-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„WikiLeaks“ galimai įslaptintą vaizdo medžiagą perdavęs JAV karys perkeltas į Jungtines Valstijas

JAV karys, laikomas pagrindiniu įtariamuoju dideliame pastarojo meto skandale dėl įslaptintos informacijos nutekinimo, perkeltas iš Kuveito į Kvantiko jūrų pėstininkų bazę Jungtinėse Valstijose, kur jo laukia intensyvi apklausa.
Tinklalapio „Wikileaks“  medžiaga
Tinklalapio „Wikileaks“ medžiaga / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pentagonas pranešė, kad JAV karys, pirmos klasės eilinis 22–ejų Bradley E. Manningas, ketvirtadienio vakarą buvo atvežtas Virdžinijoje esančią karinę bazę, lydimas stiprios apsaugos. Anksčiau jis buvo laikomas Arifdžano karinėje stovykloje Kuveite.

B.E.Manningui jau pateikti kaltinimai pagal keturis straipsnius, susiję su įslaptintos vaizdo medžiagos perdavimu tinklalapiui „WikiLeaks“. Vaizdo įraše matoma viena JAV sraigtasparnio „Apache“ ataka Bagdade 2007 metų liepą, per kurią buvo nukauti keli asmenys.

Jis taip pat įtariamas prisidėjęs nutekinant tam pačiam portalui dešimtis tūkstančių įslaptintų dokumentų, susijusių su karu Afganistane.

Šią bylą pradėjo tirti Pentagonas ir JAV Federalinių tyrimų biuras (FTB), o JAV lyderiai ir Afganistano prezidentas Hamidas Karzai pasmerkė jautrios informacijos paviešinimą.

Afganistano vadovas išreiškė nerimą, jog paskelbus šią informaciją gali kilti pavojus afganistaniečiams informatoriams, kurių vardai minimi kai kuriuose dokumentuose.

Štabų vadų komiteto pirmininkas admirolas Mike'as Mullenas ketvirtadienį neslėpė įniršio dėl šio incidento, sakydamas, kad „WikiLeaks“ įkūrėjo Juliano Assange'o  rankos tikriausiai suteptos krauju.

„Ponas J.Assange'as gali sakyti tai, ką jis nori, apie didesnį gėrį, kurį, jo nuomone, daro jis ir jo šaltinis, tačiau tiesa yra ta, kad jų rankos jau gali būti suteptos kokio nors jauno kario ar afganų šeimos krauju“, – sakė M.Mullenas.

J.Assange'as teisino dokumentų paviešinimą pranešime, kurį penktadienį transliavo televizija CNN. Jis kritikavo M.Mulleną ir JAV gynybos sekretorių Robertą Gatesą, kurie pasmerkė „WikiLeaks“ veiksmus.

„Jų elgesys nepriimtinas. Mūsų nenutildys. Mes toliau tai skelbsime“, – tvirtino J.Assange'as.
JAV pareigūnai taip pat sakė nuogąstaujantys, jog dėl paskelbtų dokumentų gali kilti sunkumų renkant žvalgybos duomenis Afganistane, jeigu informatoriai manys, kad jų tapatybės gali būti paviešintos.

Prieštaringai vertinamo tinklalapio įkūrėjas sakė turįs vilčių, kad su Afganistanu susiję dokumentai paskatins diskusijas dėl šio karo. Jis taip pat nurodė, kad tinklalapis atidžiai patikrino, ar dokumentuose esama informatorių vardų ir kad ta medžiaga nebuvo paviešinta. „WikiLeaks“ šių metų balandį paskelbė nepagražintą kruvinos sraigtasparnio atakos vaizdo įrašą.

J.Assange'as pareiškė, kad B.E.Manningas yra „politinis kalinys“, taip pat kaltino Jungtines Valstijas, kad šios kalino karį Kuveite, siekdamos atskirti jį nuo išorinio pasaulio.

„WikiLeaks“ šių metų balandį paskelbė nepagražintą kruvinos sraigtasparnio atakos vaizdo įrašą, dėl kurio daugelyje šalių kilo pasipiktinimas ir buvo reikalaujama išmokėti kompensacijas nukautųjų artimiesiems.

Pranešama, kad 22 metų B.E.Manningas taip pat parsisiuntė daugiau nei 150 tūkst. diplomatinių pranešimų.

JAV pareigūnai negalėjo patvirtinti dienraščio „The Wall Street Journal“ pranešimo, jog turima įrodymų, siejančių B.E.Manningą su pastaruoju 92 tūkst. įslaptintų JAV karinių dokumentų, susijusių su operacijomis Afganistane 2004–2009 metais, paviešinimu.

Gynybos departamento pranešime sakoma, jog B.E.Manningą perkelti į Jungtines Valstijas pareikalauta „dėl potencialiai ilgo ikiteisminio arešto, nes kaltinimai sudėtingi, o tyrimas tebevyksta“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius