėjęs užpuolikas buvo ūmaus būdo veteranas

JAV pareigūnai pirmadienį įvardijo įtariamą užpuoliką, nušovusį 13 žmonių Vašingtone esančiame karinių jūrų pajėgų centre „Navy Yard“. Tai ne vieną apdovanojimą pelnęs karo laivyno veteranas Aaronas Alexisas, jis anksčiau jau buvo patekęs į teisėsaugos akiratį, teigiama, kad vyrui sunkiai sekasi tramdyti pyktį.
Aaronas Alexisas
Aaronas Alexisas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

34 metų A.Alexisas anksčiau buvo suimtas dėl to, kad peršovė kito vyro automobilio padangas. Tuomet jis aiškino policijai, kad patyrė pykčio sukeltą „užtemimą“. Tačiau jis taip pat buvo žinomas kaip ramus žmogus, neretai medituodavęs vienoje budistų šventykloje Teksase ir savarankiškai pramokęs tailandiečių kalbos.

Šis gynybos sektoriaus kontraktininkas buvo nukautas per susišaudymą su policija, kuri kol kas neiškėlė jokių prielaidų dėl šaudynių priežasčių. Per tą incidentą dar apie dešimt žmonių buvo sužeista.

JAV federalinis tyrimų biuras (FTB) paskelbė dvi A.Alexiso nuotraukas, kuriose matomas plikas afroamerikietis, kurio svoris buvo 86 kilogramai, o ūgis – 1,85 metro.

Niujorke gimęs A.Alexisas atliko karinę tarnybą 2007–2011 metais, pranešė JAV karinės jūrų pajėgos.

„Neabejotinai kartais tarnybos metu jis elgiasi netinkamai“, – vienas JAV kariškis, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP.

Šis pareigūnas nežinojo, ar A.Alexisas buvo pašalintas iš tarnybos, tačiau jo biografija buvo pakankamai švari, kad jis būtų įdarbintas IT milžinės HP užsakymus vykdančioje bendrovėje „The Experts“, kuri prižiūrėjo Karinių jūrų pajėgų ir Jūrų pėstininkų korpuso vidinį kompiuterinį tinklą.

Treji metai iki pradėdamas karinę tarnybą A.Alexisas buvo suimtas Sietle, kai peršovė netoli jo senelės namų stovėjusio automobilio padangas. Tuomet jis teigė, kad ten dirbę statybininkai rodė jam nepagarbą.

A.Alexisas tyrėjams teigė, kad buvo apakintas pykčio ir kad maždaug valandą po to incidento negalėjęs prisiminti, ar šaudė iš savo .45 kalibro pistoleto „Glock“, nurodoma Sietlo policijos raporte.

A.Alexisas aiškino detektyvams, kad per 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakas buvo Niujorke, ir pasakojo, „kaip tie įvykiai jį sutrikdė“.

A.Alexiso tėvas sakė, jog jo sūnaus pykčio valdymo problemos susijusios su potrauminio sukrėtimo sindromu.

Detektyvai vėliau apklausė A.Alexiso tėvą, kuris sakė, jog jo sūnaus pykčio valdymo problemos susijusios su potrauminio sukrėtimo sindromu ir kad Aaronas buvo aktyvus gelbėjimo veiksmų dalyvis po išpuolių Niujorke.

Oficialūs kaltinimai jam nebuvo pateikti, nes ši byla nepasiekė prokurorų, rašo dienraštis „The Seattle Times“.

„Iš pažiūros jis buvo ramus asmuo, – Teksase įsikūrusios budistų šventyklos, kurią lankydavo A.Alexisas, vienuolių padėjėjas J.Sirunas sakė dienraščiui „The Washington Post“. – Tačiau manau, kad viduje jis buvo labai agresyvus. Jis nenorėjo su niekuo būti artimas – kaip karys, kuris dalyvavo kare.“

„Nemaniau, kad jis galėtų šitaip smurtauti, – pridūrė J.Sirunas. – Nebūčiau nustebęs, jeigu būčiau sužinojęs, kad jis nusižudė. Tačiau nemaniau, kad jis gali žudyti žmones.“

Vienintele užuomina apie gresiantį pavojų galėjo tapti prieš porą mėnesių įvykęs incidentas, kai A.Alexisas pasiskundė, jog jam nebuvo sumokėta už darbą, atliktą pagal kontraktą Japonijoje, sakė jo draugas Michaelas Ritavato.

A.Alexisas taip pat daug laiko praleisdavo užsidaręs savo kambaryje, žaisdamas smurtinius kompiuterinius žaidimus, M.Ritavato sakė žurnalistams.

Didžiąją dalį savo karinės tarnybos A.Alexisas praleido karo laivyno logistikos pagalbiniame dalinyje Fort Vorto bazėje. Kaip pranešama, jis buvo įgijęs 3-iosios kategorijos aviacijos elektriko kvalifikaciją.

Per savo tarnybą jis pelnė du apdovanojimus: Nacionalinės gynybos tarnybos medalį ir Pasaulinio karo su terorizmu tarnybos medalį.

Incidentas Sietle nebuvo vienintelis kartas, kai A.Alexisas pateko į teisėsaugos akiratį, sakoma Fort Vorto policijos pranešime.

Virš jo buto gyvenusi kaimynė sakė, jog buvo įbauginta, užsitęsus konfliktui su A.Alexisu dėl triukšmo. Moteris iškvietė policiją, kai vieną vakarą jos buto grindis pervėrė iš apačios paleista kulka.

Tuomet A.Alexisas sakė policijai, kad jo ginklas iššovė atsitiktinai, jį valant. Vyras tvirtino nemanęs, kad jo buto lubos buvo peršautos kiaurai, nes per kulkos paliktą skylę nesimatė šviesos.

Jis buvo sulaikytas dėl įtariamo neatsargaus elgesio su šaunamuoju ginklu, tačiau prokurorai pirmadienį sakė, jog A.Alexisui nebuvo pateikti oficialūs kaltinimai, nes manyta, kad tas incidentas tebuvo atsitiktinumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius