Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijoje daugiau kaip 100 tūkst. žmonių dalyvavo protestuose prieš ultradešiniųjų AfD

Daugiau kaip 100 tūkst. žmonių dalyvavo visoje Vokietijoje šeštadienį vykusiuose protestuose prieš kraštutinių dešiniųjų partiją AfD, kuri sukėlė pasipiktinimą paaiškėjus, kad šios partijos nariai ekstremistų susitikime svarstė masinės deportacijos planus.
IMAGO/Florian Gaul / IMAGO/greatif
IMAGO/Florian Gaul / IMAGO/greatif

Eitynėse Frankfurte – Vokietijos finansų centre – dalyvavo apie 35 tūkst. žmonių, palaikiusių raginimą „Ginti demokratiją – Frankfurtas prieš AfD“.

Maždaug tiek pat žmonių, kai kurie nešini plakatais su užrašais, pavyzdžiui, „Naciai lauk“, dalyvavo proteste šiauriniame Hanoverio mieste.

Protestai taip pat vyko tokiuose miestuose kaip Braunšveigas, Erfurtas ir Kaselis bei daugelyje mažesnių miestų.

Iš viso nuo penktadienio iki sekmadienio vakaro demonstracijos rengiamos maždaug 100 vietovių visoje Vokietijoje, įskaitant Berlyną, kur eitynės numatomos sekmadienį.

Pasipriešinti AfD žmones ragino ne tik politikai, bet ir bažnyčios, ir net Bundeslygos treneriai.

Susitelkimo prieš kraštutinių dešiniųjų partiją bangą sukėlė žurnalistinių tyrimų tinklalapio „Correctiv“ sausio 10 dieną paskelbtas pranešimas, kuriame buvo atskleista, kad AfD nariai susitikime su ekstremistais aptarė imigrantų ir "neasimiliuotų piliečių" išsiuntimą iš šalies.

Tarp šių pokalbių dalyvių buvo ir Martinas Sellneris (Martinas Zelneris), vadovaujantis Austrijos ekstremistiniam identitariniam judėjimui, kuris pritaria vadinamajai didžiojo pakeitimo sąmokslo teorijai, teigiančiai, kad nebaltaodžiai migrantai rengia sąmokslą, siekdami pakeisti „vietinius“ baltaodžius Europos gyventojus.

Žinia apie tokį susitikimą sukėlė šoką Vokietijoje tuo metu, kai AfD sparčiai kyla visuomenės nuomonės apklausose, likus vos keliems mėnesiams iki trijų svarbių regioninių rinkimų Rytų Vokietijoje, kur parama šiai partijai yra didžiausia.

Prieš imigraciją nusistačiusi partija patvirtino, kad jos nariai dalyvavo susitikime, bet neigė, kad ėmėsi M. Sellnerio propaguojamo „remigracijos“ projekto.

Tačiau pagrindiniai politikai, tarp jų ir kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas), kuris praėjusį savaitgalį prisijungė prie demonstracijos, sakė, kad bet koks planas išsiųsti imigrantus ar piliečius yra „išpuolis prieš mūsų demokratiją, o kartu ir prieš mus visus“.

Jis paragino „visus pasisakyti už sanglaudą, toleranciją ir mūsų demokratinę Vokietiją“.

Opozicinės konservatorių partijos CDU lyderis Friedrichas Merzas (Frydrichas Mercas) socialiniame tinkle „X“ parašė, jog „labai džiugu, kad tūkstančiai žmonių taikiai demonstruoja prieš dešinįjį ekstremizmą“.

Tačiau, be AfD narių, susitikime netoli Potsdamo, kurį mini „Correctiv“, dalyvavo ir du CDU griežtosios dešiniosios linijos frakcijos „Werteunion“ nariai.

Kilus pasipiktinimui dėl susitikimo Potsdame, "Werteunion" lyderis Hansas-Georgas Maassenas (Hansas Georgas Masenas) šeštadienį pareiškė, kad frakcija nusprendė atsiskirti nuo CDU.

Anot frakcijos, jai priklauso apie 4 tūkst. narių, daugelis kurių iš pradžių buvo CDU arba CSU – CDU seserinės partijos Bavarijoje – nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius