-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 30 /15:08

Ypatinga diena Nyderlanduose: prisaikdintas naujas karalius

Nyderlandų sosto įpėdinis 46-erių princas Willemas Alexanderis antradienį tapo šalies karaliumi, kai jo motina karalienė Beatričė pasirašė sosto atsisakymo aktą Amsterdame.
Nyderlandų karalius Willemas Alexanderis su mama Beatrix ir žmona karaliene Maxima
Nyderlandų karalius Willemas Alexanderis su mama Beatrix ir žmona karaliene Maxima / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Aš, karalienė Beatričė... atsisakau sosto savo sūnaus Willemo Alexanderio naudai“, – sakoma dekrete, kuris buvo perskaitytas prieš pasirašant per ceremoniją Amsterdamo karališkuosiuose rūmuose, kurią tiesiogiai transliavo televizija.

Karalienė susigraudino, atvykusi į ceremoniją, o dekreto pasirašymą stebėjo Willemas Alexanderis, karaliene tapusi jo sutuoktinė Maxima, kilusi iš Argentinos, bei vyriausybės nariai.

Maždaug 25 tūkst. žmonių minioje, susirinkusioje pagrindinėje Dambos aikštėje priešais rūmus, kurioje sosto perdavimo ceremonija buvo transliuojama didžiuliuose ekranuose, pakilo didelis triukšmas.

„Ačiū jums, Bea“ – skandavo žmonės, vadindami karalienę mažybiniu vardu.

Naujojo karaliaus ir karalienės trys dukros, tarp jų vyriausioji, dabar tapusi Oranės princese – devynmetė Catharina Amalia – dalyvavo šioje ceremonijoje, vilkėdamos vienodas geltonos ir baltos spalvos sukneles.

Pirmas karalius per šimtmetį

46 metų Willemas Alexanderis tapo pirmuoju Olandijos karaliumi nuo 1890 metų, taip pat naujos gana jaunų Europos monarchų bangos pradininku. Šioje ceremonijoje dalyvavo kai kurie kiti būsimieji karaliai ir karalienės, tarp jų Didžiosios Britanijos sosto įpėdinis princas Charlesas.

Nyderlandų karalius Willemas Alexanderis ir karalienė Maxima
Nyderlandų karalius Willemas Alexanderis ir karalienė Maxima

Dėl šių iškilmių Amsterdamo gatves ir kanalus užplūdo mažiausiai 800 tūkst. svečių – maždaug tiek pat, kiek šis miestas turi gyventojų – 75 metų karalienei Beatrix baigiant 33 metus trukusį valdymą.

Papildyta 15.04 val. Willemas Alexanderis buvo prisaikdintas, o ne karūnuotas netoli rūmų esančioje Niuvkerko (Naujojoje) bažnyčioje, kur bus surengta abejų parlamento rūmų sesija.

15 val. Lietuvos laiku naujasis karalius ir jo žmona, karalienė Maxima, įžengė į Niuvkverko bažnyčią. Willemas Alexanderis vilkėjo karališkąją mantiją. Ji naudojama per įžengimo į sostą ceremonijas nuo 1815 metų, nors per praeitą šimtmetį ji buvo bent du kartus taisoma ir keičiama – prieš jo motinos ir senelės intronizaciją.

Olandijos monarchai niekada nekarūnuojami, nes nesant valstybinės Bažnyčios, nėra dvasininkų, kurie galėtų atlikti karūnavimo ceremoniją. Tačiau per intronizacijos ceremoniją karūna stovės ant stalo greta Willemo Alexanderio kartu su kitomis regalijomis, sudarančiomis karūnos brangenybes. Karūna bus labiau simbolis nei tikslingai naudojama puošmena, ant karaliaus galvos ji nebus uždėta.

Willemas Alexanderis savo kalbą skyrė motinai, kurią gyrė už išlaikytą valdymo kryptį, nesivaikant populiarumo. Jis pažadėjo tęsti pradėtus darbus ir padėkojo mamai už nuostabius metus, dešimtmečius, kuriuos karalienė Beatričė padovanojo savo šaliai. Naujų pareigų karalius teigė besiimantis su dėkingumu.

 

15.21. val. Willemas Alexanderis prisiekė būti tautos karaliumi, saugoti Nyderlandų nepriklausomybę, ginti žmonių teises.

Miegojo aikštėje

Dambos aikštė, esanti priešais rūmus ir talpinanti 25 tūkst. žmonių, nuo ankstaus ryto buvo pilna sveikintojų, trokštančių bent akies krašteliu pamatyti naująjį karalių Willemą Alexanderį ir jo žaviąją 41 metų karalienę Maximą.

Kai kurie žmonės praleido naktį pagrindinėje Amsterdamo aikštėje, tikėdamiesi užsiimti vietą, iš kurios gerai matytųsi karališkųjų rūmų balkonas. Mieste susirinko daugybė džiugiai nusiteikusių žmonių iš visų Nyderlandų, o daugelis jų nešė Olandijos vėliavas.

Amsterdame buvo sutelkta per 10 tūkst. policininkų, o kinologai su specialiai dresuotais šunimis patikrino, ar Dambos aikštėje esančioje minioje nesama sprogmenų.

Policija nurodė, kad nuo pirmadienio buvo suimti 70 žmonių.

Pareigūnai trims dienoms uždarė Amsterdamo oro erdvę civiliniams skrydžiams ir griežtai uždraudė leisti bepiločius orlaivius. Ant namų stogų budėjo snaiperiai.

Monarchija Nyderlanduose yra populiari, tačiau kai kurie kelia klausimų dėl karališkosios šeimos išlaikymo kainos, o respublikonai siekia, kad karaliui mokamas neapmokestinamas 825 tūkst. (2,85 mln. eurų) atlyginimas būtų sumažintas.

Šį kartą Amsterdame buvo numatytos šešios vietos, kur galėjo protestuoti antirojalistai.

Tačiau respublikonai rezervavo tik vieną iš jų, planuodami surengti sarkastiškus protestus, ragindami dalyvius ateiti apsirengus baltai.

Vakarėlių liūtas ir alaus mėgėjas

Willemas Alexanderis, anksčiau garsėjęs kaip vakarėlių liūtas ir alaus mėgėjas, tapo pirmuoju šalies karaliumi po Willemo III, kuris mirė 1890 metais. Visą šį laiką soste buvo moterys.

Willemo Alexanderio žmona Maxima, iš Argentinos kilusi 41-erių bankininkė, tapo karaliene. Vakare karališkoji šeima stebės vandens spektaklį.

Willemas Alexanderis nori būti „karalius, kuris suvienija visuomenę, jai atstovauja ir ją paskatina“.

Apeigose dalyvavo karališkieji asmenys ir aukšto rango pareigas užimantys asmenys, tarp jų Didžiosios Britanijos princas Charlesas ir Kornvalio kunigaikštienė Camilla, Ispanijos princas Felipe ir princesė Letizia, Danijos princas Frederikas ir jo žmona. Atvyko ir Japonijos sosto įpėdinė princesė Masako, kuri pirmąkart išvyko į užsienį po to, kai prieš dešimtmetį pašlijo jos sveikata. Karūnavimo dienos išvakarėse svečiai rinkosi į iškilmingą vakarienę, skirtą karalienės atsistatydinimui.

Visoje šalyje planuojamos gatvės šventės. Manoma, kad vien Amsterdamo šventiniame šurmulyje dalyvauja apie milijonas žmonių.

Padėkojo tautai

Pirmadienį karalienė Beatričė padėkojo savo tautai, sakydama, kad tautos maldos suteikė jai stiprybės visus šiuos 33 metus.

Ji priminė savo 2002 metais mirusį vyrą, princą Clausą. Šis, anot karalienės, padėjo modernizuoti karališkuosius rūmus. Karaliene Bea vadinama monarchė teigė, kad jos partnerio pasirinkimas buvo geriausias jos sprendimas.

Būsimo karaliaus mama patikino, kad Willemas Alexanderis yra pasiruošęs užduotims, kurios jo laukia. Jis jau sakė, kad nori būti „karalius, kuris suvienija visuomenę, jai atstovauja ir ją paskatina“.

„Žmonės gali kreiptis į mane, kaip tik nori, kaip tik jausis patogiai“, – sakė Willemas Alexanderis. Dažnai gyventojai princą vadina tiesiog Alexu.

Atsistatydinimo „tradicija“

Karalienė Beatričė yra šeštoji Oranžo-Nasau dinastijos monarchė. Šios dinastijos atstovai šalį valdė nuo 19 amžiaus pradžios.

Beatričė buvo mėgstama ir mylima Nyderlandų gyventojų, tačiau jos atsistatydinimo tikėtasi ir konstitucinės krizės jis nesukels.

Pagal Nyderlandų įstatymus, monarchas turi mažai galių ir jo vaidmuo yra labiau reprezentacinis.

Olandijos monarchai niekada nekarūnuojami, nes nesant valstybinės Bažnyčios, nėra dvasininkų, kurie galėtų atlikti karūnavimo ceremoniją.

Pastaraisiais dešimtmečiais atsistatydinimas jau tapo tarsi tradicija. Beatričė mama, karalienė Juliana, iš sosto pasitraukė 1980 metais, per savo 71-ąjį gimtadienį, o jos senelė Wilhelmina sosto atsižadėjo 1948 metais, būdama 68-erių.

Willemas Alexanderis antradienį bus prisaikdintas 14 val. vietos laiku (15 val. Lietuvos laiku). Šventinį šurmulį temdo šeimos tragedija, jo brolis Friso jau daugiau kaip metus yra komos būsenos.

Linksmybės gatvėse

Balandžio 30-ąją, kai Nyderlanduose minima Karalienės diena, šalyje visuomet vyksta gatvės šventės, nors daugelis olandų pirmadienį atsiprašė iš darbo ir pradėjo nuoširdžiai linksmintis jau nuo pavakarės, gatvėse skambant orkestrų muzikai.

Tačiau šiemet Amsterdamo mieste rengiamas ypatingas šou, pažymint Willemo Alexanderio įžengimą į sostą ir 75 metų Beatričė atsistatydinimą po 33 metus trukusio valdymo.

Karališkoji šeima šalyje išlieka labai populiari: 78 proc. olandų palankiai vertina monarchiją, o pernai tokių buvo 74 procentai, rodo agentūros „Ipsos“ atlikta apklausa.

Tačiau šalies monarchai nebeturi politinės galios ir nebeskiria tarpininko, kuris rengia žvalgomąsias derybas formuojant vyriausybių koalicijas.

Amsterdamas jau švyti karališkąja oranžine spalva. Namai papuošti juostomis ir vėliavėlėmis; parduotuvių vitrinose išdėlioti apelsinų spalvos tortai, saldumynai, drabužiai ir gėlės, o daugelis besilinksminančių žmonių taip pat vilki karališkųjų spalvų drabužius.

„Antradienį bus ašarų“, – pareiškė Olandijos ministras pirmininkas Markas Rutte, pagerbdamas „neprilygstamą ponią, kuri valdė šią šalį ilgiau nei 30 metų“.

Vakare linksmybės tęsis, o prie istorinės Amsterdamo Ejo krantinės vyks paradas ant vandens.

Amsterdamas šventės dieną laukia mažiausiai 800 tūkstančių svečių, kurie užplūs oranžine, oficialia Nyderlandų karališkųjų rūmų spalva, išpuoštos sostinės gatves ir kanalus.

Saugumą mieste turėtų užtikrinti 10 tūkst. policijos pareigūnų,  kai kurie jų pirmadienį tikrino miestą su sprogmenų ieškančiais šunimis, siekdami užtikrinti oranžinės minios, kuri atvyks pasveikinti rūmų balkone pasirodysiančios karališkosios šeimos, saugumą.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius