-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vitalijus Auglys: Baltarusija pažeidžia Espo konvenciją

Aplinkos ministerija atkreipia dėmesį, kad rugsėjo 15 d. Baltarusijos prezidento pasirašytas įsakas „Dėl atominės elektrinės dislokavimo ir projektavimo Baltarusijoje“, kuris galutinai įtvirtino planuojamą atominės jėgainės vietą (Gardino srities Astravo rajoną), parodė, kad Baltarusija nelinkusi geranoriškai bendradarbiauti, laikytis tarptautinių įsipareigojimų ir geros tarptautinės praktikos.
Baltarusijos reikalavimai dėl atominės elektrinės statybos neatitinka Prancūzijos galimybių.
Baltarusijos reikalavimai dėl atominės elektrinės statybos neatitinka Prancūzijos galimybių. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Tenka konstatuoti ir apgailestauti, kad patvirtinusi planuojamos atominės elektrinės statybų aikštelės vietą ir plėtodama atominės elektrinės projektą, bet prieš tai neatlikusi visų būtinų procedūrų, vertinimų ir tyrimų, Baltarusija pažeidžia JT Poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvencijos (Espo konvencijos) nuostatas“, – teigia Vitalijus Auglys, Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius.

Ši konvencija numato, kad prioritetinė projekto statybos vieta gali būti nustatyta tik baigus poveikio aplinkai vertinimo procesą, t. y. atsakius į visus poveikį galimai patirsiančių valstybių klausimus, supažindinus poveikį patirsiančių šalių visuomenę su projektu ir surengus dvišales konsultacijas.

Pasak Vitalijaus Auglio, šiuo metu, nepaisant daugkartinių Lietuvos prašymų, nėra gauti atsakymai į esminius klausimus apie seisminius aikštelės tyrimus, nors praeityje planuojamos atominės elektrinės teritorijoje buvo užfiksuoti stiprūs žemės drebėjimai, taip pat neatsakyta į klausimus apie aikštelės parinkimo kriterijus, planuojamos atominės elektrinės aušinimą, poveikį Neries upei, gyventojams, aplinkinėms teritorijoms, galimus veiksmus įvykus didelio masto avarijai ir kt.

Lietuvos visuomenė nėra tinkamai supažindinta su projektu, nėra surengtos ir dvišalės konsultacijos.
Atsižvelgdama į tai, kad Baltarusija tik deklaruoja, bet realiai nevykdo Espo konvencijos reikalavimų, Lietuva kreipėsi į Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetą dėl galimų Espo konvencijos pažeidimų įgyvendinant atominės elektrinės projektą Baltarusijoje. Pastarasis Baltarusijos sprendimas nelaukiant Įgyvendinimo komiteto išvados tik dar kartą patvirtina, kad Lietuvos kreipimasis buvo pagrįstas.
Aplinkos ministerijos informacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius