-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vizito į Šanchajų išvakarėse Vladimiras Putinas bando įsiteikti Kinijai

Maskvos ir Vakarų santykiuose tvyrant įtampai dėl krizės Ukrainoje, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vyksta į Kiniją stiprinti ryšių su šia komunistine valstybe.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Interviu kinų žiniasklaidai, kurį pirmadienį, likus dienai iki V.Putino vizito į Šanchajų, paskelbė Kremlius, Rusijos vadovas sakė, kad Maskvai santykiai su Kinija yra pagrindinis prioritetas.

V.Putinas pabrėžė, kad susitarimas dėl rusiškų gamtinių dujų eksporto į Kiniją beveik parengtas pasirašyti, ir pridūrė, kad jis leis Rusijai diversifikuoti dujų eksporto maršrutus, o Kinijai – patenkinti augantį energijos poreikį.

Rusija, kuri patenkina beveik trečdalį Europos dujų poreikio, daug metų derasi su Kinija dėl naujos dujų sutarties.

Pastaraisiais metais Rusija ėmėsi žingsnių suartėti su Kinija ir šios pastangos dar suintensyvėjo po to, kai Vakarai įvedė sankcijas rusų pareigūnams.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ ir „China National Petroleum Corp“ (CNPC) dar 2009 metais pasirašė pagrindų susitarimą, kuriame buvo numatyta, kad Rusija ateinančius tris dešimtmečius Kinijai kasmet parduos iki 70 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų.

Tačiau derybos įstrigo, abiem pusėms nesusitariant dėl dujų kainos.

Pastaraisiais metais Rusija ėmėsi žingsnių suartėti su Kinija ir šios pastangos dar suintensyvėjo po to, kai Vakarai įvedė sankcijas rusų pareigūnams dėl jų vaidmens Ukrainos krizėje.

Rusijos ir Kinijos tarpusavio prekyba 2013-aisiais išaugo 8,2 proc. ir sudarė 8,1 mlrd. JAV dolerių. Vis dėlto Rusija praėjusiais metais buvo tik septinta pagal dydį Kinijos eksporto partnerė ir nepapuolė į dešimtuką pagal importuotas prekes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius