-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Viasna“: Baltarusijoje sulaikyti 24 žmonės

Baltarusijoje antradienį sulaikyti mažiausiai 24 žmonės, įskaitant neseniai į laisvę paleistus politinius kalinius, pranešė pagrindinė šalies teisių gynimo grupė ir perspėjo režimo kritikų šeimas būti budrias.
Volha Shukaila / ZUMAPRESS.com
Volha Shukaila / ZUMAPRESS.com
Temos: 1 Baltarusija

Baltarusijoje, nuo 1994 metų Baltarusiją valdomoje autokrato Aliaksandro Lukašenkos, jau beveik ketverius metus žiauriai susidorojama su visais, kurie 2020 metais dalyvavo masiniuose antivyriausybiniuose protestuose.

„Sulaikymai vyksta visoje šalyje, – savo interneto svetainėje teigė teisių gynimo grupė „Viasna“. – Tarp jų yra buvusių politinių kalinių, kurie buvo paleisti į laisvę, bet liko Baltarusijoje.“

Po masinių 2020-ųjų protestų iš Baltarusijos pabėgo šimtai tūkstančių žmonių, daugiausia į kaimyninę Lenkiją, taip pat į Lietuvą.

Baltarusijoje, kurios saugumo tarnyba, kaip ir sovietmečiu, vis dar vadinama KGB, imtasi persekioti šalyje likusius disidentus.

„KGB darbuotojai masiškai vyksta pas politinių kalinių ir buvusių politinių kalinių artimuosius“, – perspėjo „Viasna“. Grupė paragino režimą pasmerkusių asmenų šeimas pasirūpinti saugumu.

„Viasna“, kurią įkūrė įkalintas Nobelio premijos laureatas, aktyvistas Alesis Bialiackis, teigia, kad Baltarusijoje yra 1 415 politinių kalinių.

Pastarieji sulaikymai buvo įvykdyti prieš šią savaitę planuojamą A. Lukašenkos ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimą.

Tremtyje gyvenanti šalies opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja perspėjo dėl dar vienos kratų ir masinių sulaikymų bangos Baltarusijoje.

„Režimo banditai nusitaikė į buvusius politinius kalinius ir šiuo metu kalinamų asmenų šeimas“, – sakoma jos žinutėje „X“ platformoje.

2020 metais Baltarusijoje kilo protestai po to, kai A. Lukašenka buvo apkaltintas suklastojęs rinkimų, kuriuos, opozicijos teigimu, iš tikrųjų laimėjo S. Cichanouskaja, rezultatus.

Vėliau, režimui žiauriai numalšinus protestus, ji pabėgo iš šalies.

Jos bendražygė Marija Kalesnikava pasirinko likti Baltarusijoje, o per bandymą priverstinai ją deportuoti suplėšė savo pasą. Ji atlieka 11 metų laisvės atėmimo bausmę, ir manoma, kad kalėjime jos sveikata labai pablogėjo.

Ilgus metus buvusi izoliuota, Baltarusija tapo dar labiau atsiskyrusi po to, kai A. Lukašenka leido Maskvai pasinaudoti šios šalies teritorija puolimui Ukrainoje pradėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius