-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venesuela pasmerkė JAV kišimąsi ir išsiuntė tris amerikiečių diplomatus

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro sekmadienį apkaltino Vašingtoną rezgant sąmokslą su protestuotojais, nusistačiusiais prieš Karakaso vyriausybę, ir išsiuntė iš šalies tris JAV diplomatus.
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis N.Maduro nurodymas buvo paskelbtas tą pačią dieną, kai besislapstantis opozicijos lyderis Leopoldo Lopezas vėl pasirodė viešumoje ir paragino antradienį surengti masinį mitingą.

Jis pareiškė, kad vyriausybė galės jį suimti per tą akciją, jeigu panorės.

Jau beveik dvi savaites vykstantys protestai prieš vyriausybę, kuriuose pirmuoju smuiku griežia studentai, tapo didžiausiu iššūkiu socialistų valdymui Venesueloje po ilgamečio lyderio Hugo Chavezo mirties 2013 metais.

Šią naftos turtingą šalį krečia gili ekonomikos krizė, dėl kurios kritikai kaltina N.Maduro politiką, iš esmės tęsiančią H.Chavezo kursą.

Griežta valiutos ir kainų kontrolė sukūrė didžiulį prekių trūkumą, skatinantį infliaciją ir ištuštinusį parduotuvių lentynas.

Naftos turtingą šalį krečia gili ekonomikos krizė, dėl kurios kritikai kaltina N.Maduro politiką, iš esmės tęsiančią H.Chavezo kursą.

„Nurodžiau Užsienio reikalų ministerijai tęsti veiksmus, kad tie trys konsuliniai pareigūnai būtų paskelbti nepageidaujamais asmenimis ir būtų išsiųsti iš šalies. Tegul jie rezga sąmokslus Vašingtone!“ – N.Maduro sakė savo kreipimesi, kuris buvo transliuojamas visoje šalyje.

Prezidentas sakė, kad JAV diplomatai, kurių jis neįvardijo, susitiko su studentais, dalyvaujančiais protestuose prieš vyriausybę – prisidengdami tuo, kad nori jiems pasiūlyti „vizas į Jungtines Valstijas“.

Pernai rugsėjo pabaigoje N.Maduro irgi išsiuntė tris JAV diplomatus, tarp jų – reikalų patikėtinę Kelly Keiderling, kaltindamas amerikiečius sąmokslu su vyriausybės oponentais. Abi šalys nėra apsikeitusios ambasadoriais nuo 2010 metų.

URM pranešime taip pat sakoma, kad N.Maduro vyriausybė „griežtai atmeta“ JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry šeštadienį išsakytą susirūpinimą dėl smurto per eitynes ir protestuotojų areštų.

J.Kerry pranešimas yra „dar vienas manevras“, kuriuo Vašingtonas mėgina „legitimizuoti pastangas destabilizuoti Venesuelos demokratiją, pastarosiomis dienomis vykdytas smurto grupuočių“, nurodė ministerija.

Apie 3 000 žmonių sekmadienį dalyvavo opozicijos mitinge Karakase, o pirmadienį planuojamos naujos eitynės.

Tuo metu, kai N.Maduro sutelkė pasipiktinimą į Vašingtoną, L.Lopezas metė jam provokuojantį iššūkį. Prezidentas kaltina šį opozicijos lyderį dėl smurto praeitą savaitę vykusiuose protestuose, per kuriuos žuvo trys žmonės.

„Šį antradienį, (vasario) 18-ąją, norėčiau pakviesti jus visus žygiuoti kartu iš Venesuelos aikštės ... prie Teisingumo ministerijos“, – partijos „Liaudies valia“ vadovas L.Lopezas pareiškė vaizdo pranešime, kuris buvo paskelbtas jo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

„Jeigu kas nors nusprendė neteisėtai mane suimti ir pasodinti už grotų – žinokite, kad aš ten būsiu, – pridūrė jis. – Man nėra ko bijoti; nepadariau nieko neteisėta.“

Apie 3 000 žmonių sekmadienį dalyvavo opozicijos mitinge Karakase, o pirmadienį planuojamos naujos eitynės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius