Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 02 12 /15:53

Vokietijoje prezidentu išrinktas Frankas Walteris Steinmeieris

Vokietijos parlamento asamblėja didžiąją balsų dauguma šalies prezidentu išrinko Franką Walterį Steinmeierį. Buvęs užsienio reikalų ministras F.W.Steinmeieris prezidentu buvo išrinktas sekmadienį 931 balsu iš 1260. Vokietijos prezidentą renka speciali 1260 narių asamblėja iš 630 žemųjų parlamento rūmų atstovų bei tiek pat šešiolikos federacinių žemių atstovų.
Frankas Walteris Steinmeieris
Frankas Walteris Steinmeieris / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Vokietija Rinkimai

Vokietijos prezidentas beveik neturi vykdomųjų galių, tačiau yra laikomas svarbiu moraliniu autoritetu. Naujasis prezidentas pakeis 77 metų Joachimą Gaucką, kuris nusprendė nesiekti antros prezidento kadencijos dėl savo amžiaus.

F.W.Steinmeierį remia kanclerės Angelos Merkel vedama „didžioji koalicija“, kurią sudaro centro dešinės ir centro- kairės partijos. A.Merkel vadovaujama CDU ir partijos jaunesnieji partneriai socialdemokratai kartu turi 923 vietas.

Manoma, kad balsavimas dėl prezidento yra paskutinis šios „didžiosios koalicijos“ vienybės aktas prieš rugsėjį vyksiančius parlamento rinkimus, kuriuose A.Merkel sieks ketvirtos kanclerės kadencijos.

Socialdemokratas F.-W.Steinmeieris yra vienas populiariausių politikų Vokietijoje. Jis buvo buvusio kanclerio Gerhardo Schroederio administracijos vadovas ir vienas iš 2003 metų ekonominių reformų ir socialinių išmokų mažinimo paketo architektų.

A.Merkel vyriausybėje jis du kartus ėjo užsienio reikalų ministro pareigas – 2005-2009 metais ir nuo 2013 metų iki šių metų.

61 metų F.-W.Steinmeieris yra labai diplomatiškas, tačiau per JAV prezidento rinkiminę kampaniją smarkiai kritikavo Donaldą Trumpą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius