-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verkiantis graikas pensininkas tapo krizės Graikijoje simboliu

Pensininkas Giorgas Chacifotiadis penktadienį laukė eilėje trijuose bankų skyriuose Graikijos antrajame didžiausiame Salonikų mieste, tikėdamasis atsiimti savo žmonos pensiją, bet jo pastangos buvo bergždžios.
G.Chacifotiadis
G.Chacifotiadis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kai ketvirtame banke vyrui buvo pasakyta, kad jis negalės atsiimti savo 120 eurų, nevilties apimtas pensininkas neatlaikė ir pravirko.

77 metų G.Chacifotiadis sakė naujienų agentūrai AFP esantis sugniuždytas, nes „nebegali matyti savo šalies tokioje nelaimėje“.

„Štai kodėl jaučiuosi toks sudaužytas – tai daugiau negu vien mano asmeninės problemos“, – aiškino jis.

Prie banko skyriaus ant grindinio sėdintį ir iš nevilties verkiantį senyvą vyrą, šalia kurio ant žemės gulėjo taupomoji knygelė ir tapatybės kortelė, nufotografavo vienas AFP fotožurnalistas; ši nuotrauka puikiai atskleidžia, kaip jaučiasi paprasti graikai, kai jų šalį krečia skolų krizė.

Atėnai nuo pirmadienio įvedė griežtas kapitalo kontrolės priemones ir uždarė visus bankus, siekdami apsisaugoti nuo pinigų nuotėkio, bet trečiadienį kai kuriems bankų skyriams buvo leista trims dienoms atsidaryti, kad bankų kortelių neturintys pensininkai galėtų atsiimti savo pensijas – iki 120 eurų sumą.

Pasakodamas, kaip ėjo nuo banko prie banko, bergždžiai mėgindamas paimti žmonos pensiją G.Chacifotiadis sakė, kad kai ketvirtoje įstaigoje išgirdęs „kad negaliu gauti pinigų, aš tiesiog susmukau“.

Pasakodamas, kaip ėjo nuo banko prie banko, bergždžiai mėgindamas paimti žmonos pensiją G.Chacifotiadis sakė, kad kai ketvirtoje įstaigoje išgirdęs „kad negaliu gauti pinigų, aš tiesiog susmukau“.

Šis vyras ir jo žmona, kaip ir daugelis kitų graikų šalies šiaurėje, kelerius metus gyveno Vokietijoje, kur „labai sunkiai dirbo“ vienoje anglių kasykloje, o vėliau – metalurgijos įmonėje.

G.Chacifotiadžio žmona pensiją gauna būtent iš Berlyno, kurį daugelis Graikijoje kaltina dėl griežtos pozicijos ir reikalavimų taupymu dar labiau mažinti biudžeto išlaidas, kad Atėnams būtų teikiama tarptautinė finansinę pagalba.

„Matau, kaip mano tėvynainiai prašinėja centų, kad nusipirktų duonos. Matau vis daugiau savižudybių. Esu jautrus žmogus. Negaliu pakęsti, kai matau savo šalį tokioje padėtyje“, – aiškino jis.

„Europa ir Graikija padarė klaidų. Privalome rasti sprendinį“, – pridūrė pensininkas.

Tačiau G.Chacifotiadis jaučia beveik nieko negalintis padaryti, kad padėtis pasikeistų, ir netgi nėra įsitikinęs, ar balsuos sekmadienį vyksiančiame referendume, kuriame bus klausiama, ar Graikija turėtų priimti tarptautinių skolintojų iškeltas sąlygas.

Europos lyderiai perspėjo, kad tame plebiscite ištartas „Ne“ taip pat reikštų nepritarimą Graikijos narystei euro zonoje.

Aiškindamas, kad jo balsavimo apylinkė yra už 80 km, G.Chacifotiadis sakė: „Neturiu pinigų ten nuvažiuoti – nebent mano vaikai ten nuvežtų savo automobiliu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius