-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiniasklaidos magnatas Rupertas Murdochas atsiprašė dėl laikraščių vykdyto šnipinėjimo ir atleido du padėjėjus

Tarptautinės žiniasklaidos magnatas Rupertas Murdochas atsiprašė vieno iš jo bulvarinių laikraščių vykdyto nusikalstamo telefoninio šnipinėjimo aukų ir priėmė dviejų savo bendrovės „News Corp.“ aukštų vadovų – Rebekah Brooks ir Leso Hintono – atsistatydinimą.
Ruperto Murdocho atsiprašymas išspausdintas visuose Didžiosios Britanijos nacionaliniuose leidiniuose
Ruperto Murdocho atsiprašymas išspausdintas visuose Didžiosios Britanijos nacionaliniuose leidiniuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Retai kada kovoje pasiduodavęs R.Murdochas penktadienį perėjo prie naujos, taikesnės pozicijos, mėgindamas suvaldyti skandalą, krečiantį jo žiniasklaidos imperiją ir vis labiau artėjantį prie magnato sūnaus Jameso Murdocho.

Be kita ko, R.Murdochas asmeniškai atsiprašė vienos nužudytos moksleivės tėvų; šis žingsnis tikriausiai yra netiesioginis pripažinimas, jog 2002 metais bulvarinis laikraštis „News of the World“, kurio redaktorė tuo metu buvo R.Brooks, o L.Hintonas prižiūrėjo jo veiklą, iš tikrųjų šnipinėjo dingusios paauglės balso pašto pranešimus.

Būtent šis sunkus kaltinimas, prieš dešimt dienų mestas vieno konkuruojančio laikraščio, iš naujo pakurstė penkerių metų senumo skandalą, dėl kurio R.Murdochas galiausiai buvo priverstas uždaryti „News of the World“ – populiariausią Britanijoje sekmadieninį laikraštį. Taip pat žlugo jo 12 mlrd. JAV dolerių vertės planas supirkti visas pelningo palydovinio transliuotojo „BSkyB“ akcijas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rupertas Murdochas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rupertas Murdochas

Ši krizė susilpnino gniaužtus, kuriuose 80 metų R.Murdochas ilgiau nei tris dešimtmečius laikė Didžiosios Britanijos politiką. Šio įtakingo verlslininko palankumą siekė užsitikrinti daugelis vyriausybių vadovų – pradedant Margaret Thatcher, leiboristu Tony Blairu ir baigiant dabartiniu konservatorių premjeru Davidu Cameronu.

Dėl šio skandalo R.Murdochas taip pat buvo priverstas iš dalies atsižvelgti į visuomenės reikalavimus, kad jo bendrovių vadovai, kurie užėmė aukštas pareigas vystantis šią krizę sukėlusiems įvykiams, būtų patraukti atsakomybėn.

Nors R.Murdochas garsėja lojalumu savo artimiausiems pagalbininkams, penktadienį jam teko atleisti didelį pasitikėjimą įgijusią R.Brooks ir 52 metus kompanijai „News Corp.“ dirbusį veteraną L.Hintoną, kuris yra vienas iš JAV  leidybos ir verslo informacijos bendrovės „Dow Jones“, leidžiančios dienraštį „The Wall Street Journal“, aukštųjų vadovų.

Nebelikus šių darbuotojų, tikėtina, kad pagrindinis dėmesys nukryps į R.Murdocho sūnų ir numanomą jo įpėdinį Jamesą, kuris perėmė „News Corp.“ veiklą Europoje pačioje šios krizės pradžioje. Jis pripažino nurodęs sumokėti nukentėjusiesiems kompensaciją mainais į taikos sutartį, kai dar pakankamai neįsivaizdavo šio skandalo masto.

„Iš pradžių Brooks, o vėliau Hintonas buvo ugniasienės, saugančios Jamesą. Nekyla jokių klausimų, kad dabar jo eilė sėsti ant „karštosios kėdės“, – sakė Niujorko universiteto žurnalistikos profesorius Jeffas Jarvisas.

Ši krizė susilpnino gniaužtus, kuriuose 80 metų Rupertas Murdochas ilgiau nei tris dešimtmečius laikė Didžiosios Britanijos politiką.Ruperto Murdocho, kuris ateinantį antradienį kviečiamas atsakyti į Didžiosios Britanijos parlamento tyrėjų komiteto klausimus, tiesioginis atsiprašymas šį savaitgalį išspausdintas visuose nacionaliniuose laikraščiuose su antrašte „Mes atsiprašome“. Jo tekstą paskelbė „News Corp.“ padalinys Britanijoje „News International“.

„News of the World“ anksčiau vertėsi atsakomybės reikalavimu iš kitų. (Laikraštis) nesusidorojo, kai tai teko padaryti jam pačiam“, – žiniasklaidos magnatas rašo straipsnyje, kuris buvo pasirašytas „Nuoširdžiai, Rupertas Murdochas“.

„Atsiprašome dėl įvykusių rimtų nusižengimų. Labai atsiprašome dėl skausmo, kurį išgyveno nukentėję asmenys, – pridūrė jis. – Ateinančiomis dienomis, kai imsimės tolesnių konkrečių veiksmų, kad išspręstume šias problemas ir atitaisytume jų sukeltą žalą, mes jus vėl informuosime.“

R.Murdochas taip pat susitiko su Milly Dowler – 13-metės, kuri buvo pagrobta 2002 metais ir po šešių mėnesių rasta nužudyta – tėvais. Policija tiria, ar kas nors iš asmenų, bendradarbiavusių su „News of the World“, ne vien klausėsi į dingusios paauglės mobilųjį telefoną siųstų balso pašto žinučių, bet ir jas trindavo, kad atsirastų vietos naujoms.

Tokie veiksmai suklaidino mergaitės ieškančią policiją ir suteikė jos tėvams netikrų vilčių, jog jų dukra dar gali būti gyva. R.Brooks, kuriai dabar 43 metai, tuo metu buvo „News of the World“ redaktorė, tačiau ji neigė, jog tuo metu ką nors žinojo apie šiuos nusikalstamus laikraščio bendradarbių veiksmus.

„Jis atsiprašė daug kartų, – sakė Dowlerių šeimos advokatas Markas Lewisas. – Numanau, kad kas nors kitas atsiprašinėdamas buvo tiek kartų susigriebęs rankomis už galvos.“

Baigiantis prekybai „Nasdaq“ akcijų biržoje, „News Corp.“ akcijos buvo pabrangusios 1,33 procento.

Taikiklyje – Britanijos premjeras

Savo leidėjo – 67 metų L.Hintono – atsistatydinimą „The Wall Street Journal“ sutiko neramia tyla ir aikčiojimais, nors jau anksčiau brendo įsitikinimas, kad jis gali būti pašalintas dėl nusižengimų, kuriuos padarė „News International“, kai šiai bendrovei dar vadovavo jis, o ne R.Brooks.

„Su sielvartu stebėjau iš Niujorko, kaip klostosi „News of the World“ istorija, – L.Hintonas rašo savo atsistatydinimo rašte. – Nesvarbu, kad nežinojau, kas tuo metu tikriausiai vyko – esant šioms aplinkybėms, jaučiu, kad man dera atsistatydinti iš „News Corp.“ ir atsiprašyti tų, kuriuos įskaudino „News of the World“ veiksmai.“

Per šią savaitę vykusius audringus debatus vienas parlamento narys Rupertą Murdochą pavadino „vėžiu ant politikos kūno“.R.Brooks kurį laiką priešinosi spaudimui, tačiau galiausiai atsistatydino iš „News International“ vadovės pareigų, kai vienas iš svarbiausių „News Corp.“ akcininkų, Saudo Arabijos princas Al Waleedas bin Talalas, pareiškė, kad ji turi trauktis.

Buvusi „News of the World“ ir populiaraus bulvarinio dienraščio „The Sun“ redaktorė buvo Ruperto Murdocho favoritė. Magnatas vos prieš kelias dienas vadino ją svarbiausia savo pagalbininke.

Vietoje R.Brooks jis paskyrė „News Corp.“ veteraną Tomą Mockridge'ą, kuris pastaruosius aštuonerius metus vadovavo palydovinei televizijai „Sky Italia“.

Prieš atsistatydinant šiems dviem vadovams, R.Murdochas gynė jų veiksmus per šią krizę, duodamas interviu „The Wall Street Journal“.

Tąsyk R.Murdochas minėjo, kad buvo padaryta „nedidelių klaidų“ ir atmetė kai kurių akcininkų iškeltas prielaidas, jog jis veikiausiai parduos pradėjusį braškėti laikraščių leidybos verslą, ant kurio buvo pastatyta jo imperija, tačiau atnešusį tik nedidelį pelną.

Tačiau jau kitą dieną magnatas pakeitė poziciją, matyt siekdamas pagaliau užgesinti šį skandalą, o jo atsiprašymai ir rankų grąžymas, regis, turėjo padėti sutvirtinti ne vien jo bendrovių reputaciją.

Šis skandalas labai paveikė premjerą D.Cameroną, kuris kritikuojamas dėl asmeninių ryšių su R.Brooks, taip pat dėl to, kad buvo nusamdęs savo padėjėju ryšiams su žiniasklaida kitą buvusį „News of the World“ redaktorių.

D.Cameronas penktadienį patyrė dar vieną smūgį, kai vienas jo padėjėjas papasakojo, jog premjeras su savo buvusiu atstovu Andy Coulsonu buvo susitikęs šių metų kovą – praėjus dviem mėnesiams po to, kai pastarasis atsistatydino.

Antradienį R.Murdocho laukia susitikimas su įstatymų leidėjais, kai parlamento žiniasklaidos reikalų komiteto nariai klausinės jį, jo sūnų Jamesą ir R.Brooks.

Tuo tarpu per šią savaitę vykusius audringus debatus vienas parlamento narys R.Murdochą pavadino „vėžiu ant politikos kūno“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius