-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiro Putino siųsti žudikai medžioja ir kankina Kremliaus kritikus Vakaruose

Strasbūre gyvenantis 68 m. čečėnas Saidas Eminas Ibragimovas turėjo dėl ko nerimauti. XX a. dešimtojo dešimtmečio pradžioje jis buvo atsiskirti nuo Rusijos siekusios Čečėnijos vyriausybės ministras, o rugsėjį Tarptautiniam baudžiamajam teismui įteikė ieškinį, kuriame karo nusikaltimų vykdymu apkaltino Kremliaus šeimininką Vladimirą Putiną. Rugpjūtį čečėnas tapo Rusijos slaptųjų tarnybų agentų auka ir buvo žiauriai kankintas. Suaktyvėjusi V.Putino parankinių veikla kelia nerimą į Vakarus pabėgusiems Kremliaus kritikams.
Saidas Eminas Ibragimovas
Saidas Eminas Ibragimovas / youtube.com stopkadras

S.E.Ibrahimovas teigia, jog jam prireikė penkerių metų, kad surinktų visus įrodymus apie dviejuose Čečėnijos karuose atliktus Rusijos nusikaltimus. Buvęs Čečėnijos ministras išvyko į Prancūziją 2001 m. Net ir išvykęs į Vakarus, jis tęsė kovą su V.Putino režimu, taip pat organizavo bado streikus ir protestus prie Europos Parlamento pastato Strasbūre.

Vieną rugpjūčio dieną jam sėdint ant sulankstomos kėdės Strasbūre prie upės, jis išgirdo šlamesį tarp medžių. Nespėjęs atsisukti, S.E.Ibrahimovas pajuto smarkų smūgį į pakaušį, po kurios neteko sąmonės.

Atsipeikėjęs jis suprato, jog jo akys užrištos, o šalia stovi trys rusiškai kalbantys vyrai. Pradžioje ramiu tonu jie paragino S.E.Ibrahimovą „baigti „prezidento šmeižimą“, o kai S.E.Ibrahimovas pareiškė, jog „žudikų neklauso“, vyrai jį pradėjo mušti ir kankinti. Visa tai tęsėsi dvi dienas.

Tikėtini V.Putino agentai į jį gesino cigaretes ir metaliniais spygliais badė blauzdas.

Buvęs Čečėnijos ministras teigia, jog vyrai kalbėjo su Maskvai būdingu akcentu, o jų pareiškimai ir veiksmai leidžia spėti, kad jie – Rusijos spec. tarnybų agentai.

Praėjus dešimčiai dienų po pagrobimo, S.E.Ibrahimovas „Time“ žurnalistams sutiko parodyti žaizdas, kuriomis nusėtas visas jo kūnas. V.Putino agentai į jį gesino cigaretes ir metaliniais spygliais badė blauzdas.

Pastaruoju metu Vakaruose itin suintensyvėjo Rusijos specialiųjų tarnybų veikla. Tai kelia nerimą nuo V.Putino režimo į Vakarus pabėgusiems Kremliaus kritikams. Šiuo metu net ir Berlyne, Londone ar Vienoje gyvenantys V.Putino priešininkai nesijaučia saugūs.

Rugpjūtį Rusijos pareigūnai oficialiai atsisakė bendradarbiauti su Didžiosios Britanijos teisėsauga tiriant 2006 m. poloniu nunuodyto buvusio Rusijos FSB agento Aleksandro Litvinenkos bylą. Gulėdamas mirties patale, A.Litvinenka, kuris apkaltino V.Putiną masinėmis žudynėmis sprogdinant namus Maskvoje ir kituose miestuose, teigė, jog jo nužudymo užsakovas ir yra Rusijos prezidentas. 

Buvęs Čečėnijos ministras teigia, jog vyrai kalbėjo su Maskvos akcentu, o jų pareiškimai ir veiksmai leidžia spėti, kad jie – Rusijos vyriausybės agentai.

„Jeigu Putinas nuspręs su manimi fiziškai susidoroti, man nebus lengva išgyventi, net ir Europoje“, – teigia buvęs naftos bendrovės „Jukos“ vadovas Michailas Chodorkovskis, kuris praleido dešimtmetį V.Putino kalėjime Rusijoje.

Vakarų Europos šalių pareigūnai teigia, kad apie didelę Rusijos agentų atliekamų nusikaltimų dalį nėra pranešama arba jie nėra identifikuojami.

„Rusijos saugumo tarnyba turi daug įgaliotinių, kurie šiuo metu yra labai aktyvūs Vakaruose“, – teigia buvęs Prancūzijos karinės žvalgybos agentūros karininkas Arnaud Danjeanas. Jis pažymi, kad S.E.Ibrahimovo užpuolimas, pagrobimas ir kankinimas, nėra naujiena Rusijai. 

„Kuomet buvęs KGB agentas yra valstybės galva, nenuostabu, kad tokie dalykai vyksta“, – sakė A.Danjean'as.

„Kai buvęs KGB agentas yra valstybės galva, nenuostabu, kad tokie dalykai vyksta“, – sakė A.Danjeanas.

S.E.Ibrahimovas tiki, jog V.Putinas siekia įbauginti kuo daugiau Kremliaus nemalonę užsitraukusių žmonių, pasitraukusių į Vakarus. 

„Rusijos agentai siekia parodyti, kad jie gali pasiekti bet ką ir bet kur. Niekas jų negali sustabdyti“, – teigė S.E.Ibrahimovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius