-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virš sprogusio Černobylio reaktoriaus montuojamas naujas apsauginis gaubtas

Černobylyje virš sprogusio branduolinio reaktoriaus montuojamas naujas apsauginis gaubtas. Pirmasis darbų etapas sėkmingai baigtas, skelbia welt.de.
Černobylis
Černobylis / Reuters/Scanpix nuotr.

Jau sumontuoti 5 000 tonų sveriantys plieniniai rėmai. Visas gaubtas svers 29 000 tonų.  Statybų aikštelėje dirba apie 1 500 žmonių. Konstrukcijos renčiamos 250 metrų nuo sprogusio reaktoriaus, vėliau jos bus pakeltos ir apgaubs nelaimės vietą.

Konstrukcijos Černobylyje montuojamos praėjus 26 metams nuo sprogimo. Sumontavus naują, nuo radiacijos saugantį, gaubtą bus pradėti reaktoriaus išmontavimo ir radioaktyviųjų atliekų šalinimo darbai. Gaubtas aplinką saugos artimiausią šimtmetį. Iki šiol virš katastrofos vietos buvo pastatytas betoninis sarkofagas, tačiau jo patvarumu abejota.

Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) atstovas antradienį teigė, kad šie darbai itin svarbūs, nes naujas gaubtas apsaugos nuo radioaktyvaus spinduliavimo. Darbai bus baigti 2015 metais. Naujas sarkofagas bus 257 metrų pločio, apie 164 m ilgio ir 110 metrų aukščio. 

1997 metais susikūrė Černobylio apsaugos fondas, lėšų jam skyrė apie 40 šalių. Pernai vykusioje Černobylio donorų konferencijoje naujo gaubto statyboms surinkta apie 670 mln. eurų. Likusį statybų finansavimą užtikrinta ERPB. Darbai atsieis apie 1,54 mlrd. eurų. 

Ketvirtasis Černobylio atominės elektrinės blokas sprogo 1986 metais. Spinduliuotė buvo 40 kartų stipresnė nei 1945 metais Hirošimoje sprogusi atominė bomba. Radioaktyvus debesis iš Ukrainos pasklido po visą Europą, ypač paveikė Baltarusiją ir Rusiją.

Kiek tiksliai aukų žuvo, nežinoma. Manoma, kad regione aukomis tapo apie 60 000 gyventojų, tačiau už jo ir šalies ribų, susirgę vėžiu ir kitomis ligomis, skelbiama, mirė apie 1,44 mln. žmonių.

Aplink reaktorių vis dar yra didelė apsauginė zona. Pernai vykusioje Černobylio donorų konferencijoje naujo gaubto statyboms surinkta apie 670 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius