Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemės drebėjimo Japonijoje aukų skaičius išaugo iki 62, oro sąlygos trukdo gelbėtojams

Japonijoje gelbėtojai trečiadienį ieško išgyvenusiųjų po galingo žemės drebėjimo, per kurį žuvo mažiausiai 62 žmonės, o valdžios institucijos perspėja dėl žemės nuošliaužų ir smarkaus lietaus.
KIM KYUNG-HOON / REUTERS
KIM KYUNG-HOON / REUTERS

Sausio 1 dieną įvykęs 7,5 balo žemės drebėjimas, sukrėtęs pagrindinėje Honšiū saloje esančią Išikavos prefektūrą, sukėlė daugiau nei metro aukščio cunamio bangas, didelį gaisrą, apgadino daug kelių.

Labiausiai nukentėjo prefektūros Noto pusiasalis, kur gaisras nusiaubė kelis šimtus pastatų, o keliuose miestuose, įskaitant Vadžimą ir Sudzu, daug namų virto griuvėsiais, rodo trečiadienį paskelbtos palydovinės nuotraukos.

Regiono vyriausybė trečiadienį pranešė, kad patvirtinta 62 žmonių žūtis ir kad sužeistųjų yra daugiau kaip 300, įskaitant 20 sunkios būklės žmonių.

Numatoma, kad gelbėtojams, kuriems trukdo požeminiai smūgiai ir prastos oro sąlygos, tikrinant griuvėsius aukų skaičius didės.

Vyriausybė pranešė, kad daugiau nei 31 800 žmonių buvo apgyvendinti laikinose prieglaudose.

„Nuo nelaimės praėjo daugiau nei 40 valandų. Gavome daug informacijos apie žmones, kuriuos reikia gelbėti, ir yra žmonių, laukiančių pagalbos“, – trečiadienį po nepaprastosios padėties darbo grupės posėdžio sakė šalies ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida).

„Vietos valdžios institucijos, policija, ugniagesiai ir kiti operatyviniai padaliniai deda gelbėjimo pastangas, o darbuotojų ir gelbėjimo šunų skaičius yra padidintas, – sakė jis. – Tačiau prašome jūsų nepamiršti, kad lenktyniaujame su laiku, ir toliau dėti visas pastangas gyvybėms išgelbėti, nes svarbiausia – žmonių gyvybės.“

„Visiškai arba beveik visiškai sugriauti“

Operacija tapo ypač skubi, Japonijos meteorologijos agentūrai (JMA) paskelbus perspėjimą dėl smarkaus lietaus regione.

„Iki trečiadienio vakaro būkite budrūs dėl nuošliaužų“, – nurodė agentūra.

Pakrantės Sudzu miesto meras Masuhiro Izumiya (Masuhiras Izumija) teigė, kad beveik neliko neapgadintų namų.

„Apie 90 proc. namų [mieste] yra visiškai arba beveik visiškai sugriauti [...]. Padėtis tikrai katastrofiška“, – sakė jis transliuotojui TBS.

Viena Šikos mieste esančioje prieglaudoje apsistojusi moteris televizijai „TV Asahi“ pasakojo dėl požeminių smūgių negalinti miegoti.

„Esu išsigandusi, nes nežinome, kada įvyks kitas drebėjimas“, – sakė ji.

Beveik 34 tūkst. namų ūkių Išikavos prefektūroje vis dar neturi elektros, o daugelyje miestų nutrūkęs vandens tiekimas, pranešė vietos komunalinių paslaugų bendrovė.

Visgi buvo atnaujintas greitųjų traukinių „Shinkansen“ ir greitkelių eismas. Prieš tai buvo įstrigę keli tūkstančiai keliautojų, kai kurie iš jų – beveik parą.

JAV geologijos tarnyba nurodė, kad žemės drebėjimo stiprumas siekė 7,5 balo, o JMA užfiksavo 7,6 balo stiprumą. Po drebėjimo buvo paskelbtas didelio cunamio pavojus. Iki trečiadienio ryto regioną sukrėtė daugiau nei 400 požeminių smūgių, pranešė JMA.

Mažiausiai 1,2 m aukščio cunamio bangos pasiekė Vadžimos miestą, o kitur buvo pranešta apie mažesnes bangas. Vėliau Japonija atšaukė visus perspėjimus dėl cunamio.

Japonijoje kasmet įvyksta šimtai žemės drebėjimų, tačiau didžioji dauguma jų nepadaro žalos.

Pernai paskelbtoje Japonijos vyriausybės ataskaitoje teigiama, kad nuo 2018 metų žemės drebėjimų skaičius Noto pusiasalio regione nuolat didėja.

Šalį itin sukrėtė 2011 metais prie šiaurės rytuose esančių krantų įvykęs galingas 9 balų stiprumo povandeninis žemės drebėjimas, sukėlęs cunamį, per kurį žuvo arba dingo apie 18,5 tūkst. žmonių.

Tuomet cunamis taip pat užliejo Fukušimos atominę elektrinę ir sukėlė vieną didžiausių pasaulyje branduolinių katastrofų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius