-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos parduotuvėms uždrausta dirbti sekmadieniais

Vokietijos konstitucinis teismas antradienį nusprendė, kad gruodžio sekmadieniais parduotuvės turi būti uždarytos, praneša „Welt“.
Užrašas ant parduotuvės vitrinos Berlyne skelbia, kad ji per visus advento sekmadienius dirbs iki 18 val. vakaro.
Užrašas ant parduotuvės vitrinos Berlyne skelbia, kad ji per visus advento sekmadienius dirbs iki 18 val. vakaro. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Teismo sprendime pažymima, kad Vokietijos konstitucijoje garantuojamas poilsis sekmadieniais ir švenčių dienomis. Laiką tomis dienomis piliečiai gali skirti socialiniam gyvenimui, savišvietai ir kitiems asmeniniams poreikiams tenkinti.

Be to, parduotuvių darbas tokiomis dienomis, teismo nuomone, pažeidžia tikinčiųjų krikščionių teisę dalyvauti religinėse apeigose. Tokiu būdu teismas patenkino katalikų ir protestantų bažnyčių atstovų skundus.

Dar 2006 metais Vokietijoje buvo priimtas įstatymas, kuris leido parduotuvėms dirbti ne daugiau kaip šešis sekmadienius per metus. Paprastai keturi iš šešių tokių sekmadienių būdavo gruodžio mėnesį, kai vykdavo visuotiniai šventiniai išpardavimai. Pagal minėtą įstatymą parduotuvėms būdavo leista dirbti nuo 13 val. iki 20 val. dienos metu.

Tokia praktika papiktino ne tik krikščioniškąsias bendruomenes, bet ir daugelį profsąjungų. Darbo švenčių dienomis priešininkai teigia, kad „totalinė komercializacija“ griauna vokiškosios kultūros pamatus ir pažeidžia žmonių interesus.

Naujasis draudimas įsigalios tik 2010-aisiais. Be to, „išskirtinais atvejais“ bus palikta teisė atidaryti parduotuves ir sekmadieniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius