Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žvilgsnis į Šiaurės Korėją iš vidaus: mėsainiai nežinia iš ko, auksas metro stotelėse ir šokas dėl Michaelo Jacksono mirties

Britų bulvarinio laikraščio „The Sun“ darbuotojai, apsimetę verslininkais, pateko į Šiaurės Korėją ir galėjo į ją pažvelgti kitomis akimis, nei diktatoriaus valdoma valstybė pristatoma žiniasklaidai.
Demonstracija Kim Il Sungo aikštėje
Demonstracija Kim Il Sungo aikštėje / AP/„Scanpix“ nuotr.

Alexas Peake'as ir Simonas Jonesas aprašo šiurpią šiaurės korėjiečių buitį, kai visa tauta vargais negalais mėgina gelbėtis nuo bado ir visiško skurdo. Štai įdomiausios jų kelionės detalės:

– Kim Jong Ilas įsakė netoli sienos su Kinija pastatyti daugiabučius, kurie iš tikrųjų yra... negyvenami. Net neketinama be langų stovinčių betoninių monstrų pritaikyti gyvenimui – jais tik norėta parodyti už sienos gyvenantiems kinams, kad Šiaurės Korėjoje neva gyvenama gerai.

– Palei netoli sienos tekančią upę 24 valandas per parą budi kareiviai, kuriems įsakyta iškart nušauti bet ką, kuris mėgina sprukti iš šalies.

– Visi gyventojai nešioja ženklelius su mirusio geležinio vadovo Kim Jong Ilo arba jo tėvo Kim Il Sungo atvaizdu. Kim Jong Ilo vis dar gedima – užsieniečių ir vietinių ekskursijos atvyksta padėti gėlių prie jo paminklo.

– Šiaurės korėjiečiai žurnalistams atrodė kaip zombiai – jie vienodu ritmu žingsniuodavo gatvėmis, žvelgdami į žemę, nereaguodavo, net jei jiems mojuojama, laukuose be atokvėpio dirbdavo iki kelių įbridę į vandenį.

– Užsieniečiai apgyvendinti viename iš dviejų Pchenjano viešbučių, kuris yra saloje – taip valdžiai lengviau sekti atvykėlius, o kariai saugo vienintelį esantį tiltą.

– Viešbučio darbuotojai visuomet atsisakydavo arbatpinigių, tačiau vietoj jų priimdavo kramtomąją gumą.

– Buvo neleista fotografuoti Kim Jong Ilo statulos iš arti – kad nebūtų fotografijoje „nukirsta“ nei viena diktatoriaus kūno dalis.

– Pchenjane galima suvalgyti mėsainių restorane – nors žurnalistai teigia, kad juose vargiai buvo jautiena.

– Visi trys žurnalistų turėti gidai teigė be galo mėgstantys „The Beatles“, tačiau nė vienas iš jų negirdėjo apie Johną Lennoną, Ringo Starrą, Paulą McCartney ar George'ą Harrisoną.

– Vienintelė vakarų pasaulio žvaigždė, jiems gerai žinoma – tai Michaelas Jacksonas. Tačiau jie buvo šokiruoti išgirdę, kad pop karalius yra miręs.

– Milijonams šiaurės korėjiečių badaujant, turtingieji sostinėje metro stotelėse gali džiaugtis auksiniais ir krištoliniais šviestuvais.

– Kalbama, kad valdžia į metro stoteles priveža aktorių, kai vyksta turai užsieniečiams.

– Absoliuti dauguma gyventojų negauna jokio atlyginimo – tik gyvenamąją vietą. Už elektros energiją nereikia mokėti, tačiau jau 11 valandą vakaro mieste ji išjungiama. Tik Kim Jong Ilo ir Kim Il Sungo statulos išlieka apšviestos.

– Automobilius turi mažiau nei vienas procentas gyventojų.

– Miestų ir miestelių gatvėmis važinėja mėlyni autobusiukai, kurie per garsiakalbius skelbia „Dirbkite smarkiau“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius