-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ženevoje prasidėjo naujas Sirijos taikos derybų raundas

Sirijos vyriausybės ir opozicijos delegatai pirmadienį Ženevoje pradėjo naują Jungtinių Tautų (JT) tarpininkaujamų derybų raundą.
Jungtinių Tautų pasiuntinys Lakhdaras Brahimi
Jungtinių Tautų pasiuntinys Lakhdaras Brahimi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Visgi mažai tikėtina, kad priešiškoms stovykloms pavyks rasti kompromisą po to, kai abi pusės apsikeitė kaltinimų lavina dėl savaitgalio smurto, kuris sutrikdė maisto tiekimą nuo pilietinio karo kenčiantiems civiliams gyventojams.

Derybose tarpininkaujantis JT ir Arabų Lygos pasiuntinys Lakhdaras Brahimi iš pradžių už uždarų durų atskirai susitiko su režimo ir opozicijos delegacijomis, norėdamas parengti darbotvarkę vėlesnėms diskusijoms.

Per pirmąjį priešiškų stovyklų derybų etapą, kuris baigėsi prieš dešimt dienų, nebuvo pasiekta jokių rezultatų, išskyrus tai, kad pavyko abi puses susodinti prie bendro stalo.

Opozicija tvirtina, kad šiomis derybomis siekiama susitarti dėl pereinamojo laikotarpio valdžios institucijos, kuri pakeistų prezidentą Basharą al Assadą.

Per laikotarpį nuo pirmojo derybų raundo smurto mastas išaugo visoje šalyje ir, kaip teigia aktyvistai, per jį žuvo beveik 2 tūkst. žmonių.

Tuo tarpu vyriausybės delegacija nori sutelkti dėmesį į pastangas pažaboti „terorizmą“, akivaizdžiai turėdama galvoje kovotojus, kurie siekia nuversti B.al Assadą.

L.Brahimi per pirmąjį derybų raundą praėjusį mėnesį siekė įtikinti abi puses sutarti dėl humanitarinės pagalbos pristatymo civiliams gyventojams, vildamasis, jog tokios pasitikėjimą skatinančios priemonės atvers kelią tolesnei pažangai derybose.

Tačiau derybininkams nepavyko sutarti netgi dėl tokių nedidelių žingsnių.

Praėjusią savaitę buvo sudarytas susitarimas trims dienoms nutraukti ugnį sukilėlių kontroliuojamuose Homso rajonuose, kad būtų saugiai evakuoti civiliai gyventojai, o į miestą galėtų įvažiuoti humanitarinės pagalbos konvojai.

Tačiau šeštadienį buvo apšaudyti į Homsą važiavę sunkvežimiai su atsargomis, o abi pusės kaltino vieną kitą įvykdžius šią ataką.

Sekmadienį humanitarinės pastangos buvo pratęstos ir iš Homso evakuoti daugiau 600 žmonių.

Smurtas praėjusią savaitę taip pat sutrikdė JT maisto paketų pristatymą į Jarmuko palestiniečių pabėgėlių stovyklą netoli Damasko.

Per laikotarpį nuo pirmojo derybų raundo smurto mastas išaugo visoje šalyje ir, kaip teigia aktyvistai, per jį žuvo beveik 2 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius