-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sprogimams Kuršių mariose kariai paruošė 100 kg sprogmenų (nuotraukos, papildyta 20.14 val.)

Ketvirtadienio pavakare Šilutės rajone, Atmatos žiotyse ties Kuršių mariomis, kariškiai pradėjo sprogdinti ledų sangrūdas. Po keturių sprogimų vieną Atmatos krantą pavyko išlaisvinti iš ledų gniaužtų.
Sprogimas Atmatos žiotyse
Sprogimas Atmatos žiotyse / Alfredo Pliadžio nuotr.

Apie 17.25 val. Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai Tomas Balkus 15min.lt žurnalistą informavo, kad sprogimams Atmatos žiotyse greta Rusnės salos bus panaudota apie 100 kg sprogmenų.

„Sprogimu planuoja padaryti 200 metrų ilgio ir 100 metrų pločio properšą“, - sakė T.Balkus.

Pasak kariuomenės atstovo, po pirmojo sprogimo bus žiūrima, kokį efektą jis davė. Jei efektas bus nepatenkinamas, ledų sprogdinimas bus pakartotas su daugiau sprogmenų.

Papildyta 17.38 val.: Sprogdinti ledus Kuršių mariose nusprendė ketvirtadienio rytą posėdžiavusi Šilutės rajono Savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija. Manoma, kad lede padarius properšą, Nemuno vanduo lengviau ištekėtų į marias, tai galėtų šiek tiek sumažinti pamaryje laukiamo didelio potvynio pavojų.

Trečiadienio vakarą ledai buvo sprogdinami Rusijos teritorijoje. Rusai Skirvytės žiotyse ties Kuršių mariomis išsprogdino 300 metrų ilgio ir 60 metrų pločio atkarpą.

Kaip ketvirtadienio rytą Lietuvos pareigūnus informavo Rusijos pusė, susprogdinus ledus vandens lygis Kaliningrado pusė nustojo kilti. Todėl rusai mano, kad kol kas sprogimais tikslas pasiektas, Nemuno vanduo šiuo metu nekyla, nes per susidariusią properšą išteka į marias.

Ketvirtadienį ledai buvo sprogdinti ir Panevėžio rajone. Trečiadienį čia buvo įvykdyti šeši sprogimai, tačiau išjudinta tik pusė Lėvens ir Sanžilės upėse susikaupusių ledų.

Pasak kariuomenės atstovo T.Balkaus, ketvirtadienį Panevėžio rajone įvykdyti trys sprogimai, per kuriuos išlaisvinta 500 metrų Lėvens upės atkarpa.

Papildyta 18.51 val.: Kaip 15min.lt apie 18.47 val. informavo Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai Tomas Balkus, Kuršių marių prieigose jau įvykdyti keturi sprogimai.

„Įvyko keturi sprogimai. Po jų nuo ledų sangrūdų išlaisvintas vienas Atmatos krantas. Reiškia , kad rezultatas jau pasiektas. Šiuo metu ruošiami sprogmenys, bus bandoma atlaisvinti ir kitą upės krantą“, - 15min.lt žurnalistui sakė T.Balkus.

Papildyta 19.57 val.: T.Balkus informavo, kad sutemus kariškiai liovėsi sprogdinti ledus.

„Per sprogimus nuo ledų buvo atlaisvintas 300 metrų ilgio ir 100 metrų pločio upės ruožas. Vėliau buvo įvykdyti dar keli silpnesni sprogimai, kad nuo krantų atplyštų ledo lytys. Kariškiai sunaudojo keliasdešimt kilogramų sprogmenų. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento specialistai šiuo metu vertina situaciją. Situacija bus stebima ir penktadienį. Penktadienį iš ryto taip pat bus sprendžiama, ar reikia toliau sprogdinti ledus“, - sakė T.Balkus.

Kariuomenės atstovas taip pat informavo, kad nuo ledų sangrūdų sprogimais atlaisvinta ir Lėvens upė. Ketvirtadienį darbai ėjo greičiau, ledai pajudėjo.

Tuo tarpu tvinstantis Nemunas pradėjo semti kai kurias Jurbarko dalis, judančios ledo lytys mieste jau spėjo padaryti žalos.

Papildyta 20.14 val.: Tuo tarpu Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriuje 15min.lt žurnalistą informavo, kad kai kuriuose Panevėžio rajono dalyse ketvirtadienį buvo paskelbta ekstremali situacija.

„Karsakiškio, Panevėžio ir Paįstrio seniūnijose, Lėvens ir Sanžilės upių zonoje dėl stichinio vandens lygio paskelbta ekstremali situacija“, - sakė gelbėtojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius