-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 23 /23:55

Vitalijus Klyčko po susitikimo su Ukrainos prezidentu: „Jėgos veiksmai bus nutraukti, o visi sulaikytieji išlaisvinti“

Opozicija su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi sutarė, kad bus baigta konfrontacija, o visi sulaikytieji bus išlaisvinti. Apie tai V.Klyčko, anot Espreso.tv, pareiškė barikadose Hruševskio gatvėje. Anot V.Klyčko, vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharčenka ir prezidentas V.Janukovyčius nutraukia jėgos veiksmus ir viešai paskelbs apie visų sulaikytųjų išlaisvinimą. Savo ruožtu, protestuotojai taip pat turėtų susilaikyti nuo jėgos panaudojimo.
Kijeve tvyro degančių padangų dūmai 1
Kijeve tvyro degančių padangų dūmai 1 / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienio įvykių Ukrainoje chronologija:

Naktis iš trečiadienio į ketvirtadienį Kijeve buvo palyginti rami. Opozicijos aktyvistai „Berkut“ pajėgas retkarčiais apšaudydavo fejerverkais, tačiau didelių mūšių nebuvo. Ketvirtadienį opozija planuoja tęsti derybas su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi dėl krizės sureguliavimo. Kol kas nė viena pusė nenori nusileisti. Abi reikalauja, kad smurtas liautųsi, bet padėtis išlieka įtempta.

Trečiadienio kronika: penki žuvę žmonės, derybų su V.Janukovyčium pradžia, įsteigta Liaudies Rada.

VIDEO: Tiesiogiai iš Kijevo

Naktį Kijeve – jokių ypatingų poslinkių. Iš fejerverkų apšaudomos milicijos pajėgos gesino degančius autobusus ir padangas.

Aikštėje prieš „Dinamo“ stadioną jaunuolių būrys iš degančių padangų suformavo ugnies sieną – kad neprasiveržtų milicija ir „Berkut“.

Hruševskio gatvėje aktyvistai suremontavo katapultą – iš jos likučių sumontavo įrenginį, panašų į laidynę.

Jėgos padalinių žiedas aplink Marijos parką siaurėja, čia atvežta papildomos karinės technikos.

Papildyta 7.30 val. Portalas lenta.ru praneša, kad ketvirtadienio rytą Kijeve „Berkut“ kariai suėmė ir sumušė Andrejų Kiseliovą – režisierių, filmavusį Ukrainos revoliuciją. Iš viso per neramumus Kijeve iki šiol nukentėjo ne mažiau nei 36 žurnalistai.

Papildyta 8.47 val. Hruševskio gatvėje šalia Maidano aktyvistų barikados užsidegė šešių aukštų namas.

Iš degančio namo opozicionieriai išvedė moterį. Po to vėl grįžo prie savo veiksmų: šaudo fejerverkus, daužo tuščias metalines statines, keldami kurtinantį triukšmą.

Papildyta 12.13 val. Paskelbtos teismo medicinos išvados: žuvęs Maidano kovotojas Jurijus Verbickis mirė nuo peršalimo. Jis buvo pagrobtas ir sumuštas nepažįstamų asmenų. Vėliau paliktas per šaltį miške.

25 žmonės, kurie buvo sužeisti per protestuotojų ir milicijos susirėmimus Kijevo centrinėje Hruševskio gatvėje, per pastarąsias 24 val. kreipėsi pagalbos į medikus, sakė Kijevo administracijos atstovas, remdamasis sveikatos apsaugos departamento duomenimis.

25 protestuotojai Hruševskio gatvėje nuo sausio 22 dienos 6 val. ryto iki sausio 23 dienos 6 val. ryto paprašė greitosios pagalbos automobilių komandų suteikti jiems pagalbą dėl sužeidimų.

Kaip rodo naujausi pranešimai, 12 žmonių dėl įvairių sužeidimų buvo paguldyti į ligonines.

Iš viso nuo sausio 19 dienos 16 val. į medikus pagalbos kreipėsi 157 protestuotojai, kurių 72 buvo paguldyti į ligonines.

Trečiadienį vakare opozicijos lyderiai Nepriklausomybės aikštėje kalbėjo, kad per riaušes iš viso žuvo penki žmonės.

Nacionalinė pasipriešinimo būstinė tvirtina, kad daug sužeistųjų atsisakė medikų pagalbos, nes baiminosi milicijos persekiojimo

Papildyta 12.56 val. V.Klyčko kviečia laikytis paliaubų iki 20 val.

Ukrainos opozicijos lyderis, buvęs pasaulio sunkiasvorių bokso čempionas Vitalijus Klyčko ketvirtadienį paragino protestuotojus prieš numatytas derybas su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi laikytis paskelbtų aštuonių valandų paliaubų.

„Iki 20 val. (ir Lietuvos laiku) sugrįšiu pas jus ir informuosius apie derybų rezultatus“, – protestuotojams sakė V.Klyčko, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

„Neišardykite barikadų, tačiau iki derybų pabaigos elkitės ramiai“, – sakė jis.

Papildyta 15.24 val. Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius patikino Europos Komisijos pirmininką Jose Manuelį Barroso, jog neketina įvesti šalyje nepaprastosios padėties, kad pažabotų smurtinius protestus Kijeve, ketvirtadienį pranešė Komisija.

Per pokalbį telefonu V.Janukovyčius „patikino J.M.Barroso, jog nenumatyta įvesti nepaprastąją padėtį Ukrainoje“, sakė Europos Komisijos atstovas spaudai Olivier Bailly.

J.M.Barroso savo ruožtu paragino V.Janukovyčių „pradėti dialogą aukščiausiu lygiu“ prieš tolesnes derybas vėliau ketvirtadienį su opozicijos lyderiais Kijeve.

Papildyta 16.21 val. Ukrainiečiai, gyvenantys vakarinėje šalies dalyje, skundžiasi, kad nebegali įsigyti traukinių bilietų į Kijevą.

Kol Maidane stengiamasi laikytis paliaubų, kituose Ukrainos miestuose išlieka didelė įtampa. Pavyzdžiui Rovne (vakarų Ukraina) gyventojai šturmu užėmė Apskrities administracijos pastatą. Opozicionieriai reikalauja, kad atsistatydintų gubernatorius Vasilijus Bertaša. Taip pat reikalauja, kad V.Janukovyčius patrauktų savo karius nuo Maidano.

Kiek anksčiau panašiu būdu užimta ir Lvovo apskrities administracija. Jos vadovas Olegas Sago parašė atsistatydinimo pareiškimą. Bet vėliau jį paskelbė negaliojančiu.

V.Janukovyčius paragino Rados pirmininką sušaukti neeilinę sesiją politinei krizei išspręsti

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pasiūlė Aukščiausiosios Rados pirmininkui Volodymyrui Rybakui sušaukti neeilinę parlamento sesiją, kad nedelsiant būtų sureguliuota politinė krizė.

„Jūs žinote, kad masinius neramumus, vykusius pastaruoju metu, lydėjo smurtas, padegimai, liejosi kraujas. Šiandien padėtis reikalauja nedelsiant imtis sureguliavimo. Prašyčiau jūsų pakviesti deputatus susirinkti ir aptarti šitą padėtį“, – sakė valstybės vadovas, susitikęs su parlamento pirmininku, sakoma prezidento tinklalapyje.

V.Rybakas atsakė esąs pasirengęs pasirašyti potvarkį, kad būtų surengta neeilinė parlamento sesija išeities iš krizės būdams apsvarstyti.

„Manau, kad šiandien aš jau pasirašysiu tokį potvarkį, ir (kitos) savaitės pradžioje mes pakviesime Aukščiausiosios Rados deputatus, kad būtų išnagrinėti visi klausimai, kurie šiandien iškyla“, – sakė V.Rybakas susitikime su prezidentu.

Papildyta 18.33 val. Lvovo meras Andrejus Sadovas pasmerkė smurtą. Jis teigė, kad miestas gedi žuvusiųjų ir visos išlaidos, susijusios su aktyvisto, Lvovo gyventojo Jurijaus Verbytskio laidotuvėmis, bus padengtos miesto. Jis taip pat paprašė miesto gyventojų neblokuoti viešojo transporto tam, kad būtų užtikrinta, jog moterys ir vaikai, kurių vyrai paliko Kijevą, galėtų pasiekti gydytojus viešuoju transportu.

„Geros sveikatos visiems. Šlovė Ukrainai. Šlovė herojams!“, – pridūrė jis.

VIDEO: Lvovo meras kreipėsi į miesto gyventojus

V.Janukovyčius ragina Rytų ir Vakarų politikus liautis kariavus dėl Ukrainos

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius paprašė Rytų ir Vakarų šalių politikus liautis kovojus dėl įtakos jo šaliai.

„Kuo gali mums padėti Vakarų ir Rytų politikai? Jie turi nutraukti tarpusavio kovą už Ukrainą, – pareiškė jis. – Mūsų liaudis pati susidoros su tomis problemomis, kurias dabar išgyvename“.

„Mes, žinoma, dėkingi už gerus ketinimus, bet atvirai sakome, kartais už gerų ketinimų slypi paprasčiausia kova už įtaką Ukrainai. Mūsų valstybė nepriklausoma. Mes norime ir galime patys spręsti savo šalies likimą“, – sakoma V.Janukovyčiaus komentaruose, kuriuos ketvirtadienį gavo naujienų agentūra „Interfax“.

Ukrainos prezidentas taip pat sakė nurodęs teisėsaugos organams nedelsiant patikrinti faktus apie žurnalistų sulaikymą ir paleisti juos.

„Žurnalistai atlieka savo profesinę pareigą ir aplinkybių dėka patenka į įvairias situacijas. Prašau supratingai į tai žiūrėti ir pagal galimybes padėti žurnalistų darbui“, – sakė V.Janukovyčius.

Žurnalistų jis paprašė „atsižvelgti į aplinkybes, kuriomis jiems tenka vykdyti savo profesines pareigas ir proceso sudėtingumą“.

Papildyta 18.52 val. Pranešama, kad opozicijos lyderiai Vitalijus Klyčko ir Arsenijus Jaceniukas atvyko pas prezidentą Viktorą Janukovyčių. Jie turėtų aptarti šalį ištikusią krizę. 

Papildyta 19.47 val. ES diplomatijos vadovė vyks į Kijevą

ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton ketvirtadienį pasakė, kad kitą savaitę protestų apimtame Kijeve susitiksianti su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi ir opozicijos lyderiais.

Pranešime apie būsimą kelionę C.Ashton pažymi, kad dialogas yra vienintelis būdas išvengti padėties pablogėjimo.

„Duris dialogui ir politiniam sprendimui reikia laikyti atviras“, – pabrėžė ji.

Papildyta 20.41 val. Lenta.ru praneša, kad protestuotojai šturmavo ir Čerkasų miesto administracijos pastatą. Prie šio pastato susirinko apie du tūkstančiai žmonių. Gazeta.ua skelbia, kad minią bandyta atbaidyti, apliejant ją vandeniu.

Skelbiama, kad šiuo metu į Maidaną plūsta žmonės. Jų esą yra apie 50 tūkst. Jie laukia, kuo pasibaigs opozicijos lyderių ir prezidento V.Janukovyčiaus derybos.

Ukrainos spauda praneša ir apie dar vieną žmogų, kuris buvo pašautas Kijeve. Jo būklė kritinė.

Papildyta 21.52 val. Lenta.ru informuoja, kad šturmuotas ir Ternopilio miesto administracijos pastatas.

Papildyta 23.25 val. V.Janukovyčiaus susitikimas su opozicijos lyderiais baigėsi.

Vitalijus Klyčko tikisi aktyvaus „demokratinės visuomenės“ bendradarbiavimo, praneša portalas Kyivpost.com. Ukrainos opozicines partijos „Udar“ lyderis, Aukščiausiosios Rados parlamentaras, teigė prašęs demokratinių valstybių valdžios atstovų ir pasaulio bendruomenės didinti spaudimą dabartinės Ukrainos valdžios institucijoms, siekiant sustabdyti „terorą prieš tautą“.

Tuo metu, Olehas Tiahnibokas, vienas iš opozicijos lyderių, pranešė, kad „po derybų su V.Janukovyčiumi reikia pasitarti su visuomene“. Esą nuo šio pasitarimo priklausys, kokiu keliu toliau bus žengiama.

Kaip skelbia Unian.net, po susitikimo su Ukrainos prezidentu kitas opozicijos lyderis Arsenijus Jaceniukas sakė, kad jų „tikslas buvo sustabdyti kraujo praliejimą ir yra didelė galimybė, kad tai bus pasiekta.“

Papildyta 23.55 val. Portalas Unian.net skelbia, kad per Čerkasų miesto administracijos pastato šturmą sunkiai sužeista moteris. Jai ant galvos iš trečio aukšto nukrito vazonas. Jos būklė kritinė.

„Kijeve yra kriminalinė struktūra, grobianti žmones ir daranti kitus nusikaltimus“, – pareiškė buvęs Kijevo Vyriausiosios vidaus reikalų valdybos viršininkas Vitalijus Jarema. Tai jis pareiškė ketvirtadienį kalbėdamas per Espreso.tv. Anot jo, šią struktūrą sudaro apie du šimtus žmonių ir ji dengiama milicijos.

Opozicija su prezidentu V.Janukovyčiumi sutarė, kad bus baigta konfrontacija, o visi sulaikytieji bus išlaisvinti. Apie tai V.Klyčko, anot Espreso.tv, pareiškė barikadose Hruševskio gatvėje.

Anot V.Klyčko, vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharčenka ir prezidentas V.Janukovyčius nutraukia jėgos veiksmus ir viešai paskelbs apie visų sulaikytųjų išlaisvinimą. Savo ruožtu, protestuotojai taip pat turėtų susilaikyti nuo jėgos panaudojimo. 

Transliacija iš Kijevo centro

Live streaming video by Ustream

Live streaming video by Ustream

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius