-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Pasikeitė pavardę ir vaikšto tarp jūsų vaikų“: Rusijoje karas išlaisvino žmogžudžius ir prievartautojus

Per beveik dvejus metus Rusijos prezidentas suteikė malonę ir išlaisvino mažiausiai 17 žmonių, ilgiems metams nuteistų kalėti už žmogžudystes. Visi jie dalyvavo kare Ukrainoje ir iš fronto sugrįžo į laisvę, kai kurie dar ir buvo apdovanoti. Dalis jų jau padarė naujus nusikaltimus.
„Wagner“ kariai Rostove prie Dono
„Wagner“ kariai Rostove prie Dono

34 metų Irinos Sinelnikovos iš Berdsko (Novosibirsko sritis) žudikai, pusmetį prabuvę Ukrainoje grupuotės „Wagner“ gretose, išėjo į laisvę.

Bausmę kalėjime jie atliko tik keturis metus, rašoma „Radio Svoboda“ interneto svetainėje publikuojamame straipsnyje.

Vienas iš Marijos Nečetnajos iš Obninsko Kalugos srityje žudikų malonės sulaukė dar iki to, kai atsidūrė Ukrainoje, tvirtina merginos mama. Dabar jis pasikeitė pavardę.

Ust Kuto gyventojas Dmitrijus Lebedevas, anksčiau teistas už seksualinį smurtą prieš paauglę, plėšimą ir prekybą narkotikais, grįžo po tarnybos būryje „Audra Z“.

Apie nusikaltėlių paleidimą į laisvę nužudytų ir nukentėjusių žmonių artimieji kaskart sužinodavo atsitiktinai – socialiniuose tinkluose arba dėl to, kad nustojo gauti mažas kompensacijas, kurias teismai žudikams paskyrė kartu su nuosprendžiu.

„Argi tai teisinga?“

I.Sinelnikovos artimieji neteko 2019 metų sausį – Novosibirsko srities gyventoja išvyko aprodyti automobilį pirkėjams (Sinelnikovai turėjo šeimos verslą – Konstantinas atveždavo automobilius iš Vladivostoko, žmona Irina sutvarkydavo jų dokumentus bei parduodavo) ir dingo.

Dingusios moters ieškojo vyras, artimieji ir šimtai savanorių, o po kelių dienų jos kūnas buvo rastas kaimyninėje srityje.

Šeimoje auga du vaikai – sūnus ir dukra, jauniausiajam tuo metu tebuvo ketveri.

Novosibirskas
Novosibirskas

„Radio Svoboda“ publikacijoje nurodoma, kad atsakingieji už Irinos nužudymą, kaip paaiškėjo, jau seniai planavo apiplėšti ir nužudyti kažkokį automobilių perpardavėją.

Jie naudojo elektrošoką ir kilpą. Dmitrijus Fursovas ir Stanislavas Belousovas prisipažino, buvo nuteisti.

D.Fursovui 21 metų laisvės atėmimo bausmę teismas skyrė atlikti specialioje buvusių policijos pareigūnų kolonijoje, o S.Belousovui 18 metų griežto režimo kolonijoje.

Tačiau po 4 metų abu buvo paleisti į laisvę.

„Sužinojome atsitiktinai: vieną iš jų draugai pamatė Berdsko parduotuvėje. Paaiškėjo, kad abu buvo užverbuoti į „Wagner“, keletą mėnesių prabuvo specialioje karinėje operacijoje ir viskas – grįžo namo sulaukę malonės.

Pasakykite, ar tai sąžininga? Jie neatliko net pusės bausmės!“, – piktinasi nužudytosios giminaitė Svetlana.

Ji paskelbė įrašus apie paleistus žudikus su jų ir nužudytosios Irinos nuotraukomis. Sako, kad perspėtų likusius miesto gyventojus.

R.Kadyrovo Telegram nuotr./R.Kadyrovas teigia, kad buvę „Wagner“ smogikai treniruojasi su jo pajėgomis
R.Kadyrovo Telegram nuotr./R.Kadyrovas teigia, kad buvę „Wagner“ smogikai treniruojasi su jo pajėgomis

Jos nuomone, po greito žudikų paleidimo į laisvę jaustis saugiai neįmanoma.

Nužudytos Irinos vyras Konstantinas patvirtina: po draugų žinutės kreipėsi į Federalinę bausmių vykdymo tarnybą ir sužinojo apie verbavimą ir „net mokėjimus“.

„Vienas jų buvo sužalotas ir gavo 3 mln rublių kompensaciją. Tai viskas, ką mums pranešė, be smulkmenų“, – sako Konstantinas.

Pasak „Radio Svoboda“ publikacijos, be įkalinimo D.Fursovui ir S.Belousovui teismas priteisė nukentėjusiems, kuriais pripažintas Konstantinas ir Irinos brolis, sumokėti po 1,5 mln. rublių.

Dar iki malonės suteikimo jie iš D.Fursovo gavo nedideles sumas, S.Belousovas nesumokėjo nė cento kompensacijos.

Rusijos Federacijos prezidento dekretas dėl jų malonės visiškai panaikino jų pareigą sumokėti šią sumą nužudytosios artimiesiems.

Imago / Scanpix nuotr./Rusijos kariai
Imago / Scanpix nuotr./Rusijos kariai

„Matome, kad visur paleidžiami tokie niekšai, o žmonės bijo tarti žodį, nes specialiosios karinės operacijos tema draudžiama kritikuoti, – sako Svetlana. – Atsakymas į visus mūsų prašymus yra vienodas: „Viskas teisėta, nes vyksta specialioji karinė operacija.“

Dabar Konstantinas gyvena vienas su sūnumi ir dukra, jam padeda artimieji.

Malonės sulaukę nusikaltėliai, pasak „Radio Svoboda“ interneto svetainėje publikuojamo straipsnio, atsisakė komentuoti – D.Fursovas į žinutes neatsakė, S.Belousovas padėjo ragelį išgirdęs klausimą apie I.Sinelnikovą.

Jo motina Alla Belousova vietos žurnalistams sakė, kad ne jos sūnus buvo sužeistas kare, bet jis „gavo apdovanojimus už tarnybą“.

Tuo pat metu S.Belousovo mama teigė nežinanti, ar jis nukentėjusiesiems sumokėjo kompensaciją: „Na, dėl Dievo meilės, tegul kiti važiuoja ir pakovoja, ir viskas bus gerai“.

V.Putino malonės

2022 ir 2023 metais Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas suteikė malonę mažiausiai 17 žmonių, kurie anksčiau buvo teisti už žmogžudystes.

Visi jie dalyvavo kare Ukrainoje ir iš fronto grįžo į laisvę.

Kai kurie jau padarė naujus nusikaltimus, rašo „Agentūra“.

Didžiausią atgarsį sukėlė 23 metų Veros Pechtelevos žudiko sugrįžimas iš kalėjimo.

Už ši nusikaltimą 17 metų įkalinimo bausme nuteistam Kuzbaso gyventojui Vladislavui Kaniui V.Putino dekretu 2023 metų balandį buvo suteikta malonė.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Tyrimo metu nustatyta, kad prieš nužudydamas V.Pechtelevą V.Kanius ją kelias valandas kankino.

Kaimynai kelis kartus kvietė policiją, tačiau ji neatvyko. Penki policijos pareigūnai dėl aplaidumo vėliau buvo nuteisti lygtinai.

„60 smūgių beisbolo lazda“

„Radio Svoboda“ straipsnyje rašoma, kad 2016 metų balandžio 22 dieną Obninske, miške prie Branduolinės energetikos instituto, buvo rastas 19-metės M.Nečetnajos kūnas.

„Žiauriai išprievartauta, o paskui nužudyta. 60 smūgių beisbolo lazda. Argi tai žmonės?, – klausia nužudytosios motina Natalija Nečetnaja. – Kai ją paliko, ji dar buvo gyva, kovojo už savo gyvybę. Mes taip sunkiai juos suradome. Jų ieškojo 3 metus, paskui beveik metus truko teismas. Kiekvienam jų buvo skirta 19 metų.“

N.Nečetnaja padaro pertrauką, nors apie tai šimtams žurnalistų pasakojo kelis metus iš eilės.

Brolių Korobenkovų – Aleksandro ir Vladislavo, kuriems tuo metu buvo atitinkamai 26 ir 24 metai, pėdsakus tyrėjai atsekė po trejų metų, atlikę 15 000 ekspertizių ir apklausę kelis tūkstančius šimtatūkstantinio Berdsko gyventojų.

Shot/Telegram/Rusija
Shot/Telegram/Rusija

Net 2019-aisiais 19 metų nelaisvės bausmę N.Nečetnaja laikė per švelnia.

Jos dukrai, kaip nurodo „Radio Svoboda“, buvo sulaužyta kaukolė, veido kaulai, keliose vietose sulaužytos rankos.

Teismo metu paaiškėjo, kad V.Korobenkovas taip pat bandė sulaužyti merginai kaklą, tačiau nesugebėjo. Kai žudikai pamatė, kad Marija dar gyva, ketino perpjauti jai gerklę, bet pametė peilį.

Tada jie nusprendė pribaigti merginą trankydami jos galvą į medį. Tyrėjų teigimu, Korobenkovai merginą žudė dvi valandas.

Be 19 metų laisvės atėmimo bausmės kiekvienam, apygardos teismas įpareigojo Korobenkovus sumokėti nužudytos moters šeimai 2 mln. rublių.

„Šitie pinigai man nereikalingi. Ar įmanoma mano Mašenkos gyvybę įvertinti kokiais 3 milijonais? Bet advokatas mane įtikino, kad šis mokėjimas yra kažkoks patvirtinimas, jog išsigimėliai iš kalėjimo niekur nedings“, – aiškina N.Nečetnaja.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kalėjimas Rusijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kalėjimas Rusijoje

Pavojaus varpais Natalija pradėjo skambinti 2022 metų spalį, kai nustojo gauti kompensaciją iš vieno nuteistų brolių – V.Korobenkovo.

Po daugybės prašymų Federalinei bausmių vykdymo tarnybai ir prokuratūrai N.Nečetnajai pagaliau buvo pranešta, kad jos dukters žudikas V.Korobenkovas „dar 2022 metų spalį buvo paleistas iš kalėjimo“.

Nors, pagal teismo sprendimą, griežto saugumo kolonijoje jis turėjo būti iki 2037-ųjų.

„Dekretą dėl malonės, pagal įstatymą, pasirašo prezidentas. Tai viskas, ką reikia žinoti apie mūsų teisingumą, – sako N.Nečetnaja. – Paaiškėjo, kad dar prieš išleidžiant iš kolonijos – spalį – jis be jokio paaiškinimo buvo perkeltas iš griežto režimo į bendrą režimą. O po to visiškai paleistas į laisvę tarnauti „Wagner“.“

Kaip sužinojo nužudytosios tėvai, V.Putinas dekretą, suteikiantį malonę V.Korobenkovui, pasirašė dar prieš išsiunčiant jį į Ukrainą.

„Tai supratau iš susirašinėjimo su institucijomis – panašu, kad tokia schema su visais [užverbuotais] žmonėmis. Tai reiškia, kad juos į „Wagner“ ėmė jau suteikus malonę, įsivaizduojate?, – pažymi N.Nečetnaja.

– Po „Wagner“ jo buvimo vieta nežinoma. Antstoliai sako: „Negalime rasti jūsų dukters žudiko“. O sutartis su privačia karine kompanija jau turėjo būti pasibaigusi. Tarp žuvusiųjų, deja, jo nėra.“

„Belaruski Gajun“/ „Telegram“/Spėjama, kad šioje nuotraukoje yra „Wagner“ pajėgų vadas J.Prigožinas stovykloje Baltarusijoje
„Belaruski Gajun“/ „Telegram“/Spėjama, kad šioje nuotraukoje yra „Wagner“ pajėgų vadas J.Prigožinas stovykloje Baltarusijoje

Natalija bijo ne tik dėl savo gyvybės, bet ir dėl kitų merginų.

„Teismo metu paaiškėjo, kad Mašenka nebuvo pirmoji jų auka. Buvo ir kitų merginų, bet išgyvenusios kažkodėl atsiimdavo savo pareiškimus. Ar įsivaizduojate, kokią tiesioginę grėsmę tai kelia visoms merginoms ir apskritai aplinkiniams žmonėms?! Ar manote, kad po kalėjimo ir „Wagner“ jie kaip nors pasikeis? Kodėl turėtų?, – piktinasi N.Nečetnaja.

– Ir kas iš principo suteikė teisę atleisti už mano mergaitės nužudymą? Jis sunaikino mūsų šeimą, išsityčiojo iš mano vaiko ir nužudė. Už tai jis turi atsėdėti bent paskirtą griežto režimo terminą, kurį teisingai jam skyrė teismas! Kokią teisę kas nors turi nuspręsti „nurašyti“ šią skolą?“

Pasak straipsnio, publikuojamo „Radio Svoboda“ interneto svetainėje, naujausiais duomenimis, išėjęs į laisvę V.Korobenkovas pasikeitė pavardę.

„Šis niekšas pakeitė vardą! Kada tik spėjo? Žinau, nes jo pusbrolis „Wagner“ pokalbių programėlėse V.Korobenkovo ieškojo kaip Vladislavo Chramovo. Atrodo, kad dingo be žinios. Tačiau mirtis oficialiai nenustatyta“, – sako N.Nečetnaja.

V.Korobenkovas atliko bausmę Kalugos srities 4-ojoje pataisos kolonijoje, kartu su juo sėdėjo Jevgenijus Tatarincevas, kuris kartu su broliu Vladimiru 2014 metų vasarą Kalugoje išprievartavo ir nužudė 18-metę Janą Boltyniuk.

Aukos kūną žudikai sudegino. J.Tatarincevas, kaip ir V.Korobenkovas, buvo užverbuotas į „Wagner“, o po kelių mėnesių Ukrainoje 2023 metų gegužę grįžo į Kalugą.

„Šis niekšas vėl laisvėje“

Žmogaus teisių gynėjo Aleksejaus Tupicino teigimu, Irkutsko srities teismas iš interneto svetainės pašalino informaciją apie nuosprendį iš karo grįžusiam kaliniui Dmitrijui Lebedevui, skelbia „Radio Svoboda“.

Ust Kuto gyventojas nuo 2020 metų atliko bausmę už nepilnametės mergaitės išnaudojimą ir prekybą narkotikais, o atlikęs tarnybą „Wagner“ buvo paleistas anksčiau laiko.

2020-aisiais A.Tupicinas teisme gynė buvusią D.Lebedevo žmoną ir uošvę, kai jis bandė gauti sūnaus globą.

„Sūnui tada buvo 6 metai. Jis pakaitomis gyveno tai su mama, tai su tėčiu. Vieną kartą iš tėvo jis grįžo su sulaužyta nosimi, bijojo tėvo kaip ugnies. Po kurio laiko D.Lebedevas pradėjo siekti tapti vieninteliu jo globėju, berniuką visą krėtė drebulys.

Mano nuomone, jis norėjo būti laikomas vienišu tėvu, kad teismas už plėšimą ir narkotikų gabenimą jam skirtų švelnesnę bausmę“, – sako A.Tupicinas.

Imago / Scanpix nuotr./Rusijos karys
Imago / Scanpix nuotr./Rusijos karys

„Galiausiai jis buvo nuteistas keliems metams dėl narkotikų ir seksualinio smurto prieš paauglę. Jis pradėjo bausmę, o sūnus, žmona ir uošvė atsikvėpė. Bet neilgam. Jis kovojo būryje „Audra Z“, į kurį buvo verbuojami kaliniai, ir išėjo į laisvę.

Dabar net nuosprendis jam nėra viešai skelbiamas miesto teismo svetainėje. Tokia štai „teisė į reabilitaciją“. Dabar, nepaisant tokios praeities, jis netgi gali įsidarbinti mokykloje ar darželyje“, – aiškino advokatas.

Kaip rašoma „Radio Svoboda“ straipsnyje, pasak A.Tupicino pažįstamų, D.Lebedevas dabar gyvena Irkutske, bet reguliariai atvyksta į Ust Kutą.

„Draugai sako, kad vėl „kažką suka“. Mano, kad jis ir toliau prekiauja narkotikais.

Berniuko mama ir močiutė baiminasi, kad šis niekšas, jausdamasis nebaudžiamu, vėl bandys prisiteisti vaiko globą“, – sako žmogaus teisių aktyvistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius