Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

V.Janukovyčius atvyko į Maskvą su vizitu, kurio metu kaimynės viliasi „perkrauti“ savo santykius

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, kuris atėjo į valdžią žadėdamas „perkrauti“ santykius su Rusija, penktadienį su oficialiu vizitu atvyko į Maskvą.
Viktoras Janukovyčius (dešinėje) susitiko su Dmitrijumi Medvedevu.
Viktoras Janukovyčius (dešinėje) susitiko su Dmitrijumi Medvedevu. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Maskvoje ir Kijeve viliamasi, kad šis vizitas padės sumažinti ne vienus metus tarp kaimynių tvyrančią įtampą.

Praėjusią savaitę prezidentu prisaikdintas V.Janukovyčius per šį apsilankymą, kuris yra pirmasis Ukrainos valstybės vadovo vizitas į Maskvą per dvejus metus, turi susitikti su Rusijos vadovu Dmitrijumi Medvedevu ir ministru pirmininku Vladimiru Putinu, laikomu įtakingiausiu šalies lyderiu.

„Politinio dialogo intensifikacija yra tarp pagrindinių uždavinių“, – sakė šaltinis Kremliuje prieš V.Janukovyčiaus vizitą.

Daug kartų man buvo užduotas klausimas, kodėl aš važiavau pirmiausia į Briuselį? Nes į Briuselį buvau pakviestas kovo 1 dieną, o į Rusiją – kovo 5 dieną, – paaiškino Viktoras Janukovyčius„Šis, pirmasis po ilgos pertraukos, aukščiausio lygio susitikimas turi rimtai paskatinti plėtoti visą Rusijos ir Ukrainos santykių kompleksą, atkurti jų iš tikrųjų geros kaimynystės ir abipusiškai naudingą pobūdį“, – nurodė jis.

Tuo tarpu naujasis Ukrainos valstybės vadovas artėjant kelionei pareiškė nuomonę, kad jo vizitas paskatins radikaliai gerinti Kijevo ir Maskvos tarpusavio santykius.

„Tai bus staigus posūkis keisti santykius tarp mūsų šalių į gerąją pusę. Visomis kryptimis“, – sakė jis interviu agentūrai „Interfax“.

Būdamas Maskvoje Ukrainos lyderis, kaip tikimasi, apsvarstys visą spektrą dvišalių santykių, tarp jų tokius probleminius klausimus, kaip dujų.

„Aš esu įsitikinusi, kad susitarimų dėl dujų, dujų kainų ir bendradarbiavimo dujų transportavimo srityje klausimai bus būtinai iškelti“, – sakė anksčiau Ukrainos prezidento administracijos vadovo pirmoji pavaduotoja Irina Akimova.

Pastaruosius penkerius metus Maskvos ir Kijevo santykiai buvo įtempti, nes prie Ukrainos vairo stovėjęs V.Janukovyčiaus pirmtakas Viktoras Juščenka, kuris net nepateko į antrąjį Ukrainos prezidento rinkimų ratą, aktyviai siekė atvesti šalį į NATO.

Praėjusiais metais D.Medvedevas apkaltino V.Juščenką vykdant antirusišką politiką ir prisiekė, jog neturės su juo jokių reikalų. V.Janukovyčius, priešingai, seniai laikomas prorusišku politiku, kurio elektorato bazė yra rusakalbių gyventojų dominuojami pramoniniai Ukrainos rytai.

Savo inauguracinėje kalboje praėjusią savaitę V.Janukovyčius pareiškė, kad Ukraina „turi būti europietiška, jokiems blokams nepriklausanti valstybė“, leisdamas suprasti, jog nesieks šalies narystės NATO ar Rusijos vadovaujamuose kariniuose aljansuose.

Tačiau jis sušvelnino savo prorusišką įvaizdį, kai pirmojo užsienio vizito pirmadienį nuvyko į Briuselį, kur paskelbė, kad integracija į Europos Sąjungą ir toliau bus Ukrainos prioritetas.

Rusijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad Kremlius buvo nepatenkintas V.Janukovyčiaus sprendimu apsilankyti Briuselyje prieš vizitą į Maskvą. Kai kurie Ukrainos politikai ir ekspertai irgi nevienareiškiškai vertino tai, jog V.Janukovyčius pirmąjį vizitą surengė ne į Maskvą, o į Briuselį, nors net jo pirmtakas V.Juščenka, kaip prezidentas, pirmosios savo kelionės į užsienį vieta pasirinko Rusiją.

„Užsienio politikos prioritetu turi tapti santykiai su tomis valstybėmis, su kuriomis mes turime daugiausiai problemų, ir kur galima pasiekti kuo greitesnių ir akivaizdesnių rezultatų. Niekam nekelia abejonių, kad tokia šalis šiandien yra Rusija. Ir važiuoti pirmiausia reikia į Maskvą“, – sakė partijos „Stiprioji Ukraina“ lyderis, buvęs kandidatas į prezidentus Serhijus Tihipka.

„Europos Sąjungos sostinėje naujasis prezidentas negaus nieko, išskyrus galimybes parodyti, kad jis priimtinas Vakarams. Nė vienas Ukrainą domimų klausimų santykiuose su ES – bevizis režimas, laisvosios prekybos zona, darbo migrantų teisių gynimas – negali būti išspręsti be ilgų derybų su ES šalių lyderiais“, – pabrėžė jis.

Drauge pats V.Janukovyčius pažymėjo, kad yra paprastas tokio jo pirmųjų vizitų grafiko paaiškinimas. „Daug kartų man buvo užduotas klausimas, kodėl aš važiavau pirmiausia į Briuselį? Nes į Briuselį buvau pakviestas kovo 1 dieną, o į Rusiją – kovo 5 dieną. Jeigu būtų buvę atvirkščiai, aš būčiau važiavęs iš pradžių į Rusiją, – pareiškė jis interviu agentūrai „Interfax“.

Penktadienio derybose veikiausiai nebus išvengta trinties dėl gamtinių dujų – V.Janukovyčius siekia, kad būtų peržiūrėti Maskvos ir Kijevo susitarimai dėl dujų ir Ukrainai, kuriai skaudžiai smogė pasaulinė ekonomikos krizė, ir būtų nustatyta mažesnė dujų kaina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius